Türk Dünyası Aşuresi ilk kez Meram'da yapıldı

Türk Dünyası Aşuresi ilk kez Meramda yapıldı
Ateşbaz Veli adına düzenlenen Ateşbaz Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri’nde Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Azerbaycan’dan getirilen ürünlerle Türk Dünyası’nın Aşuresi ilk kez Konya’da yapıldı.
Ateşbaz Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri kapsamında düzenlenen etkinliğe AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Meram Kaymakamı Resul Çelik, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Genel Başkanı Ramazan Bingöl, protokol üyeleri, Türk dünyasından misafirler ve davetliler katıldı. Açılış konuşmasını yapan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, tüm dünyanın son dönemlerde gastronomiye özel bir ilgi olduğunu belirterek, “Ulusların önemli değerleri arasında olan yeme ve içme kültürü, aynı zamanda usluların yaşam biçimlerini de ortaya koyarken onlar hakkında da önemli ipuçları veriyor. Bu bağlamda gastronomi turizmi de önem kazanınca, milletler gastronomi kültürünü de ön plana çıkarmaya başladı. Ülkemizde de son yıllarda bu alanda etkinlikler düzenlenmektedir. Dünyada adına ilk türbe yaptırılan aşçı olma özelliği taşıyan Ateşbaz Veli,  mensup olduğu inancın gereğini yerine getirerek ve Mevlevi zarafetini ortaya koyarak yaşamış gönül erlerimizden bir tanesidir. Bizim yapmış olduğumuz Mutfak Kültür Günleri’ni diğer gastronomi etkinliklerinden ayıran en önemli özelliği de burada gizlidir” diye konuştu.
 
“KÜLTÜREL ETKİNLİKLERDEN İBARET DEĞİL”
 
Mutfak kültürü etkinlikleri sadece kültürel etkinliklerden ibaret olmadığına vurgu yapan Toru, “Geçmişimizin, kültürel değerlerimizin ve tarihi zenginliğimizin ortaya çıkarılması, gelecek kuşaklara aktarılması ve tüm dünyada tanıtılmasına vesile olan bir etkinliktir. Burada asıl önemli olan ne yediklerinizin ve yediklerinizin enerjisini nerelerde harcadığınızdır. Ateşbaz Veli, bizi bu tefekkürü yapmaya zorlamaktadır. Mutfak, Mevlevi kültüründe salt bedenin değil ruhunda gıdalandığı ilk yerdir. Matbah, nefislerin terbiye edildiği, noksanların tamamlandığı bir yer olmuştur. Konya gibi kültür dokusunun yüksek olduğu ve kadim medeniyetlerin izlerini taşıyan bu şehrin yemekleri de elbette şanına yakışır olmalıdır. Ancak asıl önemli nokta, yemeğin bizi yoldan çıkarak değil yola getiren anlayışına hakim olmasıdır” şeklinde konuştu.
 
“ATEŞBAZ VELİ BİZE YOL GÖSTERDİ”
 
Mevlevi matbahlarında da lokmanın sevgi ile piştiğini aktaran Toru, “Hz. Mevlana, ‘Hamdım, piştim, yandım’ diye boşuna dememiştir. Önce ham olacaksınız ki pişeceksiniz. Pişeceksiniz ki Hak aşkıyla yanacaksınız. Yanmazsanız ve yangınların kendisi olmazsanız, olmanız mümkün değildir. Bunun için Ateşbaz Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri ismiyle yola çıktık. Ateşbaz Veli bize yol gösterdi, ışık oldu. Ayrıca Türk dünyasından gelen aşçılarımız gastro şov sunacaklar.  Yerel lezzetlerin yanı sıra bölgesel ve Türk dünyasının lezzetlerinin de tadına bakma imkânımız olacak. Özellikle Muharrem ayında olmamız sebebiyle bugün burada Türk dünyasından gelen ürünlerle ilk defa Türk Dünyası Aşuresi’ni yaptık. İlk defa Konya’da tüm dünyanın aşuresini tatmış olacaksınız” ifadelerini kullandı.
 
“HER ALANDA DEĞERLERİ OLAN BİR TOPLUMUZ”
 
Kadim medeniyetimizin izlerini aradığımızı belirten AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, “O değerleri tekrar gün yüzüne çıkarmak ve gelecek nesillere bu mirasın devamını sağlamak adına yıllardır emek veren büyüklerimiz aramızda. Sadece mutfak kültürü diyip geçemeyeceğimiz lezzetinden, damak tadından ve görsel sunumlarından ibaret olmayan bir aşkın katıldığı mutfağı bize anlatmaya çalışıyorlar. Yetiştirilmesinden pazardan teminine, mutfaktaki hazırlanışından ikramına kadar ki o aşkın korunmadığı lezzet, lezzet olmuyor. Bugünün dünyası sağlıklı beslenmemeyle mücadele ediyor. Biz işin bereketini karıştırmışız. Bu topraklarda, insanlık için büyük çaba sarf etmiş, eserler bırakmış ve nasihatleri olan bu değerli ecdadı rahmetle anıyorum. Medeniyet kolayla kurulmuyor. Her alanda değerleri olan bir toplumuz. İnşallah bu gayretler, bunların çok daha güçlü bir şekilde yaşanmasına fırsat verecektir. Bir tarafta yerel anlayışlarımızı ortaya çıkardığımız kadar bu coğrafyadaki bütün değerleri bir araya getirmeye çalışan ve insanda yeni bir ruhla sunum yapmaya gayret eden bir yolda yürüyoruz” dedi.
 
“HALK KÜLTÜRÜ TOPLUMLARIN EN ÖNEMLİ GÜCÜDÜR”
 
Günümüz dünyasında kültürün çok stratejik bir obje halini aldığını ifade eden Meram Kaymakamı Resul Çelik, “Özellikle halk kültürü, emperyalist saldırılara karşı toplumların en önemli gücünü ve çimentosunu oluşturuyor. Stratejik planlama ve programlarla kültürümüzün gün yüzüne çıkarılması, bugün yaşanılır ve görülür hale getirilmesi, gelecek nesillere aktarılması çok önemlidir. Bu etkinliğimize bir de bu açıdan bakmamız gerekiyor. Bu etkinlikle tarihteki kültürel değerlerimizin gün yüzüne çıkmasına ve onların yaşatılıp geleceğe aktarılmasında çok önemlidir. Bu etkinliği düzenleyen Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
“TÜM DÜNYADAKİ ÜNLÜ AŞÇILAR BURADA OLACAK”
 
Konya’nın elinde bir mücevher olduğuna dikkat çeken Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Genel Başkanı Ramazan Bingöl, “Eğer biz bu elması iyi bir nakkaş zarafeti ve nezaketi ile işlersek, dünyanın en değerli elmaslarından biri Konya’da. Dünyada türbesi olan tek aşçı, Ateşbaz Veli. Böyle bir elmas var. Eğer biz bu elması hakkı ve layığı ile işlersek, el birliği ile buraya tüm dünyadaki aşçılardan yemek yazarlarına, gurmelerden yemek tutkunlarına kadar bütün turizm buraya akacak. Bu da Türkiye’nin tanıtımına büyük katkı sağlayacak. İnanın biz bunun farkında değiliz. Osmanlı padişahları kılıç kuşanmalarını Eyüp Sultan’da yapardı. Tüm dünyadaki ünlü aşçıların kep giyme, kemer bağlama günü burada olacak” dedi.  •YİĞİT BERKAY ÇOPUR
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.