Sıcak hava tedirgin ediyor

Sıcak hava tedirgin ediyor
Mevsim normalleri üzerindeki hava sıcaklıkları Ramazan ayının da yaklaşmasıyla halkı tedirgin ederken, uzmanlar alınacak önlemlerle ciddi sağlık problemi yaşanmayacağını bildiriyor
Geçtiğimiz hafta boyunca mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, önümüzdeki günlerde de etkisini yitirmeyecek. Önceki gün akşam saatlerinde yağan hafif yağmur, sıcaklığın etkisini bir nebze olsun yitirmesini sağlamıştı. Bu yağışı kararsızlık yağışı olarak değerlendiren Meteoroloji yetkilileri, önümüzdeki günlerde yağış beklenmediğini ifade etti.
SICAK HAVA YAKMAYA DEVAM EDECEK
Hava sıcaklıklarının önümüzdeki günlerde de mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini belirten Meteoroloji Konya Bölge Müdür vekili Numan Kayaaslan, Cuma günü en yüksek sıcaklığın 36 derece, en düşük sıcaklığın ise 24 derece olacağını söyledi. Sıcak havanın etkisini haftasonunda da sürdüreceğini söyleyen Kayaaslan, “Cumartesi, pazar ve pazartesi günü hava sıcaklığı maksimum 35 derece, minimum 22 derece olarak tahmin ediliyor. Önümüzdeki günlerde yağış beklenmiyor. Pazartesi gününe kadar hava açık ve az bulutlu olacak” dedi. Bu yıl Temmuz ayı sıcaklık ortalamasının uzun yıllar ortalamasının 2 derece üzerinde olduğunun görüldüğünü söyleyen Numan Kayaaslan, bu sıcaklığın Basra Alçak Basıncı’nın etkisinden ve atmosferin üst kısmında sıcak hava kütlesi oluşmasından kaynaklandığını bildirdi.
RAMAZAN’DA BESLENMEYE DİKKAT!
Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi ise hava sıcaklıklarının sağlıkla ilgili boyutunu daha ciddi bir şekilde gündeme getirdi. 11 Ağustos’ta başlayacak Ramazan ayında gündüzleri oruçluyken su tüketimi olmayacağı için daha dikkatli olunması gerektiği bildirildi. İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, Ramazan ayında gündüzleri oruçlu olan insanların beslenmelerine daha çok dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Ramazan ayında diğer zamanlarda olduğu gibi sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektğini dile getiren İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, “Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutanların günlük beslenme şekli değişir. Genelde 3 öğünden ibaret olan günlük beslenme 2 öğüne düşerken özellikle ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, kırmızı et, tatlı, börek tüketimi artar, sebze, meyve ve beyazt et tüketimi azalır. Yaz aylarında sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Kalp debisinde düşme, doku ve organlarda oksijenlenme de azalma, kalp atım sayısı ve kan basıncındaki artış ve benzeri nedenlerden dolayı yaz aylarında özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözlenmektedir. Ayrıca sıcaklıkların etkisiyle artan terle birlikte su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülebilmektedir” dedi. 
Bu tür sağlık sorunlarını yaşamamak veya en aza indirmek için ise yaz aylarında oruç tutarken sağlıklı beslenme kurallarına özellikle dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Hasan Küçükkendirci, “Yaz aylarında iftar veya sahur sofralarında yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı, kızartma ve kavurma yerine, haşlama, ızgara yapma, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Çorba, etli sebze yemekleri, yoğurt ve salata iftar sofralarından asla eksik edilmemelidir. İçecek olarak gazlı içecekler tercih edilmemelidir. Tatlı olarak lokma, tulumba, baklava gibi şerbetli ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Sütlü tatlılar kana geç karıştığından hamurlu, şerbetli tatlılara göre daha avantajlıdır” diye konuştu.

Ramazan ayının en önemli öğününün ise sahur yemeği olduğunu belirten Küçükkendirci, sahur yapmadan oruç tutulmaması tavsiyesinde bulundu. Dr. Hasan Küçükkendirci, “Sahur yapmadan oruç tutmak insanlarda yorgunluk, baş ağrısı, dikkat azalması, stres, metabolik hızda azalma, hipoglisemi problemlerini arttırmaktadır. Açlık süresi artığı için kan şekeri daha erken saatlerde düşer ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olur. Gün içinde kan şekerinin düşmesini engellemek ve uzun süreli açlık sonrası iftarda aşırı besin tüketimini engellemek için sahurda yavaş sindirilen ve protein içeriği yüksek gıdalar tüketilmelidir. Protein içeriği yüksek gıdalar mideyi geç terk ederler. Dolayısıyla geç acıkma olur. Sahurda peynir, yumurta, süt, yoğurt ana besinler olmalı, karbonhidrat kaynağı olarak ise kepeği alınmamış undan yapılan ekmek, çavdar ekmeği, bulgur öncelikli olarak tercih edilmelidir” dedi.
Merhaba

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.