Soğuk savaşta finansal atak

Soğuk savaşta finansal atak
ABD ve AB'nin mali yaptırımlarına Putin yerli ödeme sistemi kurarak cevap verdi. Putin, 740 milyar dolarlık işlem hacmine sahip Rusya kredi kartı pazarının yüzde 85'ini kontrol eden Amerikan şirketi Mastercard'ı bitirmek istiyor.

Devlet Başkanı Vladimir Putin'in onayladığı yasa ile Rusya, Batı dünyasının mali yaptırımlarına karşı yeni koz elde etmeyi amaçlıyor. Rusya'da 120 milyon civarında banka ve kredi kartı bulunuyor. 750 milyar dolarlık işlemin gerçekleştiği kredi kartı pazarının yüzde 85'ini ise Amerikab şirketi Mastercard kontrol ediyor. Putin, kendi ulusal ödeme sistemini 6 ayda hayata geçirecek, 2 yıl içinde ise 100 milyon banka ve kredi kartı dağıtacak. Böylece Amerikan üstünlüğüne son vermeyi amaçlıyor. Yeni yasa ayrıca, yabancı ödeme sistemlerinin Rusya'daki cirosunun yüzde 25'ini Rusya Merkez Bankasına yatırma zorunluluğu getiriyor.

POLİTİKASI MİLLİ

'Ulusal ödeme sistemi' hakkında kanun küresel finansal sistemde savaşın kızışacağının en önemli göstergesi olarak yorumlanıyor. Uzmanlar, Rusya'nın enerji kaynakları sayesinde önemli bir avantaja sahip olduğunu belirtiyor. Rusya, gaz ve petrol alım satımında, diğer ülkelere kendi ulusal ödeme sistemini kullanma zorunluluğu getirebilir.

KART PAZARINDA DEVRİM

MasterCard Finans Başkanı Martina Hund-Majean, Financial Times'da yer alan açıklamalarında, yeni düzenlemenin getireceği riskleri düşündüklerini belirterek, 'Yaptırımlar ciromuzu olumsuz etkileyecektir' dedi. Visa şirketi ise, Rusya hükümetiyle ulusal ödeme kartları sistemi konularında birlikte çalışmaya hazır olduğunu belirtti. Visa'dan yapılan yazılı açıklamada, 'Değişikliklerin önemini anlıyoruz. Kanunun bazı hükümleri, bugüne kadar görülmemiş nitelikte ve Rusya'nın ödeme piyasasını, özellikle de kart sahiplerini, finansal kurumları ve ticari-hizmet işletmelerini ciddi bir şekilde etkileyecek' denildi.

HİSSELERİ GERİLEDİ

Finansal piyasalardaki Rusya hamlesinin oluşturduğu şokla, son iki ayda Visa'nın hisseleri 235 dolardan, 207 dolara düştü. Mastercard hisseleri de benzer şekilde, 80 dolar seviyesinden 75 dolara kadar geriledi.

Kendi ödeme sistemine sahip 4. ülke olacak

Şu an dünyada ulusal ödeme sistemine sahip üç ülke bulunuyor: ABD (American Express), Çin (Union Pay) ve Japonya. Öte yandan, Putin Mart ayı sonunda, yaptığı açıklamada, Mastercard'ın ülke ödeme sisteminin yüzde 85'ine sahip olduğunun altını çizerek, Rusya'nın kendi ödeme sistemine geçmesi gerektiğini şu sözlerle ifade etti: 'Çin ve Japonya, ABD'nin ödeme tekelini kırdı. Bunu Rusya'da başaracaktır'. Putin bu konuda, Japon sistemini dünyada 200 ülkenin kullandığını örnek olarak gösterdi. Bu gelişmeler sürerken, Rusya'nın en büyük bankası SBERBANK, 'PRO100' isimli bir ödeme sistemini piyasaya sürecek.

Kara para üzerinden vurabilir

Haziran ayında Moskova'da toplanması beklenen Mali Görev Gücü (FATF)toplantısı, Paris'e alındı. Kara para ile ülkelerin mücadele politikalarının değerlendirildiği ve bu konuda yaptırımların belirlendiği toplantıdan Rusya dışlanmış oldu. Batı dünyasının özellikle kayıt dışı ekonomi ve kara para aklama ile mücadele toplantıları üzerinden Rusya'yı vuracağı belirtiliyor.

G-7 Rusyasız toplandı

G-7 ülkeleri Enerji Bakanları toplantısında ise ilk kez Rusya yer almadı. İtalya Başbakanı Matteo Renzi, G7 Enerji Bakanları Zirvesi'ne Roma'da ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, 'G7, Ukrayna krizine bağlı olarak doğdu ama bu girişim mevcut durumun ötesinde' dedi. Gazetecilerin sorusu üzerine Renzi, Rusya'ya yaptırımların toplantının konusu olmadığını söyledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.