Rant oyunu mu var?
Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşları ‘kurban kesebilecek miyiz?’ telaşı sarmaya başladı. Ancak kurbanlık hayvan sıkıntısının olduğu yönündeki haberler ve et fiyatlarının yükselmeye başlaması vatandaşları endişelendirdi. Bu nedenle birçok vatandaş kurban öncesinde fiyat artışı ve sıkıntı yaşanabileceği düşüncesiyle şimdiden kurbanlık alamaya başladı. Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut ise korkulacak bir durumun olmadığını dile getirdi.
İŞİ RANTA DÖNÜŞTÜRÜYORLAR
Nazif Karabulut, ‘kurbanlık yok’ gibi söylentilerin ve et fiyatlarındaki artışın bazı kişilerin bu işi rantta dönüştürmesinden kaynaklandığını belirtti. Konya’da 600 bin küçükbaş ve büyükbaş hayvanın olduğunu aktaran Karabulut, “Vatandaşlarımız spekülasyonlara kapılmasınlar. Kurbanlık fiyatları geçen yılla çok farkı olamayacak. Küçükbaş kurbanlıklar 200–400 TL, büyükbaş kurbanlıklar ise 2–4 bin TL arasında değişecek” dedi.
TÜRKİYE’DE HAYVANSAL ÜRETİM BİTİYOR
Kasap Kemal Tekin ise, et fiyatlarındaki artışın aşırı rağbet, besiciliğin azalması ve kurban bayramının yaklaşmasından kaynaklandığını aktardı. 2000–2009 yılları arasında üretimde yüzde 60 azalma görüldüğünü anlatan Kemal Tekin, üretiminin azalmaya devam ettiği takdirde, yakın bir zamanda ithal et alımının başlayacağını ifade etti.
Kurban Bayramı için geri sayım başlarken vatandaşların et fiyatlarındaki yükseliş, vatandaşları ‘bu yıl kurban alabilecek miyiz’ endişesine düşürdü. Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvan fiyatlarının, büyükbaş hayvan sayısındaki gerileme nedeniyle yükseleceği belirtiliyor. Öte yandan Kurban Bayramı yaklaştıkça perakende et fiyatlarında da belirgin fiyat artışı dikkat çekiyor. Kilogramı 11 TL düzeyinde seyreden kurbanlık fiyatlarının, Kurban Bayramı’na kadar 15 TL’ye kadar yükseleceği belirtiliyor. Ancak piyasada kırmızı et fiyatlarının 25–28 TL’ye kadar yükselmesi, vatandaşların kafasını karıştırıyor. Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, kurbanlıklarda sıkıntı çekilmediğini fakat, bazı kesimlerin bu işten rant elde etmek için fiyatları yükselttiğini söyledi.
FİYATLARIN YÜKSELMESİNDE RANT OYUNU MU VAR?
Nazif Karabulut, kurbanlık fiyatlarının büyük ölçüde, bayram öncesi karkas et fiyatlarında oluşan değerlerle paralellik gösterdiğine işaret ederek, “Şu an besici, karkas kırmızı eti piyasaya toptan kilogram fiyatıyla, ortalama 11,5 TL'den veriyor. Geçen yıl 10 TL’ydi. Yani yüzde 15’lik bir artış oldu. Ancak piyasada fiyatlara baktığımız zaman 25–30 TL arasında et satılabiliyor. Bir hayvanda yüzde 17–20 arası kemik çıkar. Eğer kemiğin de içine katıldığını düşünürsek ortalama en kötü ihtimalle kırmızı etin kilosu 18 TL olması gerekirken 25 TL’ye satılıyor. Bu durum bazı kişilerin bu işi ranta dönüştürmesinden kaynaklanıyor” dedi. Et fiyatlarındaki yükselmeyi yem fiyatlarına ve diğer giderlere birlikte kurbanlıkların azalmasına bağlanmaması gerektiğini anlatan Karabulut, geçen yıldan bu yana yem fiyatlarında da bir yükselmenin, kurbanlıklarda ise her hangi bir azalmanın olmadığının altını çizdi. Konya’da Tarım İl Müdürlüğü verilerine göre küçükbaş ve büyükbaş olmak üzere 600 bin kayıtlı hayvan olduğuna işaret eden Karabulut, bu sayının dışarıdan gelecek kurbanlıklar birlikte Konya nüfusuna rahatlıkla yetebileceğini aktardı. Karabulut sözlerine şöyle devam etti: “Ama bazı kesimler ısrarla üretim yok ve giderlerin çok yüksek olması sebebiyle fiyatları yükseltiyorlar. Et fiyatları enflasyonla pareler olarak yükselir. Fakat bunların amacı hayvan yok diyerek, eti dışardan ithal edilmesini sağlamak. Bundan 6–7 yıl önce de yine Avrupa’dan ithal et getirilmişti. Amaç Türkiye’de hayvancılığı bitirmektir.”
KURBANLIK SAYISINDA SIKINTI YOK
Karabulut, son yıllarda kuzuların verim almadan kesilmesi sonucunda küçükbaş hayvanda çok azda olsa daralmanın olduğunu, fakat bu durumun genel hayvan sayısını çok fazla azaltmadığını bildirdi. Kurbanlık fiyatları hakkında da bilgi veren Karabulut, büyükbaş hayvanların 2 bin 500–4 bin TL arasında, küçükbaş hayvanların da 200–400 TL arasında olacağını ifade etti. Karabulut, kurbanlık alımında acele edilmemesi gerektiğini de belirterek, “Bazı vatandaşlar besi ahırlarını gezip kurbanlıklara bakmaya başladı. Kurbanlıklar bayrama yaklaşırken pahalanır gerekçesiyle şimdiden kurbanlıklarını alıyorlar. Acele etmeye gerek yok. Kurbanlık temin etmekte bir sıkıntı söz konusu değil. Fiyatlar bugün nasılsa bayrama yaklaşılan günlerde de aynı olacaktır” diye konuştu. Nazif Karabulut ayrıca, kurulacak hayvan pazarlarında kurbanlıklar seçilirken, kulak küpesi ve sağlık raporu olup olmadığına mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
BESİCİLİK YAPILMIYOR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.