Tankların yerini sosyal medya aldı!

Tankların yerini sosyal medya aldı!
YENİ HABER - A. AKİF SOLAK

Sosyal medya sitesi Twitter’ın erişiminin engellenmesi, hukukçular ve vatandaşların genelinde olumlu karşılandı. Twitter’ın Türkiye’deki hukuk kurallarını hiçe sayamayacağı belirtilirken konuya farklı bir açıdan bakan Av. Özkan Öztürk, Uluslararası teknoloji baronlarının interneti ve sosyal medyayı Türkiye’nin iradesine karşı bir silah olarak kullandıklarını belirterek, “Eskiden tankları yürütenler şimdi sosyal medyayla amaçlarına ulaşmaya çalışıyorlar.” diye konuştu. 

Sosyal paylaşım sitesi Twitter’ın geçtiğimiz günlerde Türkiye’deki erişimi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (TİB) tarafından engellenmişti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından engellenmeye gerekçe olarak Twitter’daki bazı yayınların özel hayatın gizliliği ve kişilik haklarını ihlal ettiği ve bu konuda mahkeme kararlarının olduğu belirtilmişti. Ancak buna rağmen, sosyal paylaşım sitesi olan Twitter’ın Türkiye’deki yayın erişiminin engellenmesine toplumun bazı kesimleri ‘özgürlük alanların kısıtlanması’ olarak yorumlandı. Ancak hukuk uzmanları ve vatandaşların çoğunun aynı görüşte olmadığı ortaya çıktı.

‘KİŞİ HAKLARI İHLAL EDİLİYORSA DEVLET GEREĞİNİ YAPAR’

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ak Parti MYK Üyesi Av. Veli Tolu, kişi hak ve özgürlüklerin önemli olduğunu, aynı şekilde özel hayatın gizliliği ve kişi haklarının korunmasının da önemli olduğuna dikkat çekti. Bu anlamda özel hayatın gizliliği ve kişi haklarının ihlali noktasında yaşanılan her hangi bir durumda devletin gerekli önlemleri alması gerektiğini belirten Tolu, “Burada kişi hakları ihlal ediliyor ve Türkiye’de işleyen hukuksal gereksinimler Twitter tarafından yapılmıyorsa, devlet de gereğini yapmalı ve yapmıştır da. İkinci olarak, sosyal paylaşım sitesi Twitter, Türk hukukuna uygun davranmak zorundadır. Kendini Türk hukukunun üstünde görme gibi bir anlayış kabul edilemez. Bu anlamda sorumluluğunu yerine getirmelidir. Kişi haklarının savunulması noktasında bu gerekli. Youtube’de de aynı şey yaşanmıştı ve sorun çözüldükten sonra yayına tekrar açılmıştı. Twitter da sorumluluklarını yerine getirince elbette açılacaktır.” diye konuştu.

 ‘ZAMANLAMA GAYET NORMAL’

Uygulanan kararın seçimlerden kısa bir süre önce gerçekleşmesini de değerlendiren Tolu, “Seçim öncesi böyle bir kararın alınması insanları düşündürüyor olabilir. Ancak sosyal medyadaki kişilik haklarının ihlali ve bu tür saldırılar daha çok seçim zamanları olduğu için, alınan kararın da bu zamana denk gelmesi normal.” dedi.

İNSAN HAKLARININ GEREĞİ YAPILDI

Her yerde Adalet Platformu Başkanı Av. Özkan Öztürk de konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. İnsan temel haklarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda düzenlendiğini ifade eden Öztürk, bu duruma işaret ederek, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8. Maddesi özel hayatın ve aile hayatının korunmasını gerektiren bir madde. Yine Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda 17. Madde, devlet; vatandaşın, bireyin maddi ve manevi haklarını korumakla mükelleftir der. Yine Anayasa’nın 20. Maddesi, vatandaşların özel hayatıyla ilişkin gizliliğini içeren düzenlemeleri barındırır. Sosyal medyada özellikle son 1 yıl içinde, sahte hesaplar oluşturmak kaydıyla, başta devlet adamları olmak üzere kişiler üzerinde, küresel güçlere hizmet edenlerin bir takım karalama operasyonlarına ve kişilik haklarına saldırılarına şahitiz. Bu durum normal vatandaşlar üzerinde de uygulanıyor. Bu saldırılar karşısında vatandaşların yapması gereken, haklarını yargı yoluyla korumaktır. Bu nedenle savcılık makamlarına başvurulan ve sonuçlanan 4-5 dava var. Savcılıkta bekletilen yüzlerce dosya var. Bu kararlar görmezden gelinirse, TİB’in talepleri ciddiye alınmazsa, Türk yapısı ciddiye alınmazsa, hukuksuzluğa, itibarsızlaştırmaya izin verilirse devlet de gereğini yapar. Haberleşme hürriyetine kimse karşı çıkamaz. Ancak ortada bir devletin bakanlarına, devlet adamlarına, bir ülkenin değerlerine zarar veren yapıya izin veren bir kuruluş var.” diye konuştu.

