Konya'nın Hüyük ilçesine bağlı Çavuş beldesinde sanatçıların yaşayacağı Sonsuz Şükran köyüne, 'Hayat Kapı' isminde dev bir anıt dikiliyor.
Köyün girişine yapılacak anıt için, Afyonkarahisar'dan 250 ton andezit taşı 10'ar tonluk parçalar halinde Çavuş kasabasına taşınmaya başlandı. Andezit taşları 170 kilometre mesafedeki ocaktan Sonsuz Şükran köyüne nakledilecek. Anıtın yapımı boyunca toplam 25 seferde nakil işlemi tamamlanacak. İlk etap çalışmaların başlaması için gereken 10'ar tonluk ilk 4 taş bölgeye nakledildi.
Heykeltıraş Nilhan Sesalan tarafından yapılan tasarımın ardından ortaya çıkan "Hayat Kapı" anıtının uygulaması, yine aynı sanatçının asistanlarıyla birlikte gerçekleştiriliyor. Dev anıt, Selçuklu ağacı desenleri, Selçuklu kartalı ve Selçuklu parsıyla kubbe biçimlerinden esinlenilerek oluşturulacak.
Heykeltıraş Nilhan Sesalan, gazetecilere yaptığı açıklamada, anıt projesini Sonsuz Şükran köyü için tasarladığını belirterek, "Bu yıl başlamak kısmet oldu. Yapıtımızı bu bölgeye uygun olan bir taşın kullanılması gerektiği için andezit taşlarından yapıyoruz. Projenin özelliği, sanatçıların köyüne yapılıyor olması. Ayrıca bölge Mevlana coğrafyasında olduğu için sürekli açık olan bir kapısı var. Mevlana'nın, 'Ne olursan ol yine gel' dediği gibi, birlik ve beraberliği destekleyen bir yapıt. Ve Selçuklu için çok önemli. Selçuklu'nun ornamentleri, bir ağacın dalları gibi kapımızda yer alıyor. İki tarafında da Anadolu parsı bekliyor. Anadolu parsı, Anadolu medeniyetinde çok önemli; bütün Anadolu prehistoryasında bolluk, bereket ve varlığı koruyor. En üstte de çift başlı kartal var. Doğuya ve batıya hakimdir kartal ve bulunduğu yerdeki insanları korur. Tabii bunlar Türk mitolojisine ait bilgilerdir; aynı zamanda Selçuklu'nun da simgesidir" dedi.
Anıtta Hitit ve Selçuklu hissini bir çağdaş heykeltıraş olarak süperpoze yaptığını ifade eden Sesalan, şunları kaydetti: "Yani birbiri içerisinde erittim ve bu özel köy için özel bir kapı tasarladım. Kapının yüksekliği 12, genişliği 9, eni ise 4 metre olacak. Yapım süreci, taşlarımızın gelmesine bağlı. Taşlarımız geldiği müddetçe çalışmalarımız devam edecek. Şu anda ilk etap çalışmalarımızda gerekli olan taşlarımız mevcut. İlk olarak temel taşlarını ve parslarımızı yerleştireceğiz. Bu süre içerisinde yağmurlar başlayacağı için çalışmalarımız sona erecek. Önümüzdeki baharda havaların ısınması ve yağmurların azalması ile çalışmalarımıza tekrar başlayarak kısmetse seneye bu vakitler açılışını yapmış olacağız. Şu anda parsımızın çalışmalarını yapıyoruz. Taşımız, çalışması zevkli olan çok değerli ve Hititlerin de kullandığı binlerce yıl kalabilen bir taş. Umuyoruz ki bizim yapıtımız da dostluğu ve kardeşliği binlerce yıl bu topraklarda simgeler."
Sanatçıların köyünde ayrıca, heykeltıraş Serap Gümüşoğlu'nun tasarlayıp uyguladığı Hitit, Roma, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına gönderme yapan bir çeşme de inşa edilmeye başlandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.