Sıfır hoşgörü

Sıfır hoşgörü
Her fırsatta 'hoşgörü' diyen Gülen Grubu, düşünce özgürlüğüne savaş açtı. Fethullah Gülen, paralel yapı aleyhine haber yapan neredeyse tüm muhabirleri ve köşe yazarlarını mahkemeye verdi.

17 Aralık operasyonuyla hükümeti devirme girişimi deşifre olan Paralel Yapı, yapılan hukuksuz operasyonu sayfalarına taşıyan gazetelere de savaş açtı. Basın özgürlüğüne darbe vurmak adına medya organlarını dava bombardımanına tutan örgüt, başta Yeni Şafak, Akşam, Star, Sabah ve Akit gibi gazetelere bir dizi dava açtı. Muhabirden genel yayın yönetmenine kadar her kademede gazeteciyi sindirmeye çalışan örgütün açtığı davaların haddi hesabı yok. Fethullah Gülen ve hareketinin 17 Aralık operasyonlarıyla bir ilgisinin olmadığını iddia etmelerine rağmen neredeyse paralel kelimesinn geçtiği her haber ve yazıya dava açılması dikkat çekti. Öte yandan Paralel yargının bugüne dek bir dizi hukuksuz girişime imza atması ise gazeteler üzerinde yürütülen davalara da güvenilirliği azaltıyor.

KOPYALA YAPIŞTIR DAVALAR

17 Aralık operasyonunu yürüten paralel yargıya yönelik eleştiriler nedeniyle Savcılar Fikret Seçen, Cihan Kansız, Muammer Akkaş ve Ercan Şafak tarafından Akşam Gazetesi'ne dava açıldı. Akşam Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü Mustafa Dolu, Haber Müdürü Özkan Tamirak, Adliye muhabiri Seda Kılıç'a 5 ayrı dava açıldı. CMK 175. Madde uyarınca açılan davaların soruşturma aşamasında bulunduğu belirtilirken, savcıların açtığı davaların içerik olarak birebir aynı olması da dikkat çekiyor.

MUHABİRDEN 20 BİN LİRA İSTİYOR

Sabah Gazetesi'ne bizzat Gülen tarafından, 54 tekzip, 63 savcılığa şikayet dosyası ve 15 hukuk davası açıldı. Tekzip davaları için iki ay süre içinde başvurulması gerektiği için Gülen'in önce tekzip için başvuruda bulunduğu belirtildi. Sabah Gazetesi'ne cemaatin farklı kurumlarına ait onlarca suç duyurusunun yapıldığı ve soruşturmaların sürdüğü öğrenildi. Sabah Adliye Muhabiri Ali Oktay'a 17 Aralık operasyonundan bu yana 3 dava açıldı. Oktay'a açılan bir tazminat davasının değeri 20 bin TL.

TEK MUHABİRE 15 SORUŞTURMA

Paralel savcıların isimlerin yer aldığı her habere suç duyurusunda bulunulduğunu anlatan Star Gazetesi Adliye Muhabiri Helin Şahin, soruşturmanın gizliliğinin ihlal edilmesinin gerekçe gösterildiğini söyledi. Bu süreçte 2 dava açıldığını söyleyen Şahin, 'Her davada 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası talep edildi. 15 soruşturma da devam ediyor' diye konuştu. Star Gazetesi'nin Yargı Muhabiri Kemal Gümüş ise hakkında 7 soruşturma açıldığını bu soruşturmaların 2'sinin 17 Aralık operasyonu, 5'inin de MİT tırlarına yapılan operasyonla ilgili yaptığı haberlerle ilgili olduğunu söyledi. Star Gazetesi'ne ceza ve tazminat olmak üzere 30 dava açılırken, gazeteden yaklaşık 150 bin TL tazminat istediği öğrenildi.

