Sanayilerde katsayı mağduru
Konya Sanayi Odası (KSO) ve Koneko Dergisi tarafından ortaklaşa düzenlenen ''Konya'nın Aynadaki Yüzü-2 Mesleki Eğitim ve Kalifiye Eleman Sorunu'' konulu panelde mesleki eğitimin önemi konuşuldu.
KSO Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele Vali Yardımcısı Nevzat Dalkıran, İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, Bölge Çalışma Müdürü Fedai Erdoğan, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Şerafettin Akal, İŞ-KUR Konya İl Müdürü Tahsin Güven ve Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyeleri Bozkurt Çağlayan, Mehmet Çolak ve Mehmet Ali Acar ile çok sayıda sanayici katıldı.
Moderatörlüğünü Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertan Özensel'in gerçekleştirdiği panele, SÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Süleyman Yaldız, Atiker AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Atiker, Konya Çimento AŞ İnsan Kaynakları Müdürü İsa Metin Güden ve Koyuncu Fiat AŞ Satış Müdürü Atıf Dikici konuşmacı olarak katıldı.
Özensel, açılış konuşmasında, ülkemizdeki işsizliğin ciddi rakamlarla ifade edildiğini belirtti.
Bunun yanı sıra sanayi kuruluşları ve işletmelerde de ciddi şekilde kalifiye personel açığı yaşandığını gözlemlediklerini ifade eden Özensel, ''İşsizlerin sayısına yakın oranda belki kalifiye personel arayan işletmelerimiz var. Bu sıkıntıların aşılması noktasında neler yapılabileceğini burada tartışacağız'' dedi.
Daha sonra söz alan SÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Süleyman Yaldız ise özellikle katsayı problemiyle birlikte meslek liselerine bağlı olarak meslek yüksek okullarına olan ilginin de azaldığını bildirdi.
Türkiye'de belirli mesleklere yönelik ara insan gücü yetiştirmeyi hedefleyen dört yarıyıllık eğitim vermek amacıyla 618 meslek yüksekokulu bulunduğunu anlatan Yaldız, şunları kaydetti:''Sınavsız geçiş sisteminin yürürlüğe girdiği 2002 yılında 150 bin meslek lisesi mezunu meslek yüksekokullarına sınavsız geçişle müracaat ederken, 2009 yılında sınavsız geçiş hakkından yararlanmak isteyen öğrenci sayısı 65 bine düşmüştür. Halen 568 bin öğrencinin eğitim öğretim gördüğü meslek yüksekokullarımızdan mezun olan öğrencilerimizin ilk bölümü işletmelerde işe başladığı ilgili pozisyonun yeterliliklerine ne yazık ki sahip değil. Burada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı, İŞ-KUR, Mesleki Yeterlilik Kurumu ile sanayi kuruluşları ve işletmelerimiz işbirliği içinde hareket etmek zorundadır. Bununla ilgili diyaloglar kurularak mesleki ve teknik eğitim veren okulların laboratuvar ve makine parkları geliştirilmeli, teorik ve pratik eğitim birlikte verilmelidir.''
Yaldız, mesleki ve teknik eğitim okullarından mezun olan öğrencilerin iyi eğitim almalarının sağlanmasının kolay iş bulmayı da beraberinde getireceğinden mesleki eğitimin cazibesinin artacağını sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.