Sıfırcı hocalar not kıramaz

Sıfırcı hocalar not kıramaz
Seçimlerden mevcut siyasi partinin güçlü çıkması güven tazeledi.

Borsa ve Türk Lirası'nda son dönemde gözlenen pozitif seyrin ardından Fitch ve Moody's'ten gelecek değerlendirmeler piyasaların seyrinde etkili olabileceği nedeniyle merakla bekleniyor. İlk olarak 4 Nisan'da piyasalar kapandıktan sonra Fitch'ten ve 11 Nisan'da Moody's'ten Türkiye'ye yönelik gelecek değerlendirmeler son dönemde yaşanan olumlu gidişata yön tayini açısından piyasaların odağına yerleşti. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan ekonomistler, Türkiye'yi yatırım yapılabilir ülke kategorisinde değerlendiren söz konusu iki kuruluşun ülke kredi notunda herhangi bir değişiklik yapmayacağı konusunda hemfikirken, not görünümünde farklı görüşlere sahip.

BİRİ KÖTÜMSER BİRİ İYİMSER

Odeabank Ekonomik Araştırmalar ve Stratejik Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serkan Özcan, belirsizlikler sürse de kredi derecelendirme kuruluşlarından değişiklik beklemediklerini söyledi. Cuma günü piyasa kapandıktan sonra Fitch'in, ardından de gelecek hafta Moody's'in Türkiye'nin ülke kredi notu değerlendirmelerini yayımlayacaklarını belirten Özcan, Moody's'in Türkiye'ye bakışının Fitch'ten biraz daha kötümser olduğuna işaret ettiğini, her iki kurumun da açıklamalarında risklere yer vermesini, ancak not veya görünümde değişiklik yapmayacağını düşündüklerini söyledi. Verilere göre Türkiye, 60 milyar dolarlık enerji faturasının dışında cari açık vermiyor.

MOODY'S DEĞİŞİKLİK YAPMAZ

 

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi ise Türkiye'ye yatırım yapılabilir notu veren Fitch ve Moody's'den not değişikliği beklemediğini söyledi. Bürümcekçi, 'Ancak açıklamanın ayrıntılarında olası not değişikliğine ilişkin bir sinyal varsa piyasalar olumsuz etkilenebilir. Moody's açısından, beklentim not görünümünde bir indirim şeklinde ve bunun tam olarak satın alınmadığını yerel seçim sonuçları nedeniyle buna ihtimal verenlerin azaldığını düşünüyorum' dedi.

TÜRKİYE'NİN KAMU MALİYESİ DAHA GÜÇLÜ

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz ise Türkiye ekonomisinin en güçlü yanı olarak kamu maliyesini gördüklerini belirterek, ülkenin bütçe dinamiklerinin, disiplinle uygulanan maliye politikalarıyla olumlu yönde seyrettiğini söyledi. Kredi derecelendirme kuruluşlarının öncelikli kaygısının ülkelerin borçlarını mevcut koşullarda sürdürüp sürdüremeyecekleri olduğunu belirten Yılmaz, 2012 yılı üçüncü çeyrekte yüzde 2,4'e kadar giden bütçe açığının 2014 başında yüzde1,2 oranında iyileştiğini ifade etti. Yılmaz, aşağı yönlü risklerin azaldığını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.