Taşeronların kadroya geçişi başladı
Konya Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz, taşeronların kadroya geçiş süreci ile ilgili kurum binasında bilgilendirme toplantısı düzenledi. Taşeron işçilerin kadroya geçiş başvurularının başladığını aktaran Yavuz, “Başvuru sürecinde yoğun bir iş temposu içerisindeyiz. Sürekli kurumlarda bilgilendirme çalışmalarını yapıyoruz. Vatandaşlarımız, başvuru esnasında SGK’dan alacakları aylık almama şartı evraklarını ilgili idarelere vermeleri gerekiyor. Kurumumuzun giriş katında bu konuyla ilgili olarak 10 kişilik bir ekip oluşturduk. Başvuruda bulunan vatandaşlarımızı bekletmeden hızlı bir şekilde ilgili evrakları verip, kendi kurumlarına yönlendiriyoruz. Birçok kurumumuzla da görüştük; çalışanlarını buraya yönlendirmeden, isimleri liste halinde göndermeleri halinde, liste incelemesi yapılıp kurumlara dönüş yapıyoruz. İnşallah sorunsuz bir şekilde süreci tamamlarız. Konya’da yaklaşık 25 bin taşeron çalışan var. Günde, bin kişinin evraklarını hazırlamaya çalışıyoruz. İhtiyaç hissedilmesi halinde mesai saatlerimizi bile uzatmayı düşünüyoruz. Üniversite, hastane ve belediyelerde çok sayıda taşeron çalışan var.” dedi.
SÜREÇ 90 GÜN SÜRECEK
Geçiş sürecinin 90 gün süreceğini belirten Murat Mustafa Yavuz, “24 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ait işveren işçilerimizin kamuda istihdamı için yapılan düzenleme, 2 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, hem merkezi yönetim hem de belediye ve il özel idareleri gibi mahalli idarelerde alt işveren işçilerimizin istihdam edilmek üzere başvuruları 2 Ocak tarihinde başlamıştır. Geçiş süreci, 90 gün içerisinde sonuçlandırılacaktır. İşçilerimiz, 2 Ocaktan itibaren 10 gün içinde çalıştıkları alt işveren şirketlere değil, istihdam edilecekleri kurumlara başvuracaklardır. Başvuru sahipleri, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmadıklarına dair beyanda bulunacaktır.” şeklinde konuştu.
BU KONULARA DİKKAT EDİLMELİ
Taşeronların dikkat etmesi gerektiği hususlara da değinen Yavuz, “Alt işveren işçilerimizin, çalıştıkları alt işveren şirketlerine herhangi bir evrak ya da feragat belgesi vermesi gerekmemektedir. 90 günlük sürecin sonunda, işçilerimizin kadroya geçişi sırasında, kendilerinden kadroya geçişe ilişkin açtıkları dava veya icra takibi varsa, bu dava veya takiplerden feragat ettiklerine ilişkin bir belge ve sulh sözleşmesi, çalıştıkları idarelerce talep edilecektir. Bu sözleşme, işçilerimiz açısından herhangi bir hak kaybına sebep olmayacaktır. Sulh sözleşmeleri idare ile yapılacak olup, bu durum alt işveren şirketlerine karşı işçinin haklarından vazgeçmesi anlamına gelmemektedir. Alt işveren şirketleri, sulhe taraf olmayıp bundan yararlanamazlar. Sürecin hızlı bir şekilde sonuçlandırılabilmesi için alt işveren firmalarının Aralı ayı nihai bildirgelerini en geç 9 Ocak’a kadar vermeleri gerekmektedir.” diye konuştu.
Salih KÖPRÜLÜ / YENİ HABER
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.