A HABER'E 45 YAYIN DURDURMA

A Haber Haber Müdürü Murat Yancı, 'A Haber'e verilen 45 yayın durdurma cezasının televizyonculuk tarihine kara bir leke olarak geçti' dedi. Yancı, 'Çözüm süreci ve 17 Aralık operasyonuyla ilgili yapılan sokak röportajlarını ekrana getirmek suç sayılırken, gazete manşetlerinin haber bülteninde okunması da partiler arası fırsat eşitsizliği nedeniyle suç unsuru olarak gösterildi' diye konuştu.

AKİT'E 1 TRİLYONLUK TAZMİNAT

28 Şubat'ta hakkında pek çok dava açılan Akit Gazetesi, 17 Aralık sonrasında da dava bombardımanına tutuldu. Okuyucu mektubuna kadar neredeyse gazetedeki her satır için dava açılan Akit yayınlarına Gülen ve diğer cemaat mensuplarınca açılan dava sayısı, 9'u ceza, 42'si de tazminat olmak üzere 101'e ulaştı. Akit için şu ana kadar istenen tazminat miktarı ise 1 trilyon 10 bin liraya ulaşırken, gazetenin yazarları, sorumlu müdürü için toplam 97 yıl hapis cezası istendiği öğrenildi. Akit'e açılan davaları haberleştiren muhabir Mehmet Özmen'e de 25 bin TL'lik tazminat ve 15 yıl hapis istemiyle dava açıldı. 17 Aralık operasyonundan sonra yaptığı haberler nedeniyle paralel yapının hedef aldığı Özmen'e 13 dava açıldı.

Yeni Şafak'a 32 dava

17 Aralık sürecinde paralel yapının içyüzünü deşifre eden ve milli iradeye müdahaleyi ortaya koyan Yeni Şafak, Gülen'in avukatları tarafından hedef alındı. Yeni Şafak'ı sindirmek için avukatlar 'paralel' kelimesi geçen her habere dava açtı

Paralel yapıyı deşifre eden haberlerinden dolayı Yeni Şafak açılan ceza ve tazminat davalarıyla susturulmak isteniyor. Fethullah Gülen tarafından Yeni Şafak köşe yazarlarına ve gazetecileri hedef alan toplam 32 adet dava açılırken, davaların 6'sında aralarında Yusuf Kaplan, Abdülkadir Selvi, Fuat Atik, Ömer Lekesiz, Cem Küçük gibi yazarlardan 250 Bin TL manevi tazminat talep ediliyor. En çok dava açılan isimlerin başında Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mustafa Kahraman 10 davayla birinci sırada yer alıyor. Gülen'in yanı sıra İstanbul milletvekili Hakan Şükür ve paralel yapı gazetecilerinden Adem Yavuz Arslan da Yeni Şafak yazarlarına dava açtı.

YÜKLÜ TAZMİNAT TALEBİ

Şükür Cem Küçük ve Abdülkadir Selvi'ye 100'er bin TL'lik tazminat davası açarken Adem Yavuz Arslan'da Cem Küçük'e 10 Bin TL'lik manevi tazminat davası açtı. Dava açılan isimler ve açılan dava sayıları şu şekilde; İnternet Servisi Müdürü Ersin Çelik'e 5, Yusuf Kaplan'a 4, Fuat Atik'e 7, Mustafa Kahraman'a 8, Cem Küçük'e 3, Abdülkadir Selvi'ye 8, Ömer Lekesiz'e 2, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanı Yalçın Akdoğan (Yasin Doğan), Özlem Albayrak, Ali Bayramoğlu, Ali Nur Kutlu, Adliye Muhabiri Cihat Arpacık, Emniyet muhabiri Yusuf Doğan, Ankara muhabiri İlhan Toprak ve Cahir Saraçoğluna 1'er dava açıldı.

