Rekabet dünyanın ortak dili oldu

Rekabet dünyanın ortak dili oldu
Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı, Konya Sanayi Odasının Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısına katıldı.

 

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı, Konya Sanayi Odası’nın Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’na katıldı. “Rekabet Kurumu ve Global Kriz Ortamında Rekabet Kurumu’nun Rolü” konulu bir konuşma yapan Prof. Dr. Kaldırımcı, “Rekabet, modern dünyanın ortak dili oldu. Bütün dünya bugün rekabeti konuşuyor. Eğer bugün Konya’da aynı alanda çalışan iki firma varsa rekabet de vardır. Bu süreçte başarısız olanlar geride kalıyorlar. Ben rekabete aldırmam, umursamam anlamsız olur.”dedi.

Rekabet Kurumu’nu bu yıl 12. yılını kutladığını ifade eden Prof. Dr. Kaldırımcı, “Bizim için bu dil her ne kadar yeni de olsa modern dünya rekabet dilini konuşuyor. Artık bir bilgisayar sistemi olmadan bir organizasyonu idare etmek ne kadar zorsa rekabeti umursamıyorum demek de o kadar zor. Biz rekabet bakımından gelişme halindeyiz.”diye konuştu

Rekabet Kanunu’nun amacının tüm mal ve hizmet piyasalarında rekabetin korunması olduğunu belirten Prof. Dr. Kaldırımcı, “Kanun’un 60 küsur maddesi var; ancak bir işadamının esasen 4 hususa dikkat etmesi yeterlidir. Rakiplerinizle bir araya gelip rekabeti sınırlayıcı anlaşmalar yapmaktan ya da bu tür davranışlarda bulunmaktan sakının. Bayilerinize belirli türde dayatmalarda bulunmaktan sakının. Pazarda hakim konumda iseniz bunu kötüye kullanmayın. Bazı birleşme-devralma işlemlerinden önce Rekabet Kurulu’ndan izin almanız gerekebilir; buna dikkat edin.”tavsiyesinde bulundu.

“Nasıl ki gündelik hayatta hırsızlığa tahammül edemiyorsak, toplumun refahından çalanlara da tahammül etmemeliyiz!” diyen Prof. Dr. Kaldırımcı, daha sonra şunları söyledi: “Dünyada hak ettiğimiz yeri almamız için, rekabet olmazsa olmaz koşuldur. Global olarak düşünmeniz ve lokal hareket etmeniz gerekmektedir. Ekonominin küreselleştiği bir dönemde ulusal ekonomiler küresel ekonomilerden bağımsız düşünülemez.

Özellikle rekabetçi bir yapının oluşması için çok ciddi çabalar sarf ettiklerini, aynı zamanda özelleştirmenin de Rekabet Kurumu’nun konusuna girdiğine işaret eden Prof. Dr. Kaldırımcı, “Rekabet Kurulu 7 kişiden oluşuyor, Yargıtay’dan bir kişi, Danıştay’dan bir kişi, Sanayi Bakanlığı’ndan bir kişi, TOBB’dan bir kişi, Devlet Planlama Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu bakanlıktan bir kişi, İki kişi de kurumun kendi içinde seçilmek üzere 7 kişiyle karar alınıyor. “diye konuştu.

Program sonunda KSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, rekabetin sürdürülebilir olması gerektiğini ve rekabetin başarı getirdiğini kaydetti.

“Sanayicilik bisikletin pedalını çevirmek gibidir, bu pedalı çevirmek zorundayız yoksa düşeriz.”diyen Büyükhelvacıgil, Rekabet Kurumu’na yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

Büyükhelvacıgil, günün anısına Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Kaldırımcı’ya el işlemeli cam sürahi hediye etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.