Suriye'ye Kuveyt'ten dev yardım

Suriyeye Kuveytten dev yardım
BM girişimiyle Suriyelilere mali yardım için düzenlenen uluslararası konferansta, ev sahibi Kuveyt, 300 milyon dolar yardımda bulundu.
Suriye'deki kriz ortamından olumsuz etkilenen milyonlarca Suriyeliye mali yardım sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler'in (BM) girişimiyle Kuveyt'in ev sahipliğinde düzenlenen yüksek düzeyli uluslararası bağış konferansı, başkent Kuveyt'teki Bayan Sarayı'nda yapıldı.
Konferansın açılışını yapan Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir el-Sabah, toplantının düzenlenmesi konusundaki girişimlerinden dolayı BM'ye ve Genel Sekreter Ban Ki-mun'a teşekkür ederek, Suriye'deki durumun giderek kötüleştiğine ve krizin tüm bölgenin güvenliğini tehdit eder hale geldiğine işaret etti.
Kuveyt Emiri Şeyh el-Sabah, Kuveyt'in, ülkelerindeki kriz ortamından etkilenen Suriyelilere destek olmak amacıyla 300 milyon dolarlık mali yardımda bulunacağını açıkladı.
Çabaları takdirle karşılıyoruz
Şimdiye kadar 60 binden fazla insanın hayatını kaybettiği, çok fazla sayıda Suriyelinin yerinden edildiği ve 600 binden fazlasının da komşu ülkelere sığınmak durumunda kaldığını belirten el-Sabah, ''Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak'ın mültecilere göstermiş oldukları muazzam insani yardım çabalarını takdirle karşılıyoruz'' dedi.
El-Sabah, ''Facianın boyutları çok büyük ve uluslararası toplumun daha fazla çaba göstermesini gerektiriyor.Suriye içindeki ve dışındaki kardeşlerimizin en temel ihtiyaçlarının karşılanması için destek olmalıyız'' diye konuştu.
BM Güvenlik Konseyi'nin görevinin uluslararası barış ve güvenliği muhafaza etmek olduğuna dikkati çeken Emir el-Sabah, ''Krizin başlangıcından bu yana geçen iki yılın ardından, BM Güvenlik Konseyi'nin artık acil bir çözüm bulması gerekiyor. Tarih, bu trajedide sergilediği rolden dolayı BMGK'yı sorgulayacak'' ifadesini kullandı.
Kuveyt devleti, hükümeti ve halkının Suriyelilerin başından beri yanında olduğunu vurgulayan el-Sabah, krizin etkileriyle başa çıkmak için şimdiye kadar 60 milyon dolarlık katkıda bulunduklarını belirtti.
El-Sabah, ''Bugün,Kuveyt devletinin, Suriyelilerin içinde bulundukları insani durumun iyileştirilmesi için 300 milyon dolarlık bir katkıda daha bulunacağını açıklamaktan mutluluk duyuyorum'' dedi.
''İnsanlık adına şiddete son verin''
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da konuşmasına, Kuveyt'in katkı taahhüdünden dolayı teşekkürlerini sunarak başladı ve söz konusu taahhüdün Kuveyt'in cömertliğini ve insani meselelere bağlılığını gösterdiğini söyledi.
Ban, ''Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak hükümetlerine ve halklarına da Suriyelileri misafir ettikleri için teşekkür ediyoruz'' dedi.
İnsani yardım kuruluşlarının Suriye'deki çalışmalarını öven Ban, 8 BM çalışanının ülkedeki kriz ortamında yaşamını yitirdiğini, 17'sinin ise gözaltında tutulduğunu anımsatarak, gözaltındaki çalışanların derhal serbest bırakılmasını istedi.
Suriye'deki krizin giderek kötüleştiğini ifade eden Genel Sekreter, ''Kendime soruyorum, kriz devam ettikçe daha kaç insan hayatını kaybedecek?'' dedi.
Ban Ki-mun, milyonlarca Suriyelinin yerinden edildiğini, 2 milyon çocuğun acil yardıma ihtiyacı olduğunu, ülkedeki hastanelerin yarısının, okulların ise dörtte birinin hizmet veremediğini, altyapıya sistematik olarak zarar verildiğini anlattı.
Şimdi bu sözü tutmalıyız
Türkiye'de misafir edilen Suriyelilerin kaldığı Islahiye kampıyla ilgili izlenimlerini de katılımcılarla paylaşan Ban, oradaki çocuklara uluslararası toplumun yanlarında olacağına dair söz verdiğini belirterek, ''Şimdi bu sözü tutmalıyız'' dedi.
İnsani yardımın Suriye'deki krizi çözmeyeceğinin, soruna siyasi çözüm bulunması gerektiğinin altını çizen Ban, Suriye yönetimine, ''İnsanlık adına, bu şiddete bir son verin'' diye seslendi.
Mali zorlukların, sergilenen çabaları engellemesine izin vermeyeceklerinin altını çizen Ban Ki-mun, ''Hükümetlere, bireylere, sivil toplum kuruluşlarına ve özel sektöre, herkese bir rol düşüyor. Daha çok şey yapmalıyız ve bunu hemen yapmalıyız'' sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Sığınmacı sayısı Haziran'da 1,1 milyon
Konferansın ilk oturumunda konuşan BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Suriye'deki durumun, dünyada şimdiye dek yaşanmış en karmaşık, en tehlikeli ve insani boyutu en dramatik krizlerden biri olduğunu söyledi.
Şiddet olaylarının devam ettiğini, buna bağlı olarak ihtiyaçların da arttığını ifade eden Guterres, ''Bu ihtiyaçlara cevap verebildiysek, bunu komşu ülkelerin cömertliği sayesinde başardık. Onlar hem sınırlarını hem kalplerini açtılar'' dedi.
Lübnan'da 228 bin, Ürdün'de de 222 bin Suriyeli sığınmacı olduğunu kaydeden Guterres, konuya ilişkin yeni bölgesel müdahale planını 55 kuruluşla işbirliği içinde hazırladıklarını belirterek, ''Plan, Haziran ayında Suriyeli sığınmacı sayısının 1,1 milyona yükseleceğini ve bu durumla başa çıkmak için de 1 milyar dolarlık kaynağa ihtiyaç olacağını gösteriyor'' dedi.
BM Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos da katılımcılardan 1,5 milyar dolarlık mali yardım taahhüdü almayı hedeflediklerini belirterek, ''Şiddeti durdurmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Ancak şiddet devam ederken de bu durumdan etkilenen insanlara yardım etmek için elimizden gelen çabayı göstermeliyiz. Suriyelileri hayal kırıklığına uğratamayız'' diye konuştu.
Finansal desteğe ihtiyacımız var
Konferanstaki sunumların ardından söz alan Ürdün Kralı 2. Abdullah, ülkesinin yüz binlerce Suriyeliyi misafir ettiğini, ancak kaynak sıkıntısı yaşadığını söyledi.
''Sağladığımız hizmetler bakımından artık sınıra geldik, kaynaklarımızı tükettik'' diye konuşan Kral Abdullah, Suriyelere verdikleri insani yardımı sürdürebilmeleri için finansal desteğe ihtiyaç duyduklarının altını çizdi.
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman da ''Lübnan, uluslararası toplumu ve Arap ülkelerini, ya finansal destek sağlayarak ya da mültecileri kabul etmek suretiyle, yükünü paylaşmaya çağırıyor'' diye konuştu.
Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki de ''Suriye'deki krizin aşılması için barışçıl çözümleri destekliyor, Suriye'de askeri devrimi ve yabancı müdahaleyi reddediyoruz'' dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.