Tarihi eserler Konya’yı güzelleştiriyor!

Tarihi eserler Konya’yı güzelleştiriyor!
Selçuklu'nun Başkentliğini yapmış kadim şehir Konya'nın, tarihi güzellikleri şehre önemli değer katıyor.

Konya’da bulunan tarihi eserler şehre ayrı bir güzellik katıyor. Tarihi güzelliklerinin, kültürel ve turistik değerlerin korunması, geliştirilmesi ve tanıtımı için her türlü faaliyet Konya'yı ön planda tutacak düzeyde. 1251 yılında II. İzzettin Keykavus devrinde Emir Celaleddin Karatay tarafından yaptırılan Karatay Medresesi de bu tarihi güzelliklerden bir tanesi.  Osmanlı Devleti döneminde de kullanılan Karatay Medresesi, 19. Yüzyılın sonlarında terk edilmiştir. Anadolu Selçuklu devri çini işçiliğinde önemli yeri bulunan Karatay Medresesi, 1955 yılında Çini Eserler Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

TAŞ VE ÇİNİ İŞÇİLİĞİNİN EŞSİZ ÖRNEKLER

Medrese Selçuklular devrinde hadis ve tefsir ilimleri okutulmak üzere 'kapalı avlulu medrese' plan tipinde tek eyvanlı ve tek katlı olarak yapılmıştır. Girişi Selçuklu devri taş işçiliğinin eşsiz bir örneğidir. Kapının üzerinde yapımı ile ilgili kitabesi yer almaktadır. Kapının diğer yüzeylerinde ise seçme ayet ve hadislere yer verilmiştir. Medrese avlusunun üzeri, merkezinde aydınlık feneri bulunan ve mozaik çinilerle kaplı kubbe ile örtülüdür. Kubbeye geçiş elemanı olan üçgenlerde ise Hz. Muhammed, Hz. İsa, Hz. Musa ve Hz. Davud peygamberlerin isimleri ile dört halifenin Ebubekir, Ömer, Osman ve Ali’nin isimleri bulunmaktadır. Eyvanın kuzeyindeki kubbeli hücre daha önce yıkılmış olup 2006 yılında yapılan kurtarma kazısı ve restorasyon çalışmaları ile tamamlanmıştır. 2006-2007-2008 yıllarında restorasyon ve teşhir-tanzim çalışmaları yapılarak teşhir sistemi yenilenmiştir.

SELÇUKLU VE OSMANLI DÖNEMİ ESERLERİ

Medresenin avlusunun güneyindeki odada Kubad-Abad Sarayı kazı buluntuları arasında duvar çinileri sergilenmektedir. Bu bölümde çiniler sıratlı, lüster tekniği figürlü çiniler ve 2002 yılı Kubad-Abad Sarayı kazı buluntuları gruplandırılarak teşhir edilmektedir. Karatay Müzesi vitrinlerinde, Kubad-Abad Sarayı kazı buluntuları arasında olan duvar çinileri, çini ve cam tabaklar ile Konya ve yöresinde bulunan Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çini ve seramik tabaklar, kandiller ve alçı buluntular sergilenmektedir.

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.