Selçuklu Hürrem'ine para bile basılmış

Selçuklu Hürremine para bile basılmış
Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in Gürcü asıllı eşi Gürcü Hatun, dönemin devlet yönetimindeki etkinliği ve hâlâ hatırlanıyor olması gibi özelliklerle Hürrem Sultan'a benzetiliyor. Ancak...
Batılıların 'Muhteşem Süleyman' diye tanımladığı Kanuni Sultan Süleyman'ın en çok sevdiği eşi olan ve Osmanlı devlet yönetimine etkisi ile adını tarihe kaydettiren Hürrem Sultan'ın Türk tarihinde tek olmadığı belirtiliyor. Osmanlı tarihinde olmasa da bir önceki Türk devleti 'Selçukluların Hürrem Sultanı'nın ise Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in Gürcü asıllı eşi Gürcü Hatun olduğu ifade ediliyor.
SİLÜETİ PARAYA BASILDI

Eski para koleksiyoncusu Tuncay Kara, Hürrem Sultan'la Gürcü Hatun arasında birçok benzerlik yanında farkllığın da bulunduğunu vurguladı. Tuncay Kara, ikisinin de yabancı olması, devlet yönetiminde etkinlik ve hâlâ hatırlanmak gibi ortak özellikler yanında Gürcü Hatun'u Hürrem Sultan'dan ayıran en önemli farkı , "Silüetinin paraya basılması" şeklinde tanımladı. Tarihi kayıtlara göre Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev, en çok sevdiği eşi Gürcü asıllı eşi Gürcü Hatun'a olan aşkını, silüetini sikkelere (Para) bastırarak kalıcı hale getirdi.

GÜNEŞ GİBİ TASVİR

2,91 gram ağırlığında gümüş dirhem olarak tasarlanan parada Gürcü Hatun, güneş (Şir-ü Hurşid) olarak tasarlanmış. Güneşin ortasına Gürcü Hatun'un yüzü yansıtılmış. 20 yılı aşkın bir süredir eski paraları topladığını ve incelediği belirten Tuncay Kara, "Sevdiğini sikke üzerinde bu şekilde tasvir etmek para tarihi açısından nadir bir uygulamadır zira bu türden başka bir para olduğunu ben görmedim" diyor.

HEM DE ASLAN ÜZERİNDE

Tuncay Kara, Konya'da basılan söz konusu parayı para tarihi açısından farklı kılan bir başka özelliğin ise Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in kendisini de aslan olarak tasvir etmesini gösterdi.

Türk-İslam tarihinde para üzerinde bitki gibi farklı figürlerin kullanıldığını, ancak canlı ve özellikle aslan figürünün ilk defa adı geçen parada uygulandığını belirten Tuncay Kara, daha sonra özellikle Anadolu beyliklerinde benzerlerine rastlandığını kaydetti.
 
Mevlana'nın hamisiydi

Asıl adı Tamara olan Gürcü Hatun, 1236 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev (1236-1246) ile evlendirildi ve sarayda büyük bir etki bıraktı. Onun hakkında da, Hürrem Sultan gibi 'Aslında Müslüman olmamıştı' gibi tartışmalar var. Fakat Gürcü Hatun, Mevlana Celaleddin Rumi'nin dostluğuna da sahip biriydi. Gürcü Hatun'un isteğiyle Rumi'nin ilk portresi yapıldı. Anadolu Selçuklu mimarisinde önemli bir yeri olan Mevlana Türbesi de doğrudan Gürcü Hatun'un isteğiyle yapıldı. Hayırseverliği ile de Hürrem Sultan'a benzeyen Gürcü Hatun, Sultan II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in ölümünden sonra Anadolu Selçuklu Devleti'nin yönetiminin vezir Muineddin Süleyman Pervane'nin eline geçmesi üzerine o zamanki geleneklere uyarak dul Gürcü Hatun Vezir Pervane ile evlendi.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.