Prim alacaklarından 8 milyar gelir

Prim alacaklarından 8 milyar gelir
Prim alacaklarının yeniden yapılandırılması kapsamında bu yıl 8 milyar, gelecek yıl da 3,7 milyar lira gelir elde edilmesi bekleniyor.
 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından alınan bilgiye göre, bu yıl sosyal güvenlik kuruluşlarına yönelik bütçe transferlerinin GSYH içindeki payının bir önceki yıla göre 0,88 puan azalarak yüzde 4,11 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.
Bu düşüşte, yüksek büyüme hızı ve kayıtlı istihdamdaki artış nedeniyle prim gelirlerinin artması ve SGK prim alacaklarının yeniden yapılandırılmasından elde edilen gelirler etkili olduğu belirtiliyor.
Bu yıl, bütçeden sosyal güvenlik kuruluşlarına ek ödeme, devlet katkısı, hizmet akdiyle çalışanlar için 5 puan prim indirimi, özürlü primi indirimi, faturalı ödemeler ve ek karşılıklar dahil 52,7 milyar TL transfer yapılacağı tahmin ediliyor.
SGK prim alacaklarının yeniden yapılandırılması çalışmaları kapsamında, alacakların 3 yıla kadar taksitler şeklinde ödenmesi düzenlenmişti. Ayrıca yapılandırılan alacakların, il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarca 6 yıla kadar, Türkiye'de faaliyet gösteren spor kulüplerince de 7 yıla kadar taksitler şeklinde ödenmesi imkanı getirilmişti.
Yapılandırma kapsamında, 2011 yılına ilişkin 8 milyar lira, 2012 yılına ilişkin de 3,7 milyar lira gelir elde edilmesi bekleniyor. Ancak SGK tarafından icra yoluyla tahsil edilen geçmiş dönem prim borçlarının bir kısmının prim yapılandırma kapsamına girmesinden dolayı icra gelirlerinin önceki yıllara göre düşmesi öngörülüyor.
Bu kapsamda, prim alacaklarının yeniden yapılandırılmasının SGK gelirlerine net etkisinin bu yıl 5,6 milyar lira, gelecek yıl ise 1 milyar lira olması bekleniyor.
3816 sayılı Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikle yeşil kart sahibiyken çalışmaya başlayan kişilerin ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, genel sağlık sigortası kapsamına girmesi sebebiyle yeşil kartlarının askıya  alınması, bu kişilerin çalışmalarının sona ermesinden sonra yeşil kartlarının tekrar aktif hale getirilmesi düzenlemesiyle kayıt dışı çalışanların bir kısmının kayıt altına alınması amaçlandı.

İLAÇ VE TEDAVİ HARCAMALARINDA ARTIŞ
Hizmet akdiyle çalışanlar için 5 puan prim teşviki kapsamında merkezi yönetim bütçesinden SGK'ya geçen yıl 3,820 milyon lira transfer yapılırken, bu yıl 4,799 milyon lira transfer yapılması bekleniyor. Geçen yıl SGK ilaç ve tedavi harcamaları, sırasıyla 13 milyon 547 bin ve 18 milyon 469 bin liraya ulaşırken, bu yıl SGK ilaç ve tedavi harcamalarının sırasıyla 14 milyon 300 bin ve 21 milyon 665 bin lira olarak gerçekleşmesi öngörülüyor.
Bu yıl ilaç ve tedavi harcamalarına yönelik alınan tedbirlere rağmen söz konusu harcamaların artışında muayene ve reçete sayısındaki artışın etkili olduğu belirtiliyor.
Gelecek yıl sosyal güvenlik kuruluşlarının toplam gelirlerinin 131,7 milyar lira, toplam giderlerinin 157,2 milyar lira ve gelir gider açığının 25,5 milyar lira olması öngörülüyor. GSYH'ya oran olarak, gelirlerin yüzde 9,24; giderlerin yüzde 11,03 ve açığın yüzde 1,79 olması hedefleniyor.
Gelecek yıl SGK'ya faturalı ödemeler, ek karşılıklar, emeklilere yapılan ek ödeme, devlet katkısı, hizmet akdiyle çalışanlar için 5 puan prim indirimi ve özürlü primi teşviki, prim ödeme gücü olmayanların GSS primi de dahil olmak üzere toplam 69,1 milyar lira tutarında ve GSYH'nın yüzde 4,85'i oranında bütçe transferi yapılması öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.