TDK son noktayı koydu

TDK son noktayı koydu
TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçelinin püskevit sözüyle ilgili açıklamalarda bulundu.
TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “püskevit” sözüyle ilgili açıklamalarda bulundu. Kendisinin de Adanalı olduğunu belirten Akalın, siyasetçilere uyarıda bulundu, “Toplumun önde gelenleri Türkçe’yi doğru kullanmalı” dedi.

İşte Akalın'ın açıklamaları:

“Doğrusu bisküvidir. Dilimizde zaten zor söylenen, yazılan sözcüklerin tamamı yabancı kaynaklı. Bisküvi de yabancı, Fransız kaynaklı. İki kere kızartılmış anlamında. Yerel söyleyiş özellikleri kaçınılmaz, çeşitli yöresel söyleyişler var. Güneyde de bu türden farklı söyleyişler var. Ben de Adanalıyım.

Adana’da “büsküüt” şekli yaygın. Böyle bir söyleyiş özelliği kullanılıyor. Pek çok kişi yerel söyleyişleri de taşıyabiliyor. Zamanında yerleşmiş oluyor. Toplumun önde gelen kişileri, sanatçılar, sunucular, sporcular, devlet adamları, siyasetçiler takip ediliyor. Toplumun önde gelen kişileri Türkçe’yi örnek olarak konuşursa güzel Türkçe de yaygınlaşacak.

Hayatın her alanında Türkçe’nin doğru kullanılmasını savunuyoruz. Yerel söyleyiş olduğu için duyduğumda şaşırmadım. Farklı söyleyiş biçimleri farklı kelimelerde de kullanılabiliyor. Bunlar da farklı renkler. Ama liderlerin Türkçe’yi düzgün kullanması gerekiyor. Bizim sanal ortamda sesli Türkçe sözlüğümüz var. Sözcüklerin nasıl söylenmesi gerektiği belirtiliyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.