TMO hububat taban fiyatlarını açıklarsa...

TMO hububat taban fiyatlarını açıklarsa...
Konya'nın Beyşehir İlçe Ziraat Odası Başkanı Adem Metli,''Şu andan itibaren de TMO'nun hububat taban fiyatlarını açıklamasını hoş bulmuyoruz'' dedi.
Konya'nın Beyşehir İlçe Ziraat Odası Başkanı Adem Metli, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) hububat taban fiyatını şu ana kadar açıklamadığını belirterek, “Şu andan itibaren de TMO'nun hububat taban fiyatlarını açıklamasını hoş bulmuyoruz. Eğer taban fiyat açıklanırsa, fiyatlar aşağıya düşebilir” dedi.
 
Metli, gazetecilere yaptığı açıklamada, buğday fiyatlarının piyasa açıldıkça taban yapmaya başladığı görüşlerine yer vererek, TMO tarafından açıklanan taban fiyatların serbest piyasada tavan fiyatmış gibi algılandığını belirtirken, “Bu, çiftçimizi sıkıntıya sokuyor” dedi. Beyşehir Gölü Havzası'nda hasat mevsiminin başladığını belirten Metli, bölgede yetişen hububat ürünlerinin geçtiğimiz yıllara göre daha iyi olduğunu söyledi. Özellikle ilkbahar mevsimindeki yağmurların rekolteye olumlu yansımalarının görüldüğünü kaydeden Metli, çiftçinin bol yağıştan dolayı sarı pas hastalığı konusunda bir tedirginlik yaşadığını ancak bununla ilgili düşüncelerin anlamsız olduğunun zamanla ortaya çıktığını belirtti.
 
Rekoltenin bu sene diğer bölgelere göre güzel olmasına rağmen çiftçinin borcunu kapatıp kapatamayacağı ile ilgili kafasında birtakım soru işaretleri olduğunu da vurgulayan Metli, “Çiftçimizin bir başka sıkıntısı da gübre fiyatları ile ilgili. Şu anda gübre fiyatları yüzde 50 arttı. Çiftçimizin tarlaya tohum atınca ya kadar bu fiyatların daha da artacağını düşünüyoruz. Ne hikmetse gübre fabrikalarımız çiftçimiz tarlaya indikçe gübre fiyatlarını yükseltiyor. Hatta bu olay son yıllarda mazotta da yaşanmaya başladı. Tarladan ekinin kaldırılıp da ekim mevsimi gelmeye başladığı zaman gübre fiyatlarında yükselme oluyor. Bu da Türk çiftçisinin talihsizliği oluyor. Bu açıdan bakıldığında, Türk çiftçisinin tarladan kaldıracağı yüksek rekolte, gübre fiyatlarındaki artışla gölgelenmiş oluyor.”
 
Hasat mevsiminin gelmesi ile birlikte biçerdöver operatörlerinden istekleri olduğunu da belirten Metli, tarlaların tekniğine uygun olarak biçilmesi gerektiğini söyledi. Beyşehir'de son yıllarda giderek artan anız yangınlarının tarihe karışmasını istediklerini belirten Metli, “Beyşehir'de artık anam-babam çiftçiliğini bırakıp teknik çiftçiliğe dönerek anız yakmayı bitirmek istiyoruz. Bu nedenle, biçerdöver operatörlerinden özellikle ricam; yüksekten değil, tabandan biçim yapmalarıdır. Eğer bu hususta çiftçilerimiz de biçerdöver operatörleri ile sorun yaşıyor ve söz geçiremiyorlarsa Ziraat Odasına ve Tarım İlçe Müdürlüğüne haber versinler. Tarım İlçe Müdürlüğündeki görevliler mutlaka bu konuda tarlaya çıkarak görevlerini yapacaklardır. Bizler de operatörlerle görüşerek yüksek biçim yapanlar ile ilgili gerekli inceleme ve araştırmaları yapacağız” diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.