"Petrol fiyatlarının düşmesi siyasi bir karardı"

Petrol fiyatlarının düşmesi siyasi bir karardı
İran İletişim ve Enformasyon Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaizi, petrol fiyatlarının düşmesinin siyasi bir karar olduğunu, ancak İran ekonomisini etkilemediğini söyledi.

İran İletişim ve Enformasyon Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaizi, petrol fiyatlarının düşmesinin siyasi bir karar olduğunu ve iki ana sebepten dolayı İran ekonomisini etkilemediğini söyledi.

Türkiye'de resmi görüşmeler için bulunan Vaizi, petrol fiyatlarının İran ekonomisine etkisi, ülkedeki sosyal medya kullanımı ve iki ülke arasındaki ilişkiler hakkında AA'ya değerlendirmelerde bulundu.

Vaizi, petrol fiyatlarının düşmesiyle İran ekonomisine uluslararası bir komplonun söz konusu olup olmadığı sorusuna, bu komplonun sadece İran aleyhine olmadığını, bir çok ülkenin zarara uğradığını belirtti.

Petrol fiyatlarının düşmesinin iki ana sebepten dolayı ekonomilerine etkisi olmadığını söyleyen Vaizi şunları söyledi:

" Petrol fiyatlarının düşmesi siyasi bir karardı. Belki onların ana hedefi Rusya olabilir. İki nedenden ötürü bu olay bizim ekonomimizi çok fazla etkilemiyor. Birinci neden, biz son yıllarda ambargodan petrole olan bağımlılığımızı azalttık. Hükümetimizin hazırladığı ve meclise sunulan bütçe programında konuların yüzde 31’ipetrol fiyatlarına ayrılmış durumda. Diğer bir neden ise petrol fiyatının yüksek olduğu yıllarda biz petrol gelirlerinin hepsini kullanmadık. Bunlardan bir kısmını bir fonda biriktirdik ve bu fonu kullanabiliriz. Dolayısıyla diğerleri (ülkeler) bizden çok daha fazla zarara uğrayacaklar."

İran Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai, geçen cuma yaptığı açıklamada, son üç yıldır İran'ın petrol ihracatına uygulanan uluslararası yaptırımların ülkeye maliyetinin 100 milyar dolar olduğunu belirtmişti.

"Sosyal ağlarda bulunan bilgilerin yabancı ülke merkezlerinde toplanmasını onaylamıyoruz"

İran Cumhurbaşkanı Ruhani yönetiminin sosyal medyaya bakışı ve sosyal medya alanındaki özgürlüklerin kullanımının nasıl düzenlenmesi gerektiği sorusuna Vaizi, bunun iki kısım altında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

İran hükümeti olarak halkın sosyal medya kullanımını desteklediklerini belirten Vaizi, sosyal medyayı doğru biçimde kullanmak isteyenleri hükümet olarak desteklemeleri gerektiğini ifade etti.

Vaizi, "Bu gibi sosyal uygulamalar, eğer üniversiteler, özel sektör ve araştırma kurumları tarafından meydana getiriliyorsa, biz buna hem manevi hem de maddi destek sağlamalıyız" dedi.

Konunun ikinci kısmının ise yabancı ülkelerin, halkın bilgilerini kullanmaları konusu olduğunu belirten Vaizi, bu hususta "çok dikkatli" olunması gerektiğini söyledi.

Vaizi, "Şu anda bu sosyal ağlarda bulunan bilgiler yabancı ülkelerde bulunan merkezlerde toplanıyor. Biz bunu çok fazla onaylamıyoruz. Ama kendimiz bu merkezi oluşturmadığımız sürece bunu kullanmalarına izin veriyoruz. Bizim çabamız bunları kendi ülkemizde yerel bir şekilde oluşturmak" değerlendirmesinde bulundu.

"Bölgedeki mevcut krizler sebebiyle halk daha fazla bilgi sahibi olmak istiyor"

Günümüz dünyasında basının çok önemli bir yeri olduğunu belirten Vaizi, halkın diğer ülkeler hakkında birçok bilgiyi medya aracılığıyla aldığı için bu kuruluşların birbirleriyle ilişkilerinin yakın olması gerektiğini söyledi.

"Bölgedeki mevcut kriz sebebiyle halk, daha fazla bilgi sahibi olmak istiyor" diyen İranlı bakan, halkın daha fazla bilgilenmesi için o ülkenin medyasının meydana gelen olaylar hakkında daha fazla bilgi sahibi olması gerektiğini dile getirdi.

Vaizi, Türkiye'deki temasları çerçevesinde birçok yetkiliyle görüştüğünü ve bu görüşmelerin süreceğini belirterek, toplantılarda iki ülke ilişkileri başta olmak üzere ekonomi ve ticaret konularını ele aldıklarını anlattı.

"İlişkilerimizin hızlı bir şekilde gelişmesini istiyoruz ve bu yolda bulunan engellerin ortadan kaldırılması hakkında konuştuk" diyen Vaizi, "Ticaret alanındaki işbirliği, gümrük, ulaştırma ve bankacılık konularında görüşmeler yaptık. Ocağın başında uygulamaya konulan Tercihli Ticaret Anlaşması hakkında görüştük" dedi.

Vaizi, Türkiye ve İran arasında ikinci demiryolu hattı inşası başta olmak üzere özel sektörün desteklenmesi konularının da toplantılarda görüşüldüğünü ifade etti.

Vaizi ayrıca gelecek dönemde önce TÜRKSAT Genel Müdürü'nün, daha sonra da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın bir heyet ile Tahran'ı ziyaret edeceğini söyledi.

"2015 yılı Türkiye ile İran arasındaki anlaşmaların uygulamaya geçeceği yıl olmalıdır"

2015iki ülke ilişkileri hakkında beklentilerinin sorulması üzerine Vaizi, ekonomi alanında geçen yıl 24. Dönem Ortak Karma Ekonomik Komisyonu sırasında bir çok anlaşma imzalandığını söyledi.

Vaizi, "2015 yılı bu anlaşmalarının uygulamaya geçeceği yıl olmalıdır. Kültürel alanda iki hükümet ve halklar arasında artan güven ortamı neticesinde daha büyük projeler yapabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

2014'te iki ülkeden birbirini ziyaret eden turist sayısına dikkati çeken Vaizi, "Geçen yıl İran’dan Türkiye’yi 1,8 milyon turist ziyaret etti. Türkiye’den de İran’a 300 bin turist gitti. Bu sayı karşılıklı tanınmayı geliştirmek için artırılabilir" diye konuştu.

Vaizi ayrıca bu yıl iki ülke arasında terörle mücadelede ortak işbirliğinin gelişebileceği, bölgeye barış ve istikrarın gelmesi için bu alanda işbirliğinin artırılabileceği değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.