Sebze fiyatları artacak mı?

Sebze fiyatları artacak mı?
Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Başkanvekili Halil İbrahim Gürbüz, Hal Yasası Kanunu'nun toptan satışların hal dışında da yapılabilmesine imkan sağladığını belirtti.

Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanvekili Halil İbrahim Gürbüz, Hal Yasası Kanunu'nun toptan satışların hal dışında da yapılabilmesine imkan sağladığını belirterek ''Ürün takip sistemi oluşturulmadan, zirai ve mali denetim sistemi geliştirilmeden bu uygulamaya geçilmesi ileride tekelleşmeye neden olacaktır'' dedi.
    

Aynı zamanda Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı olan Gürbüz, ''Hal Yasası'' olarak bilinen ''Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu''nun geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulunda kabul edildiğini anımsattı.
    

Yasanın et ve süt ürünlerinin Avrupa'da olduğu gibi sebze ve meyve hallerinde satışına imkan verdiğini ifade eden Gürbüz, ''Avrupa'da da et ve süt ürünleri bu şekilde toptan sebze ve meyve hallerinde satışa çıkarılıyor. Ülke olarak AB standartlarını yakalamamız noktasında getirilen bu uygulamayı destekliyoruz'' dedi.
    
     - ''YENİ KANUN SEBZE VE MEYVE FİYATLARINI ARTIRACAK''
 
Gürbüz, kanunla daha önce sadece sebze ve meyve hallerinde yapılabilen toptan satışların, hal dışında da serbest bırakıldığını, bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:''Bu kanun, toptan satışların hal dışında da yapılabilmesine imkan sağlıyor. Ürün takip sistemi oluşturulmadan, zirai ve mali denetim sistemi geliştirilmeden bu uygulamaya geçilmesi ileride tekelleşmeye neden olacaktır. Bundan da rantiyeciler, güç sahibi olanlar gelir sağlayacak. Bu durumda da fiyatları belirlemede haldeki komisyoncular değil de büyük tüccar ve süpermarketler etkili olacağı için sebze ve meyve fiyatları artacak.''
    
Yasanın küçük üreticiyi korumak amacıyla çıkarıldığını ancak tam tersi rantiyecileri ve güç sahibi insanlara yarayacağını iddia eden Gürbüz, yasanın hem tüketiciyi hem de küçük üreticiyi çok zor duruma sokacağını ileri sürdü.
    
     -DÜŞÜK FİYAT DEĞİL, ÜRÜN DEĞERİNDE FİYAT ÖNEMLİ
 
Yasa çerçevesinde ürün takip sistemi ve denetim birimlerinin oluşturulmasının da kısa zamanda mümkün görülmediğini anlatan Gürbüz, ''Burada önemli olan sebze ve meyvenin fiyatını düşürmek değil, malın değerinde piyasaya sunulmasını sağlamaktır. Dolayısıyla üretici verdiği emeğin hakkını aldığında, tüketici de sağlıklı piyasa koşullarında belirlenen fiyatlardan ürününü satın aldığında gerçek adalet sağlanmış olur.'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.