Sanayi dünyası YÖK'ün kararını olumlu karşıladı
Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, YÖK’ün üniversiteye girişteki katsayı uygulaması kararını eğitim özgürlüğüne yönelik haksızlığın giderilmesi adına önemli bir adım olarak değerlendirdi. Büyükhelvacıgil, Küresel krizin olumsuz etkilerinin yaşandığı ülkemizde gerçekleşen yeni düzenlemenin sanayi ve iş dünyasında olumlu karşılandığını dile getirdi.
Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) Öğrenci Seçme Sınavı'ndaki (ÖSS) kat sayı uygulamasının eğitimde fırsat eşitliği sağlayacağına dikkat çeken Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, “Meslek liselerinin önündeki katsayı engelinin kaldırılmasıyla mesleki ve teknik eğitimin önü açılacaktır. Sanayicimizin yıllardır çektiği nitelikli ara elaman sıkıntısı çözülecek. Aynı zamanda gençlerin işsizlik sorununada çözüm olacağına inanıyoruz. YÖK büyük bir haksızlığı ortadan kaldırdı. İş dünyası olarak hep dile getirdiğimiz mesleki ve teknik eğitimin önünün açılması sesimize kulak verildi. Bugün Türkiye’nin önemli konularının başında sanayide rekabet gücünün artırılması ve sürdürülmesi gelmektedir. Rekabet gücünün devamı içinse bilgi ve teknolojinin yanında, beşeri sermayenin yani yetişmiş insan gücünün sanayi sektöründe üretim faktörü olarak yer almasının sağlanması gerekmektedir. Yapılan araştırmalar nitelikli eleman sorununun çözülmediği takdirde önümüzdeki yıllar içerisinde sanayimizin ağır darbe alacağı bir başka deyişle rekabet gücünü yitireceğini göstermektedir. Nitelikli eleman bulamadığı için işini büyütmekten çekinen sanayicimiz, nitelikli eleman ararken binlerce genç de iş arıyor. Yani emek arzı ile emek talebi arasında bir dengesizlik görülüyor. İşte bu uygulamayla işdünyası olarak yıllardır hep dile getirdiğimiz mesleki ve teknik eğitimin önünün açılması yönündeki sesimize kulak verilmesi olarak görüyoruz.”diye konuştu.
Beklentilerin aksine Meslek Liseleri’ne katsayı uygulamasının getirilmesiyle bu liselerin eğitim kalitelerinde ciddi bir düşüşün görüldüğünü ve Türkiye’nin gerçeklerini çok iyi analiz etmeden yapılan uygulamaların olumsuz sonuçlar verdiğini belirten Büyükhelvacıgil, bu bağlamda da Meslek Lisesi mezunlarının mağdur edildiği bir uygulamayı kaldırdıkları için YÖK Başkan ve üyelerine teşekkür etti.
Sanayinin ihtiyacı olan nitelikli ara elaman sorunun çözümünde katsayı uygulamasındaki değişikliğin yanı sıra sanayinin ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman eksikliğini gidermek için eğitim sisteminin yeniden gözden geçirilmesini ve mesleki eğitimin yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade eden Büyükhelvacıgil, daha sonra şunları söyledi: “Türkiye’de mesleki eğitim veren okulların tüm ortaöğretim kurumları içerisindeki payı %35 iken, Avrupa’da bu oran %65’ler seviyesindedir. Eğitimde Avrupa düzeyini yakalamak amacıyla öncelikle eğitim sistemi ile işgücü piyasası arasındaki ilişkiler kuvvetlendirilmelidir. İşgücünün beceri dönüşümünü sağlayan aktif politikalar izlenmelidir. Öğrencilerimizin son teknolojik gelişmeleri takip etmelerini sağlayacak bilgi ve teknoloji donanımları temin edilmelidir. Ancak bu yolla Türkiye’de mesleki eğitimin payı AB standartları seviyesine getirilebilir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.