Şebekenin mafya taktiği
Adana'da çok sayıda savcı-hakim, emniyet yetkilisi ve üst düzey bürokratı mahkemeye sahte isimler sunarak yasadışı dinleyen şebekeye yönelik soruşturma, önceki gün operasyona dönüştürülmüş ve 8 polis gözaltına alınmıştı. Soruşturmadan çıkan detaylar, paralel yapının yasadışı dinleme taktiklerini de deşifre etti. İstihbarat Şube Müdürlüğü'ndeki paralel çetenin istihbari amaçlı 'önleme dinlemesi' adı altında, suç örgütü yöneticileri ve üyelerinin isimleriyle kamu görevlilerini dinlediği belgelendi. Soruşturmaya konu olan delillerin, gözaltına alınan isimlerin kendi imzalarıyla oluşturulan düzmece istihbarat raporları olduğu belirlendi. Şüpheli polis memurlarına 'suç uydurma' ve 'iftira' suçlamalarıyla ilgili soruların yöneltildiği öğrenildi.
IMEI NO ASIL HEDEFİN KİMLİK BAŞKASININ
Emniyet içindeki yapılanmanın Adana'da yasadışı olarak dinlediği isimler arasında 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Süleyman Köse ile Savcı Şükrü Uçkan da var. Köse ile Uçkan hakkında 'üretilmiş' suçlardan bazıları oldukça çarpıcı: 'Cebir şiddet kullanarak, tehdit, zorla haraç almak, silahla adam yaralamak, çek-senet tahsilatı yapmak gibi haksız ekonomik çıkar sağlamak üzere örgüt kurmak...'
Bir hakimle bir savcıyı 'çek-senet mafyasından' gibi gösterip, telefonlarının IMEI numaralarını T.İ. isimli bir şahsın kimliğiyle mahkemeye sunan ve dinleme kararı alan şebekenin, bu faaliyeti 6 ay boyunca sürdürdüğü kaydedildi. Dinleme mağdurları Süleyman Köse ile Şükrü Uçkan'ın, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayette bulunduğu kaydedildi.
LOG KAYITLARIYLA ORTAYA ÇIKTI
Soruşturmaya dayanak olan belgelerin ise Adana Emniyeti İstihbarat Daire'sinde paralel yapılanmanın tahrif ettiği harddisklerden kurtarılan log kayıtlarından elde edildiği ortaya çıktı. Harddisklerde yapılan incelemeyle birçok daha suç belgesinin bulunabileceği belirtiliyor.
'Önleyici dinleriz izin de almayız'
Terörle Mücadele Şubesi'nde ifade veren eski Adana Emniyet Müdür Yardımcısı İsmail Bilgin, dinlenen isimler arasında hakim ve savcıların bulunup bulunmadığını bilmediğini iddia etti. Numara ve isimleri tek tek kontrol etmesinin mümkün olmadığını öne süren Bilgin, hakim ve savcıların ancak HSYK onayı ile soruşturmaya dahil edilebileceğinin hatırlatılması üzerine şu cümleyi sarfetti: 'Hakim ve savcı ile ilgili bir dinleme yapılmışsa bile bu dinlemelerin önleyici dinleme mahiyetinde olacağı düşünüldüğünde bir izne tabi olmayacağını, mahkeme kararının bu konuda yeterli olacağını düşünmekteyim.'
MEMUR: EMİRLE YAPTIK AMİR: TALİMAT VERMEDİM
Adana Emniyeti'ndeki sorguda zanlılara, illegal dinlemeler için hazırlanan sahte raporları kimin düzenlediği ve emrin kim tarafından verildiği soruları yöneltildi. Gözaltındaki polisler, düzmece istihbarat raporlarıyla yapılan dinlemelerin 'amirlerinin talimatıyla' icra edildiğini dile getirdi. Ancak Emniyet Müdürü İsmail Bilgin'in ise 'Hayır, hiçbir şekilde yasadışı dinleme ile ilgili bir emir vermedim. Yaptığımız çalışmalar beyan ettiğim gibi 5397 sayılı kanuna göre yapılmıştır. Kesinlikle başka isimler kullanarak herhangi bir şahsın dinlenmesi talimatı vermedim' dediği iddia edildi. Şüphelilere ayrıca yasadışı dinlemeler için 'Herhangi bir oluşumdan emir aldınız mı?' sorusunun da yöneltildiği öğrenildi.
Bilgin ve 5 polis cezaevinde
Yasadışı dinlemelere yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan 1'i emekli 8 emniyet mensubu adliyeye sevk edildi. Polis memuru R.K. ve kadın polis memuru M.A. savcılık işlemlerinin ardından savcılıkça serbest bırakıldı.
Soruşturmayı yürüten Adana Cumhuriyet Başsavcıvekili Ali Doğan tarafından ifadeleri alındıktan sonra Nöbetçi Mahkeme'ye sevk edilen 2. Sınıf Emniyet Müdürü İsmail Bilgin, 3. Sınıf Emniyet Müdürü Ertuğrul Yetkin ile aralarında bir komiserin de bulunduğu daha önce istihbarat şubesinde görev yapan şüpheli 6 polis ise tutuklandı. Adliye önünde bekleyen tutuklanan polislerin bazı yakınları sinir krizi geçirdi. İsmail Bilgin'in avukatı İsa Ayanoğlu, tutuklamalara gerekçe olarak, şüphelilerin kaçma ve delilleri karartma şüphesinin gösterildiğini ifade etti. Ayanoğlu, müvekkili ve diğer polislerin, 'usulsüz dinleme', 'özel hayatın gizliliğini ihlal' ve 'resmi belgede sahtecilik' ile suçlandığını karara itiraz edeceklerini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.