Tüm duvarlara Kur'an işlediler
Çin'in en uzun başkentlik yapmış imparatorluk kenti ve İpek Yolu'nun kara hattının başladığı Şian, ülkenin tarihi ve kültürel birçok önemli unsurunu barındırmasının yanı sıra içi "Kur'an dolu" bir camiyi barındırıyor.
Şehrin merkezindeki Büyük Cami'de bulunan Kur'an-ı Kerim, dünyadaki diğer Kur'an-ı Kerim'ler gibi kağıt, deri ya da benzeri şeylerin aksine şehrin merkezinde bulunan 1269 yaşındaki caminin tüm duvarlarına ahşap üzerine oyularak işlenmiş.
Çin'in kuzeybatısındaki Şaanşi eyaletinin başkenti Şian'ın şehir merkezinde bulunan cami, İslami kültür ve motiflerin yanı sıra geleneksel Çin mimarisinin izlerini taşıyan nadir eserlerden biri olarak biliniyor.
Tarihi kayıtlara göre M.S. 742 senesinde Tang hanedanlığı döneminde inşa edilen cami, sırasıyla Song, Yuan, Ming ve Çing hanedanlıkları döneminde büyütülüp genişletilerek bugünkü halini aldı.
Cami tüm külliyesiyle birlikte 13 bin metrekarelik bir alan kaplıyor ve halen 6 bin metrekarelik külliyesiyle hizmet veriyor.
Dünyanın en eski ve köklü kültürleri olan İslam ve Çin kültürünün önemli eserlerine ev sahipliği yapan caminin minaresinden ek hizmet binaları ve külliyesine kadar dıştan bakıldığında Çin mimarisinin izlerini barındırırken, binaların iç kesimleri ve çevre duvarlar tamamen İslam kültürüne ait motif ve eserlerle dolu.
HAT VE KALİGRAFİNİN EŞSİZ UYUMU
Çin kaligrafisi ve İslam hat sanatının yüzyıllar boyunca harmanlanmasının ardından yazılan hatlar dünyada eşi görülmemiş farklı bir "Çin Hat Sanatı"nı da ortaya çıkarmış.
Caminin tüm bu özelliklerinin yanı sıra bu Şian Büyük Camisini eşsiz kılan en büyük unsur ise Kur'an-ı Kerim'in tamamının caminin ahşap duvarlarına oyularak eşsiz bir hat ile yazılması.
Mimaride uygulanan tarz dönemin İslam sanat ve estetiğinin geldiği noktayı göstermesi bakımından oldukça önemli, ancak daha önemli nokta ise sanatta Uzakdoğu insanının ince zevkinin İslam ile bütünleşince ortaya çıkardığı sonuç.
İbadethane bölümüne girilince sağ taraftan itibaren dev ebatlardaki ahşap levhalara ince ince işlenmiş hat ile başlayan Kur'an-ı Kerim 30 dev tablet üzerine cüz cüz işlenmiş.
Her bir levhanın altına ise yine ahşap üzerine oyularak geleneksel Çince ile meali işlenmek suretiyle günümüzde eşi olmayan büyüklükte bir Kur'an-ı Kerim ve meali yapılmış.
Caminin içerisinde Kur'an'ın her bir cüzü aslına uygun şekilde 30 cüz halinde yazılmış. 15. cüzden sonraki levhaya Mekke, ardından da simetri bozulmadan başka bir levhaya Medine'nin tasviri yapılarak, kutsal kitabın yazımı devam etmiş.
Kur'an-ı Kerimin yazıldığı duvarlar 600 parça büyük ahşap levhalar üzerine yapılırken, geleneksel Çince meal ise 30 ahşap levhanın üzerinde bulunuyor.
Dünyada diğer camilerde görmesi pek mümkün olmayan nadir ahşap oyma sanatına sahip caminin ibadethane kısmında aynı anda bin kişi namaz kılabiliyor.
Büyük Caminin imamlarından Ding Ci Ping, Kur'an'ın önce parşömen kağıdına yazılarak ahşap levhalar üzerine yapıştırıldığını anlattı.
Ding, Dev Kur'an-ı Kerimin hazırlanmasının 1980-1985 arasında 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.