“Teşvikler zamları durdurur!”

“Teşvikler zamları durdurur!”
Son aylarda süt ürünlerinde önemli oranda fiyat artışı gerçekleşti. Bu artışı bağlı olarak vatandaşın alım gücü de düştü. Yükselişin durdurulması için hayvancılığın yoğun olduğu şehirlere yem teşviği verilmesinin faydalı olacağı ifade edildi.

Süt ürünlerindeki fiyat artışı, dikkat çekici boyutlara ulaştı. Son aylardaki fiyat yükselişleri toplamda yüzde 25’lik oranı aştı. Fiyatlardaki yükselişin, yem fiyatlarının pahalılığı ile doğru orantılı olduğu düşünülüyor. Et fiyatlarındaki anormal artışı, ucuz et piyasaya sürülerek, vatandaş bir nebze de olsun rahatlatıldı. Süt ürünlerindeki artışın durdurulması için ise, hayvancılığın yoğun olduğu şehirlere yem teşviklerinin verilmesi gerektiği öneriliyor. Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, teşviklerin zamları düşürebileceğini ifade ediyor. 

MALİYETLER YÜKSEK Mİ?

Mustafa Dinç, “Süt ve et ürünleri birbirleri ile bağlantılı ürünlerdir. Süt hayvancılığı azalınca, doğumlar da azalıyor ve doğal olarak besi de azalıyor. Bunun sonucu olarak da et fiyatları artıyor. Süt üreticileri genelde hayvan beslemedeki maliyetlerin yüksekliğinden dert yanıyor. Bu konuda haklılar. Burada bir takım yanlış politikalar söz konusu. Örneğin Konya, hayvancılıkta Türkiye’nin lider şehri haline geldi. Bu hayvanları beslemek adına şehrin doğal kaynakları yetmeyebiliyor. Üretimde, girdi maliyetlerinin yüksek olması ürünlere yansıyor. Hayvancılığın yoğun olduğu şehirlere, yem teşvikleri vermek faydalı olur. Teşvikler, zamları düşürebilir.” dedi.

ET FİYATLARI ANORMAL

Et fiyatlarının, süt ürünlerindeki fiyatlara göre çok anormal olduğunu kaydeden Dinç, “Son 2 ayda marketlere girdiğimizde, süt ürünlerine yüzde 25’in üzerinde zam geldiğini görüyoruz. Bu durumun, süt hayvanlarının kesilmesi ve maliyetlerin artması ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Etteki fiyat, süte göre çok anormal. Sütte, maliyet ve girdiler belli, ayrıca bu ürünü günlük satmanız gerekiyor. Arz ve talebe göre sütün fiyatı belirleniyor. Ette ise ürünler stoklanabiliyor, hayvan kesimleri geciktiriliyor. Böylelikle de piyasa bilerek yükseltiliyor. Bu noktada çözümler alınması gerekilir. Et ithalatı, gerçek bir çözüm değildir. Ne zamana kadar yurt dışından et getirtilip, vatandaşa yedirtilecek? Ayrıca bu etler ne kadar güvenli tartışma konusu. Kendi üreticimiz dururken, yurt dışından et ithal etmenin mantığı yok.” diye konuştu.

DENETİMLER SIKLAŞTI

Ayrıca, zamlarla birlikte, sağlıksız ve uygunsuz ortamlarda et satışı yapılması ihtimaline karşı, ilgili kurum yetkilileri de denetimleri artırdı. Edinilen bilgiye göre, şuana kadar herhangi olumsuz bir durumla karşılaşılmadı. Süt ürünleri ile ilgili yapılan denetimlerde de birkaç firma harici uygunsuz bir ürün görülmedi. Denetimlerin, vatandaşın sağlığı düşünülerek daha da sıklaştırılacağı öğrenilirken, bu kapsamda yakalanan firmalara gerekli cezaların kesileceği ve bu firmaların kamuoyuna ifşa edileceği duyuruldu.

Salih KÖPRÜLÜ / YENİ HABER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.