"Suriye kendi ayağına kurşun sıkıyor"

"Suriye kendi ayağına kurşun sıkıyor"
Türk menşeli bütün ürünlerde ürün değerinin yüzde 30u oranında vergi uygulamasını öngören karar tasarısını onaylamasının, iki ülke arasındaki ticareti olumsuz etkilemesi bekleniyor.
Suriye Halk Meclisi’nin, Türkiye’den Suriye’ye ithal edilecek Türk menşeli bütün ürünlerde ürün değerinin yüzde 30’u oranında vergi uygulamasını öngören karar tasarısını onaylamasının, iki ülke arasındaki ticareti olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Türk-Suriye İş Konseyi Başkan Yardımcısı Sadık Yıldız, yaptığı açıklamada, Suriye’nin söz konusu vergi artırımını Türk firmalarına 20 Aralık’tan itibaren uygulanmaya başladığını ifade ederek, şunları kaydetti: "Bunlar iyi şeyler değil. Ticaretimizi olumsuz etkiliyor. İki ülke arasındaki ilişkiler zaten bozuk, ticaret de bozuluyor. Bu bize de zarar veriyor.
 
Ancak bizden çok da Suriye’ye zarar verir. Bu şekilde kararlar hiç kimsenin faydasına değil. Onların da faydasına değil. Orada da Suriyeliler bunlardan şikayetçi, memnuniyetsizliklerini sıklıkla dile getiriyorlar. Çünkü iç piyasa, Suriye ekonomisi, halkı bu kararlardan çok ciddi şekilde etkileniyor.
 
Şu anda orada fiyatlar ciddi şekilde artmış durumda. Genel anlamda ekonomi bozuluyor, etkileniyor. Bu kararlardan sonra fiyatlar şu anda yüzde 20 artmış durumda. Suriye parası da neredeyse yüzde 50 değer kaybetti."

"Suriye yönetimi, bu uygulamalarıyla kendi ayağına kurşun sıkıyor"
 
Suriye yönetiminin bu uygulamalarıyla "kendi ayağına kurşun sıktığını", "altındaki sandalyeye tekme vurduğunu" savunan Yıldız, söz konusu kararın bir yaptırım olarak algılanabileceğini söyledi. Yıldız, "Onlar da kendilerine göre güya bizi etkilemek için böyle yaptırım kararları alıyor, böyle uygulamalara gidiyor. Ama bizden çok kendisini vuruyor" dedi.
 
Sadık Yıldız, Türkiye’nin Suriye’ye yaptığı ihracatın geçen yıla göre yüzde 12 düştüğünü, Suriye’nin Türkiye’ye gerçekleştirdiği ihracatın ise yüzde 19 gerilediğini belirterek, bu tür kararların Türkiye’den çok, Suriye’yi kötü yönde etkilediğini kaydetti.
 
Durumun böyle devam etmesi halinde ihracatın daha da düşeceğini ifade eden Yıldız, "Önümüzdeki yıl durum böyle devam ettiği sürece bizim ihracatımız, onların da bize ihracatındaki düşüş devam eder. Ticaretimiz karşılıklı olarak azalır" diye konuştu.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin Suriye’ye eylül ayında 144 milyon 84 bin dolar olan ihracat, ekim ayında 137 milyon 942 bin dolara, geçen ay ise 100 milyon doların altına düşerek 94 milyon 770 bin dolara indi. Bu yılın 11 ayında Türkiye’nin Suriye’ye yaptığı ihracat 1 milyar 528 milyon 228 bin dolar olarak gerçekleşti.
 
DEİK’ten alınan bilgiye göre, 2010 yılı itibariyle Türkiye’nin Suriye’ye ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 28 artışla 1 milyar 849 milyon dolar olarak gerçekleşirken, Suriye’den ithalatı ise yaklaşık yüzde 102 artışla 662 milyon dolar oldu. 2010 itibariyle iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2 milyar 511 milyon dolara ulaştı. İki ülke yetkilileri, söz konusu ticaret hacmini 2012 yılına kadar 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyordu.
 
Türkiye’nin Suriye’ye ihraç ettiği başlıca ürünler çimento, elektrik enerjisi, izole edilmiş tel, kablo, diğer izole edilmiş elektrik iletkenleri, fiber optik kablolar, petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, sentetik devamsız lifler, plastik tüpler, demir/çelikten inşaat ve aksamı, demir/çelik çubuklar, borular, hortumlar iken, Suriye’den ithal edilen ürünler ise petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, ham petrol, tabii kalsiyum, tabii alüminyum kalsiyum fosfat, fosfatlı tebeşir, pamuk ipliği, buğday ve mahlut....

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.