Paralel yapıyı sahiplendiler

Gazete manşetleri ve köşe yazıları nedeniyle kendine açılmış 90'a yakın dava olduğunu söyleyen Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ocaktan, adeta 'paralel' kelimesi geçen her habere ve yazıya dava açıldığını söyledi. Devlet kurumlarında bulunan insanların devletin kurallarına tabi olduğunu hatırlatan Ocaktan, 'Yasaya ve anayasaya aykırı faaliyette bulunarak, devlet dışındaki başka merkezlerden emir alınması sakıncalıdır. Bizim bu tabirleri kullanma gerekçemiz de budur' diye konuştu.

DAVALAR CEMAATTEN

Demokratik hukuk devletinde başka yerden emin alan kurum çalışanı olmayacağını söyleyen Ocaktan, 'Biz bu ifadeleri kullanıyoruz ama davalar nedense cemaatin mensuplarından geliyor. Oysa onlar, bizim bu yapıyla ilgimiz yok, hizmet hareketiyiz diyorlardı. Bizim hizmet hareketi gönüllü insanlarına karşı böyle bir hareketimiz yok.' dedi.

'BİRLİKTEYİZ'ANLAMINA GELİR

Mehmet Ocaktan, 'Bunları incitecek bir ifade kullanmamız da asla söz konusu değil. Ama nedense cemaatin tepesindeki bazı isimler, dava açanlar paralel yapıyı sahiplenen bir tavır içine girerek dava açıyorlar. Bu davalar biz bu yapıyla birlikteyiz anlamı ifade eder' şeklinde konuştu.

Din adamı kılıflı darbe

Paralel yapının hedef tahtasına oturan isimlerden bir tanesi de Star Gazetesi Yazarı Elif Çakır. Çakır'a açılan davaların sayısı 16'yı geçmiş durumda. 200 Bin TL'yi geçen tazminat davalarıyla yüz yüze kalan Çakır, 'Durum ne olursa olsun. 16 değil isterse 116 dava açsınlar. Doğruları yazmaya devam edeceğiz. Vesayetle mücadele etmek kolay değil. Karşılaştığımız eşik son eşiktir. Dolayısıyla Türkiye bu eşikten 30 Mart itibariyle halkın desteğini alan Erdoğan'la bu eşikten atlayarak yeni Türkiye'ye ulaşacaktır' dedi. Çakır, 'Darbeleri askerlerden gelir zannederdik. Bu sefer din adamı görünümlü dini literatürü kullanan insanların darbe kalkışmasıyla karşılaştık' şeklinde konuştu.

Dönenin kaşığı kırılsın

17 Aralık süreci başlar başlamaz Fethullah Gülen'in ilk davayı kendisine açtığını anlatan Sabah Gazetesi Yazarı Sevilay Yükselir, bugüne kadar kendisine 13 suç ve tazminat davası açıldığını söyledi. Yazdığı her yazıyla ilgili ayrı bir soruşturma yediğini ifade eden Yükselir, 'Yazdığım her yazı ile ilgili Gülen'in avukatı Nurullah Albayrak hem de paralel yapının etrafındaki adamlar tarafından dava açıldı. Hakan Şükür, ananas muhabbetini yapan Mustafa Günday, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın şahsıma açtığı davalar da mevcut' dedi.

KORKUTMA ÇABASI

Sindirme amacıyla açılan davaların kendisini yolundan çeviremeyeceğini anlatan Yükselir, 'Bu davalar beni korkutsaydı, çoktan kalemi kenara koymuş olurdum. Pes etmedim sinmedim. Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın' dedi. Gazetecilerin kamu adına görev yaptığını anlatan Yükselir, 'Görevimiz sırasında birilerini kızdırabiliriz. Ancak doğrudan vazgeçmiyoruz. Gerçek neyse onu yazıyoruz. Benim yazılarımda küçük bir yalan dolan bulamazlar. Gayet net bir biçimde belgesi ile kaydıyla yazıyorum. Buna rağmen hala gereksiz yere adalet sistemini meşgul etmeye ve tazminat davaları ile de göz korkutmaya çalışıyorlar' şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.