Peygamberimizin anlatımıyla kabir
Büyük günahların yanında küçük günahları daolan kimselerin birtakım kusurları, dünyada çekilen sıkıntı, musibet ve hastalıklarla temizlenirken, bazısı da vefat anında silinir. Kalanlarda büyük mahkemeye bırakılmasın diye kabirde bir temizlemeameliyesinden geçer. Kabrin temizleyemeyeceği ölçüde kabarık olan lekeve günahlar ise ileride haşirde, mîzânda, sıratta ve daha da olmazsacehennemde temizlenir.
PEYGAMBERİMİZ KABRİ NASIL ANLATIYOR?
Ruhlar, cesetlerin bulunduğu kabirleremanevî vasıta ve kablolarla bağlı bir kulak bırakır gibi bekleme salonu olan berzah âlemine geçerler. Dünyadaki amelleri, belli bir keyfiyetve hüviyet kazanmış olarak karşılarına çıkar. Berzâh âlemi âhiretâlemine âit bir keyfiyettir. Artık o ruh için âhiret hayatı başlamışdemektir.
Peygamber Efendimiz şöyle buyurur:
"Biriniz öldüğü zaman ona sabah akşamoturacağı yer gösterilir. Eğer cennet ehlinden ise cennet gösterilir.Cehennem ehlinden ise Cehennem gösterilir. Ona, işte Allah seni kıyâmet gününde tekrar diriltinceye kadar oturacağın yerin burasıdır,denilir." (Tirmizi, Cenâiz 70) Mü'min ruhları nimet içinde, kâfir vegünahkârınki de azâp içindedir. Azap ve dereceleri, hak ettiklerinegöredir ve birbirlerinden farklıdır. Berzâh âlemine intikal eden ruhlar bizi duyabilirler, fakat biz onları duyamayız.
İnsan kabre konulunca "münker" ve "nekir" denilen iki melekgelerek onun ilk sorgusunu yaparlar. İlk sorguda ve imtihanda başarılıolanlar, dünya hayatından çok daha iyi ve cennet hayatına yakın birgüzellikteki hayat ile yaşarlar. Sorgu ve imtihanda başarılıolamayanlar ise bu dünya hayatından çok daha sıkıntılı ve cehennemhayatına yakın bir hayat içinde yaşarlar. Bu durumda kabir kişi için,ya cennet bahçelerinden bir bahçe veya cehennem çukurlarından bir çukur olur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.