‘TÜRKİYE 3. DÜNYA ÜLKESİ OLARAK GÖRÜLEMEZ’

Av. Özkan Öztürk, sosyal paylaşım sitesi Twitter’ın çifte standart uyguladığına dikkat çekti. Twitter’ın Avrupa ülkelerinde ya da farklı ülkelerde yargı kararı olmamasına rağmen, siyasi iktidarın taleplerini değerlendirerek isteklerini yerine getirdiğini buna rağmen Türkiye’de yargı kararının bile hiçe sayıldığını belirten Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü; “Türk yargısının kararlarını dikkate almayan bir şirketin, Türkiye’yi 3. Dünya ülkesi sınıfına koyan uluslararası bir şirket olarak görüyorum. Ancak Türkiye böyle düşünülecek bir ülke değil. Türkiye’de son yıllarda yasa dışı örgütlenmelerin sosyal medya yoluyla Türkiye aleyhine operasyonlar gerçekleştirdiklerini biliyoruz. Twitter da buna alet oluyor. Siz Türk yargısını ciddiye almazsanız erişimin engellenmesi kısa vadede olumlu bir refleks olarak ortaya çıkar. Milli birlik ve beraberlik açısından düşünüldüğü zaman en güzel cevaptır.”

‘TANKIN YERİNİ TWITTER ALDI!’

Av. Özkan Öztürk ayrıca, internetin Türkiye’de oynanan uluslararası oyunlara alet edildiğini söyledi. Uluslararası teknoloji baronlarının interneti ve sosyal medyayı Türkiye’nin iradesine karşı bir silah olarak kullandıklarını belirten Öztürk, “Eskiden tankları yürütenler şimdi sosyal medyayla amaçlarına ulaşmaya çalışıyorlar. Twitter da bu duruma alet oluyor. Ortada milli irade hırsızlığı var. Burada uygulamayı yapan devlet değil Twitter suçlanmalıdır. Twitter bu ülkeden para kazanacak ancak Türk yargısını, Türk makamlarını hiçe sayacak. Twitter ekmeksizlik yapıyor. Bu ülke muz Cumhuriyeti değil. Bu ülkede hukuk kuralları var. Herkes buna uymak zorundadır. Bu açıdan doğru bir karar alınmıştır.”

VATANDAŞ DA KARARA OLUMLU BAKIYOR

Vatandaşlar genel anlamda sosyal paylaşım sitesi Twitter hakkında verilen karara olumlu bakıyor. Vatandaşlar Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerini herkesin özgürce düşüncelerini söyleyebileceği bir alan olarak görmekle birlikte, özel hayatın gizliliği ve kişi haklarının da korunduğu temiz bir alan olarak kalmaları gerektiğini savunuyor.

AHMET ERDOĞAN

“Bir sosyal medya bağımlısı olarak Twitter’ın kapatılması hiç olumsuz bir etki uyandırmadı. Sebebi gerek medya özgürlüğünün hat safhada dışına çıkılması gerek kişisel gerek genel olarak yapılan hakaretlerin kaynağının bulunamaması, siyasi ve kişisel olarak üzücü bir durum. Örgütlenmenin ve bir terör grubu haline gelmenin gereksinimi taşıyan sayfalar var ve bu sayfalar için gereğinin yapılması dahilinde temiz bir sosyal medya olana kadar kullanılmaması beni mutlu eder. “

MEHMET EMİN YUMUŞAK

“Karar hakkında tabi olumlu düşünmüyorum. Bu durum düşünce özgürlüğünü kısıtlayan bir eylemdir. Demokrasinin olduğu ülkelerde teklif dahi edilmemesi lazım. Ancak şu da var, insanlara hakaret etmek düşünce özgürlüğü olarak değerlendirilemez.”

EMRE TEKÇELİ

“Valla ben bu duruma sevindim, bence iyi oldu. Twitter kafasına göre hareket edemez bu ülkede. Bu ülkeyi umursamamazlık yapamaz.”

YAKUP BALCI

“İyi oldu bence. İnsanlar birbirlerine atıp tutuyorlardı. Türkiye’de o kadar yaşanan olay varken gündem ünlülerin tweetleri ile meşgul oluyordu.”

SEHER AYDIN

“Toplumumuzda bir bağımlılık söz konusuydu. İnsanlar sadece yazıyor, düşünmeye vakit bulamıyordu. Her gün şahit olduğumuz; hakaret, küfür ve saygısızca ifadeleri görünce, bilinçli bir kullanıcısı olsak dahi milletin bu halinden etkileniyorduk. Biraz uzaklaşılmış olması, bu bağımlılığı azaltacak ve insanları sakinleştirecektir. Yeniden açıldığında, tüm bu yaşadıklarımızı yaşamamak dileğiyle.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.