Parayı verenin reytingi yükseldi

Parayı verenin reytingi yükseldi
Yıllardır bazı yapım firmalarının belirlediği 'reyting' oyunu resmen deşifre oldu

Televizyon reytingleri konusunda yıllardır konuşulan ancak bir türlü ispatlanamayan yolsuzluk resmen doğrulandı. İzleyicilerin deşifre olduğunu açıklayan TİAK, deşifre olan hanelerin reyting ölçümünden çıkarıldığını bilirdi. Uzmanlar, televizyon ölçümlerinde birtakım yolsuzlukların yapıldığına dikkat çekti. Reyting ölçümünde 'deşifre' iddiaları üzerine acil toplanan Reklamverenler Derneği, Reklamcılar Derneği ve televizyon kanallarının temsilcilerinden oluşan TİAK A.Ş. Yönetim Kurulu, gelişmeler üzerine bir açıklama yaptı. TİAK, televizyonların reytinglerini ölçen AGB'nin elindeki denek listesinin yapımcı şirketlerin eline geçtiğini doğruladı.

CİHAZLAR SÖKÜLDÜ

TİAK'tan yapılan açıklamada, "Geçtiğimiz günlerde,Televizyon İzleme Ölçümü çalışmasının sürdürüldüğü hanelerden bazılarının deşifre olduğu iddiaları üzerine, Reklamverenler Derneği, Reklamcılar Derneği ve Televizyon Kanalları temsilcilerinden oluşan TİAK A.Ş. Yönetim Kurulu toplanmış ve deşifre olduğu anlaşılan 800 hanenin en geç 01 .10.2011 tarihinden itibaren izleme ölçümü araştırmasını halihazırda sürdürmekte olan Nielsen Audience Measurement Piyasa Araştırma Hizmetleri (NAM) AŞ tarafından devre dışı bırakılmasına, ağırlıklandırması yapılmış bin 700 hane ile ölçümün 01.10.2011 tarihinden itibaren sürdürülmesine. Devre dışı bırakılan 800 hanenin ikame edilerek en geç 5 hafta içerisinde 2500 hanenin tamamlanmasına. Söz konusu iddiaların TİAK A.Ş. Teknik Komitesi tarafından araştırılarak raporlanmasına, oy birliği ile karar verilmiştir" denildi.

Açıklamada ayrıca bu karar çerçevesinde 1 Ekim Cumartesi günü itibari ile, paneldeki deşifre olmuş tüm hanelerin üretim dışında bırakıldığı vurgulandı. Bu hanelerden meter sökümü ve yeni haneler ile değiştirilme işleminin ise devam ettiği bildirildi.

 

180 puana mutfak robotu

AGB Nielsen, Türkiye'de reyting ölçen tek şirket olması sebebiyle kamuoyunda bu konuda referans olarak kabul ediliyor. Şirket, 72 milyonluk Türkiye'nin televizyon izleme alışkanlıklarını 2 bin 201 aile üzerinden belirliyor. Söz konusu hediyeler karşılığında sisteme katılmayı kabul eden ailelerin, evine bir ölçme aleti yerleştiriliyor. Ailelerin, düzenli olarak televizyon izleseler de zapping yaptıkları her programı 'peoplemeter'e (halk ölçer) kaydetmeleri gerekiyor. Bu kayıt işlemi her kanal değişiminde tekrar ediliyor. Evlerine 'peoplemeter' yerleştirilen aileler, ellerinde iki kumanda ile kayıt işlemleri yaparken bir yandan da izlediklerini anlamaya çalışıyor. Aileler, kayıt işlemlerini düzenli yaptıkları her ay, 10 puan kazanıyor. 10 puan için herhangi bir hediye verilmezken, 20 puana saç kurutma makinesi, pop corn makinesi, 30 puana baskül, 40 puana mikser, çaydanlık, 50 puana ışıldak, 60 puana kahve makinesi, 70 puana tost makinesi veriliyor. Aileler, 15 ay boyunca düzenli kayıtlar yaparsa 150 puan alıyor. 150 puana mutfak robotu, 180 puana elektrikli süpürge, son olarak da 2 yılın sonunda bir çatal-bıçak seti kazanabiliyor. İki gün boyunca kayıt sinyalleri şirkete ulaşmazsa, şirket ilgili aileyi sistemden çıkarıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.