Tramvay çileye dönüştürüyor!

Tramvay çileye dönüştürüyor!
Konyada şehir içi ulaşımda alternatiflerin geliştirilmesi gerektiğini belirten Makina Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Mete Kalyoncu, Okulların ilk açıldığı gün yine sorun yaşadık. Tramvay en

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mete Kalyoncu, Konya’da şehir içi ulaşımda alternatiflerin geliştirilmesi gerektiğini bildirdi.

Kalyoncu, yaptığı yazılı açıklamada, ulaşım ve trafik sorununun en yoğun yaşandığı dönem olan okulların açılma döneminde, vatandaşların hem çocuklarını okula yetiştirme hem de alıştırma içindeyken aynı zamanda işe gitme telaşı ve stresi içinde trafikte seyir ettiklerini, bunun da doğal olarak ulaşım ve trafik sorununu gündemimize tekrar getirdiğini belirtti. Konya’nın trafiğinin büyük bir bölümünü oluşturan tramvayların yolda kalması, kaza yapması gibi sorunların eklenmesiyle trafiğin çok büyük bir sorun ve işkence haline geldiğini savunan Kalyoncu, “Okulların ilk açıldığı günde yine böyle bir sorunla karşılaştık ve tranvaylar yarım saat hizmet veremedi böyle olunca da bugün okula gitmek çile oldu. Yine buna benzer şekilde önemli sınavların olduğu günlerde de aynı problemler yaşanıyor ve geçmişte de yaşandı böyle giderse gelecekte de yaşanacağa benziyor. Artık Konya’da şehir içi ulaşımda alternatifler geliştirilmeli” dedi.

YENİ TRAMVAYLAR ALMAK GEREKİYOR

Tramvayların kentin toplu ulaşımında önemli bir görev üstlendiğini anımsatan Kalyoncu, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin nüfus olarak en büyük üniversitesi olan Selçuk Üniversitesi ve en büyük mahallesi olan Bosna Hersek’in şehirle bağlantısı büyük oranda tramvaylarla sağlanılıyor. Ayrıca şehrin tek merkezli yapısı da buna eklenince toplu ulaşımın bütün yükünü tramvaylar çekiyor. Teknolojik ömrünü Almanya’dan satın alındığı zaman tamamlayan tramvayların artık ekonomik ömrünü de tamamlamıştır. Bu sebepten dolayı şehrimize yeni tramvaylar alınması gerekmektedir. Hatta ve hatta sadece yeni tramvay alımı yeterli olmayacak alternatif ve yeni hatlar açılması da gerekmektedir. Ayrıca Konya’da ciddi anlamda ulaşım planlaması yapılmalı. Çünkü alternatif taşıma sistemi olmadığı için bütün insanlar tramvaya bağlı olduğu için büyük sıkıntı yaşanıyor.”

ŞEHİR BÜYÜDÜKÇE YÜK FAZLALAŞACAK

Kent merkezinde alternatif ulaşım imkanlarının sağlanması ve üretilmesi gerektiğini dile getiren Kalyoncu, “Şehir olarak önceliklerimizi belirlememiz gerekir. Tramvay da şehrin öncelikli problemi. Bu işte ciddi anlamda geç kalındı, biran önce çözüm üretilip hayata geçirilmeli. Bu şehir büyüdükçe tramvayın yükü artacak, sorunlar da çoğalacaktır. Bu sebepten bir an önce bu soruna eğilmemiz gerekmektedir” dedi. Kalyoncu, şehir içi ulaşımı stratejilerini ise şöyle sıraladı; “Kentin merkezi yükünü ve merkeze doğru yoğunlaşan trafik yükünü azaltmak için orta ve büyük ölçekli sanayileri kent dışına almak, Dikey ulaşım mantığını kullanarak dikey ulaşım altyapısına hız vermek, dolaşım ve otopark kısıtlamaları yapmak, toplu taşıma ve yayalara öncelik vermek, çok katlı kavşak uygulamalarına geçilmesi, yaya alt geçitlerin artırılması, Esnek sinyalizasyona geçilmesi, yol kenarı otoparklarının caydırılması.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum