Selçuk'da Ar-Ge destekleri anlatıldı
TÜBİTAK tarafından Selçuk Üniversitesi ve Mevlana Üniversitesi’nin öğretim üyelerine yönelik ’Akademik Ar-Ge Destekleri’ konulu tanıtım toplantısı Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Konya Teknokent Yönetimi Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fatih Botsalı, TÜBİTAK ARDEB Başkan Vekili Doç. Dr. Necati Demir, TBAG Bilimsel Programlar Başuzmanı Doç. Dr. Cengiz Arıcı, TÜBİTAK BİDEB Başkanvekili Dr. Harun Yılmaz, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
TÜBİTAK DESTEKLERİNDE SELÇUK 8’İNCİ SIRADA
TÜBİTAK ARDEB Başkan Vekili Doç. Dr. Necati Demir, geçen yıl başlattıkları projeyle Türkiye’nin 81 ilini ziyaret etmeye başladıklarını belirterek, “Bu ziyaretlerle amacımız TÜBİTAK destek programlarını tanıtmaktır. Ama her şeyden önce öğretim üyeleriyle bir araya gelmektir. Üniversiteler ile aramızda köprü kurarak TÜBİTAK’a karşı eğer varsa önyargıları ortadan kaldırmak istiyoruz.” dedi.
Dünyanın hiçbir yerinde proje üreticilerine bu kadar destek verilmediğini belirten Doç. Dr. Demir, Türkiye’deki akademisyenlerin de bu desteklerden özellikle son yıllarda daha çok yararlandığını söyledi. Doç. Dr. Demir, “2010 yılında TÜBİTAK akademik Ar-Ge desteklerinden en fazla yararlanan 10 üniversite arasında Selçuk Üniversitesi 8’inci sırada yer almaktadır. 2003 yılında 202 bin TL destek alan Selçuk Üniversitesi, 2010 yılında aldığı miktarı 23 kat artırarak, 4 bin 622 TL’ye yükseltmiştir. 2011 yılında 106 üniversite arasında ürettiği projelerle Selçuk, 17’inci sırada yer almıştır. Bu alanda İç Anadolu Bölgesi’nde de 5’inci sırada olmuştur. TÜBİTAK’ta proje değerlendiren ekipler arasında yine Selçuk Üniversitesi akademisyenleri ön plana çıkmaktadır. Bu da Selçuk’un çok köklü ve sistemli bir üniversite olmasından kaynaklanmaktadır.” dedi.
REKTÖR GÖKBEL’DEN TÜBİTAK’A TEŞEKKÜR
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen bu toplantının çok önemli olduğunu belirterek, “ TÜBİTAK, DTP ve daha birçok kuruluştan aldığımız destekle çalışmalarımız daha da ivme kazanmıştır. Çok iyi çalışan bir Teknokent’e sahibiz. Günümüzde akademisyenler ekonomik kaynaklar oluşturarak, ülke içinde ve dışında verilen desteklerden yararlanarak projelerini hayata geçirebilirler. Bu tür kaynakları nasıl değerlendirmemiz gerektiğini gündemimize almamız gerekir.” dedi.
Geçtiğimiz günlerde Konya Üniversitesi’ne devredilen 3 fakültenin akademisyenler çevresinde endişelere neden olmaması gerektiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Gökbel, “Üniversitemizin bütün gücüyle başarılı bir şekilde yoluna devam etmesi için çalışacağız. Finansal destekleri ve kaynakları artırmak için görüşmeler yapıyoruz. Akademisyenlere verdiğimiz destek her zaman olduğu gibi devam edecektir. Rektör Gökbel, son olarak TÜBİTAK yönetici ve uzmanlarına toplantıya verdikleri verdiği destekten dolayı teşekkür etti.
“PROJELER RAFLARDA KALMASIN”
Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam ise “TÜBİTAK Üniversitelerle Buluşuyor” sloganını çok beğendiğini, son yıllarda TÜBİTAK’ta yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti. Hemen her alanda destek veren TÜBİTAK’a teşekkür eden Prof. Dr. Adam, “Akademisyenler, akademik kademeleri atlamak için yayın yapmaktadırlar. Ancak bu noktada Türkiye’nin doyuma ulaştığı görülmektedir. Artık raflarda bekleyen akademik çalışmalardan çok çözüme yönelik yayınlar yapmanın zamanı gelmiştir. Akademisyenlerimizin de bu yönde zihniyetlerini değiştirmeleri gerekir. TÜBİTAK ile kurulan iyi iletişimle birçok akademisyenin projelerine destek bulacağına inanıyorum. Ülke kaynakları ve ülke dışındaki bu tür destekleri iyi kullanmak, ürün kalitesini artırmak ve özellikle sanayinin yanı sıra her alanda çözüme yönelik projeler üretilmesini umut ediyorum.” diye konuştu.
TÜBİTAK DESTEKLERİ
Protokol üyelerinin konuşmalarının ardından TÜBİTAK ARDEB Başkan Vekili Doç. Dr. Necati Demir, TBAG Bilimsel Programlar Başuzmanı Doç. Dr. Cengiz Arıcı, TÜBİTAK BİDEB Başkanvekili Dr. Harun Yılmaz, akademisyenlere TÜBİTAK destekleri hakkında bilgi verdi.
Toplantının sonunda Rektör Prof. Dr. Gökbel günün anısına Doç. Dr. Necati Demir’e; Rektör Prof. Dr. Adam, Dr. Harun Yılmaz’a; Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan da Doç. Dr. Levent Ünlü’ye semazen figürlü heykelcik hediye etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.