Sağlık hukuku ve mahremiyet tartışıldı

Sağlık hukuku ve mahremiyet tartışıldı
Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi ile Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezinin işbirliğiyle düzenlenen Sağlık Hukuku ve Mahremiyet konulu konferans Başhekimlik Toplantı
Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi ile Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin işbirliğiyle düzenlenen “Sağlık Hukuku ve Mahremiyet” konulu konferans Başhekimlik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansta Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Gürkan Sert, konuştu.

Konferansa Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı Yrd.Doç.Dr. Fatih Kara, Selçuklu Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Oran, Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi Genel Sekreteri Ayhan Uludağ, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

 Son günlerde hasta ve hekim haklarının sürekli gündeme geldiğini belirten Yrd.Doç.Dr. Fatih Kara, “Fakültemiz ve merkezimiz işbirliğiyle düzenlenen konferansın hem hekimlere hem de öğrencilere faydalı olacağına inanıyorum. Sağlık hukuku ve özel hayatı tartışacağımız konferansa katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederiz. Hukukçu özelliğiyle tanınan Dr. Gürkan Sert’in hekimlerimizi ve öğrencilerimizi hekimlerin ve hastaların hakları konusunda bilgilendirmesini önemsiyorum” dedi.

 “Türkiye’de Hasta Hakları Gündemi Oluştu”

 Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Gürkan Sert, “Ülkemizde hasta hakları konusundaki son 15 yılda önemli gelişmeler olmuştur. Sağlık Bakanlığının son 5 yıl içindeki çalışmaları sağlık dünyasında yoğun bir hasta hakları gündeminin oluşmasına neden olmuştur” dedi.

Dr. Sert, Türkiye’de sağlık hukuku ve özel hayat konularının yaygınlaşmaya başladığını belirterek, “Günümüzde hasta hakları çok konuşuluyor desekte, hastalar kadar bu alanda görev yapan sağlık çalışanları da çok bilgi sahibi değil. Hasta haklarını, bu alanda çalışan personelde hekim ve hasta haklarını bilirse, sorunlar daha çabuk çözülür. Yapılan ankette sağlık çalışanlarının hastaların kendilerine dava açma eğiliminde olduğunu düşündüğü ortaya çıkmıştır. Yine ankette sağlık çalışanlarının yasaların kendilerini yeterince korumadığını düşündüğü ortaya çıkmıştır. Yasaların kendilerini korumadığına inanan hekimlerin kalıcı çözümler için öneriler sunmaları gerekir” diye konuştu.
 Hekimin hastayı reddetmesi konusuna değinen Dr. Sert, “Hastanın red edilebilmesi için etik ve yasal açıdan kabul edilebilir bir gerekçenin varlığı gerekir” dedi. Konferansta özel hayatın önemini de vurgulayan Dr. Sert’e günün anısına Prof. Dr. Bülent Oran, çini tabak hediye etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.