Tunus Ortadoğu'da domino etkisi yarattı
Uluslararası gözlemciler, Tunus'ta işsizlik ve hayat pahalılığından kaynaklanan gösterilerin Arap aleminde domino etkisi yapabileceğini savunmuştu.
Cezayir'den yansıyan görüntüler, "O senaryo gerçek mi oluyor" dedirtti.
22 yıldır protestonun yasak olduğu Cezayir'de, işsizlik ve hayat pahalılığını protesto etmek isteyen, ana muhalefetteki RCD partisi, binlerce kişiyi başkent Cezayir sokaklarına döktü.
Diğer şehirlerden bin 500 kişilik takviye alan polisin izinsiz gösteriye müdahalesi çok sert oldu.
Göstericiler karşılık verince olaylar büyüdü. Çatışmada 42 kişi yaralandı. Yaralananlar arasında milletvekilleri de var.
Yemen de gergin
Sadece Cezayir değil, Yemen'de de sokak ayaktaydı. Ülkeyi 32 yıldır yöneten Abdullah Salih'in istifasını isteyen halk protestoları artıyor.
En önemli etken Tunus'taki gibi yolsuzluk. El Kaide terör örgütüne karşı ABD'yle işbirliği yapan Salih, aşırı muhafazakârların da hedefinde.
Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı son protesto başkentteki Sanaa Üniversitesi'ndeydi. Öğrenciler ve muhalif gruplar, Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih aleyhine, "Ali, arkadaşın Bin Ali'ye katıl" sloganları attı.
Polis, göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı gaz kullandı. Protesto gösterilerinin ardından bir çok öğrenci gözaltına alındı.
Mısır büyük gösteriye hazırlanıyor
Mısır'da hükümet karşıtı gruplar da salı günü başkent Kahire'de büyük bir gösteriye hazırlanıyor. Gösteriye demokratikleşme isteyen 4 muhalif grup katılyor.
Mısır muhalefetinin önde gelen isimlerinden Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski başkanı Muhammed El Baradey de gösterilere destek verenlerden. Ancak Baradey meydanlarda olmayacak.
Büyük gösteri öncesi katılımı artırmak için muhalifler, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinden çağrılar yapıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.