Tarhana başında nöbet bekliyorlar

Tarhana başında nöbet bekliyorlar
Konyanın Beyşehir ilçesinde, kış mevsimine hazırlık yapan ev hanımlarının tarhana imal etme telaşı sürüyor.
 Beyşehir’in en önemli damak tatlarından birisi olan tarhana sıcak yaz döneminde mahallelerde komşuların birbirine yardımıyla yapılıyor. Kazanlarda kaynatıldıktan sonra güneşte kuruması amacıyla birkaç gün bekletilecek tarhana için ev hanımları hava durumunu da yakından takip ediyor. Uzun uğraş isteyen tarhananın yapıldığı günler yağmur yağma riskini göz önünde bulunduran ev hanımları, meteorolojik bilgilerden istifade ediyor. Açık ve güneşli havalarda ise vazgeçilmez tutku için mesai başlıyor.
Cadde ve sokakları süsleyen tarhana çitleri üzerine güneşte kurumaya serilen tarhanalar başında nöbet beklenirken, bazı ev hanımları kuşların yiyip zarar vermemesi için değişik yöntemler deniyor. Kadınlar gölge yerlerde ellerine sapan alarak yaklaşan kuşları uzaklaştırmaya çalışıyor. Güneş altında saatlerce beklememek için serilen tarhana çitlerinin üzerine çok sayıda bilgisayar ve film cd’si yerleştiren ev hanımları kuşlara karşı önlem almaya çalışıyor. Cd’lerin güneşten yaptığı yansıma sonucu tarhananın üzerine yaklaşamayan kuşlar çitin altında yerlere dökülen buğdaylardan nasiplenmeye çalışıyor. Bazı kuşlar ise cd’lere rağmen çitin üzerindeki tarhanaları yemeye devam ediyor.
TÜKETİMİ DAMAK TADINA GÖRE DEĞİŞİYOR
Tarhana kış aylarında çerez olarak tüketilirken, çorbası da yapılıyor. Tüketimi ise kişinin damak tadına göre değişiyor. Fırında veya yanan soba üzerinde kızartılabilen tarhana, yağda kızartarak, ıslatarak, süte batırarak, ketçap dökerek yada yanında ceviz ve fındıkla birlikte değişik usullerde tüketebiliyor.
Zahmetli bir iş olmasına rağmen yıllardır vazgeçilmeyen tarhana için aylarca tuluklarda biriktirilen yoğurttan ayran yapılıyor. Kullanılacak buğday, bulgurdan daha ince olarak çektirilirken, hazırlanan ayran kazanlarda kaynatılıyor. Kaynayan ayran ise buğday eklendikten sonra sürekli olarak karıştırılıyor. Karışıma tuz, tereyağı yada margarin de eklenirken, hamur kıvamına gelip kaynamaya başlayınca ateşten indiriliyor.
Dinlenen hamur ise gecenin ilerleyen saatlerinde kazandan çıkarılarak elde ve özel makinesinde yuvarlak bir şekil verilerek tarhana çiti üzerinde güneşte kurumaya bırakılıyor.
Güneşte kurutulma esnasında evin çocukları da tarhananın kedi, kuş ve köpeklerden korunması için başında nöbet tutabiliyor. Beyşehir’de cadde ve sokaklar yaz döneminde serilen tarhanalar nedeniyle zaman zaman trafiğe de kapatılırken, kuruduktan sonra toplanarak tüketilmeye hazır hale getiriliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.