Parmak çıtlatmak zararlı

Parmak çıtlatmak zararlı
Özel BSK Konya Hastanesinde görevli Dr. Hansu, pek çok kişinin rahatlamak için günlük hayatta kullandığı bazı geleneksel tedavi yöntemlerinin tehlikelerine dikkat çekti.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nadir Hansu, ağrılardan kurtulmak için yaşam tarzını değiştirmek yerine sırt ve boyun kütletme, parmak çıtlatma, sırtını çiğnetme gibi yolların yakınmaları artırdığını belirtti.
    

Özel BSK Konya Hastanesinde görevli Dr. Hansu, pek çok kişinin rahatlamak için günlük hayatta kullandığı bazı geleneksel tedavi yöntemlerinin tehlikelerine dikkat çekti.
    

Duruş bozuklukları, masa başında geçirilen uzun saatler veya hareketsiz bir yaşam tarzının bel ve boyun ağrılarına neden olduğunu vurgulayan Hansu, açıklamasında şunları kaydetti: ''Bu ağrılardan kurtulmak için yaşam tarzını değiştirmek ya da bir hekime gitmek yerine, sırt ve boyun kütletme, parmak çıtlatma, sırtını çiğnetme gibi yollar izlenince sonuç daha da kötüleşiyor; hastalar bu kez ağrı şikayetiyle soluğu doktorda alıyor. Rahatlamak için yapılan kimi hareketler sağlığınıza zarar verebilir, dikkat edilmelidir. Boynu rahatlatmak için yapılan hızla sağa ya da sola döndürme işlemine çok sık rastlanıyor, oysa boyun kütletmenin alışkanlık haline gelmesi çok kötü. Çünkü omurlarımızın arasında 'faset eklem' diye adlandırdığımız eklemler var. Bu tür ani hareketler, eklemlerin çok zorlanmasına neden oluyor ve eklem içinden geçen sinirlerin sıkışması ağrıya, şiddetli ağrı da kas spazmına neden oluyor.''
 
-''KANAMALARA BİLE NEDEN OLUYOR''-
 
Halk arasında kireçlenme olarak bilinen dejenerasyonun önemli nedenlerinden birinin de boyun kütletme alışkanlığı olduğunu vurgulayan Dr. Hansu, söyle devam etti:''Kişi rahatlamak için bu hareketi yapar ama bazen öylece kalıp şiddetli ağrı ile doğru doktora gelir. Sırt ağrısının en önemli nedenlerinden biri kasların hassas noktalarından kaynaklanıyor. Omurganın yanında seyreden kaslarda, 'tetik nokta' dediğimiz noktalar çeşitli nedenlerle hassasiyet kazanıyor. Bu durum kasın kendi gerginliğinden daha fazla kasılmasına neden. Stres, soğuk ya da sıcak tetik noktalardan kaynaklanan ağrının oluşma nedeni. Bu ağrılardan kurtulmak için sırtı çiğnetmek kasa zarar verebiliyor. Hatta kas içi kanamalar görülüyor. Verilen zarar hafif bir ağrıyla kalmıyor. Çoğu zaman tedavi süresi iki üç haftaya uzuyor. Kimi hastalara ciddi bir ilaç tedavisi uygulamak gerekiyor. Acıdan bağırarak gelen hastalara hemen enjeksiyon yapmamız gereken durumlar bile oluyor.''
 
Bu ağrılardan tamamen kurtulmanın yolunun egzersizden, kasları güçlendirmeden geçtiğini anlatan Hansu, bel bölgesindeki kasları çalıştırmak için sadece kuvvetlendirme egzersizlerinin yeterli olmadığını, bunun için özel gevşeme egzersizleri de yapılması gerektiğini, bu konudaki şikayetler için fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına görünülmesi gerektiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.