Sigara şirketlerinin yeni hedefi genç kızlar

Sigara şirketlerinin yeni hedefi genç kızlar
Sigara şirketleri insanların bilinçlenmesi ve getirilen çeşitli yasaklarla yaşadıkları dar boğazdan yeni pazarlar oluşturarak çıkmaya çalışıyor
Şirketler sigara içmeyi özendirici reklamlarıyla 15-24 arasındaki genç kızları hedef almaya başladı. Bangladeş, Tayland ve Uruguay'da yapılan araştırmalar, yaşlı kadınlara göre genç kızların sigaralara karşı daha ilgili olduğunu ortaya koydu. Yetişkinler arasındaki sigara trendlerini inceleyen şirketin gelişmekte olan 14 ülkede yaptığı araştırmaların sonuçları ABD Hastalıkları Kontrol ve Mücadele Merkezi'ne bağlı haftalık dergide dün yayınlandı.
 
Bangladeş'teki araştırmaya 9 bin 600, Tayland'dakine 20 bin 500 kadar ve Uruguay'dakine de 5 bin 580 kişi katıldı. Sonuçlara göre, Bangladeş ve Tayland'daki erkeklerin yüzde 45'i sigara içiyor. Kadınlar arasında bu oran ise yüzde 2 ila 3 arasında. Uruguay'da erkeklerin yüzde 31 sigara içerken kadınlar ise yüzde 20'si içiyor.

Amerika merkezli Sigarasız Çocuklar Kampanyası'nın yöneticilerinden Johanna Birckmayer yaptığı açıklamada, "Sigara şirketleri bağımsızlık, serbestlik, cinsellik, narinlik, cazibe ve güzellik fikri çerçevesinde iddialı ve çekici reklamlarla kadın ve gençleri hedef alıyorlar." dedi. Birckmayer, şirketlerin içici olmasını istedikleri genç tüketicilere "başarılı bir şekilde" ulaştıklarını da ekledi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2007'de yüzde 9 olan içici kadın sayısının 2025 yılında yüzde 15'lere ulaşacağını öngörüyor. Erkekler arasındaki yüzde 40 içici oranı da düşmeye başladı.

WHO sözcüsü Timothy O'Leary arasında Hindistan, Singapur, Ukrayna ve Rusya'nın olduğu ülkelerde kadın içici sayısının artığını belgelendiğini ifade etti. Genç kızlar ile erkekler arasındaki sigara içmeye başlama oranı ise yakın çıktı. Erkeklerin yüzde 12'si, kızların ise yüzde 7'si genç yaşlarda sigara içmeye başlıyor. WHO hükümetlere dün bir çağrı yaparak ülkelerin genç kızların ve kadınları zararlı reklamları karşı korumasını istedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.