Özerklik resti

Özerklik resti

Irak'taki Sünniler, Bağdat'ta İbadi liderliğinde kurulacak yeni hükümete ancak bölgelerine yönelik top atışlarına son verilmesi ve bu alanların yerel halk tarafından yönetilmesinin kabul edilmesi karşılığında destek vereceklerini ilan etti. Aşiretler Konseyi'ne bağlı 6 Sünni liderin bir talebi de siyasi mahkumların bırakılması.

 

Irak'taki Sünni liderler, merkezi hükümette olduğu gibi kendi bölgelerindeki güvenlik ile yönetim konularında kendilerine eşit haklar tanınması karşılığında yeni hükümeti kurmakla görevli Başbakan Haydar el İbadi ile çalışabileceklerini açıkladı. Açıklamada, Sünni bölgelere yönelik top atışlarına son verilmesi ve bu bölgelerin yerel halk tarafından yönetilmesi vurgusu yapıldı. Irak ordusunda reform çağrısı yapan Sunni liderler açıklamalarında, siyasi mahkûmların da serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

IŞİD İLE SAVAŞMA ŞARTI

BBC'ye konuşan Anbar'dan bir kaynak açıklamanın 6 Sunni bölgesindeki liderlerce kaleme alındığını ve 'devrimci aşiretler ile askeri konsey' tarafından da onaylandığını söyledi. Daha önce ülkedeki en güçlü Sünni aşiretlerden Duleymilerin lideri olan Ali Hatem Süleyman, Sünnilerin hakları korunduğu takdirde, yeni başbakan ile çalışmaya hazır olduğunu açıklamıştı. Süleyman, IŞİD'e karşı savaşıp savaşmayacaklarına ise sonra karar vereceklerini söylemişti.

MALİKİ'Yİ İKNA ZOR OLMADI

Bir süredir hükümet kurma çalışmaları konusunda anlaşmazlığın yaşandığı Irak'ta Şii Ulusal İttifakı, Kanun Devleti Koalisyonu üyesi meclis başkan yardımcısı Haydar el-İbadi'yi başbakan adayı ilan etmiş, Cumhurbaşkanı Fuad Masum da İbadi'yi hükümeti kurmakla görevlendirmişti. Başta İbadi'nin adaylığına karşı çıkan Başbakan Nuri el-Maliki, Sünnilere karşı ölüm mangaları kurmak ve 11 milyar doları bulan servetini nedeniyle hakkında açılacak haksız kazanç soruşturmasından muaf tutulma karşılığında önceki gün görevinden çekildiğini duyurarak 'Başbakanlık iddiasından vazgeçiyorum. Irak'ın yüksek menfaatleri için bu görevi değerli kardeşim Haydar el-İbadi'ye bırakıyorum' ifadelerini kullanmıştı. Ülkenin en güçlü Şii din adamı Ayetullah Ali el-Sistani de İbadi'ye destek verdiğini söyledi.

Nasrallah'tan ironik karar

ABD'nin terör listesinde bulunan Lübnan'daki Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünü terör örgütü ilan etti. IŞİD'in Şii, Sünni ve Yezidilere katliam yaptığını ve ABD'nin örgütten istifade etmek için bu örgüte göz yumduğunu savunan Nasrallah, 2006 İsrail-Lübnan Savaşı yıl dönümü nedeniyle bir televizyon kanalında yaptığı konuşmada, 'IŞİD, Suriye ve Irak'ın geniş bir bölümünü kontrol altında tutuyor. Petrol, nehirler ve barajları kontrol ediyor. Ellerinde büyük miktarda silah ve mühimmat var. Bu örgütün yöntemi, katliam yapmak, insanları öldürmektir' dedi.

Hedef Musul Barajı

ABD ordusu, Amerikan insansız hava araçlarının Irak'ta Sincar'ın güneyinde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne ait iki zırhlı aracı vurduğunu bildirdi. Saldırılarda 11 IŞİD mensubu ölürken ABD ordusunun Musul'daki ülkenin en büyük barajını örgütün elinden almayı amaçladığı kaydedildi.

Erbil'e ambargo

Irak'ta merkezi yönetim, dün akşam Kürt Bölgesel Yönetimi başkenti Erbil'e silah ve muhimmat getiren ABD, Alman ve İtalyan uçaklarının direkt inişine izin vermedi. Rudaw gazetesinin haberine göre bir Peşmerge Bakanlığı yetkilisi, silah yardımlarının süreceğini ancak, uçakların gelişinin bir süreliğine ertelendiğini söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, önceki gün Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Başkanı Mesud Barzani'yi arayarak, silah yardımında bulunacaklarını bildirmişti.

BM'den IŞİD kararı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında IŞİD'e parasal yardım veya destek veren ülkelere karşı yaptırım tehdidi içeren bir karar tasarısı kabul edildi. Brüksel'de olağanüstü toplanan Avrupa Birliği dışişleri bakanları da IŞİD'e karşı savaşan Irak'lı Kürtleri silahlandırma konusundaki kararı tek tek üye ülkelere bıraktı. Ancak Almanya ve Fransa'nın Kürtlere gönderdiği silahların Bağdat'a ulaştığı kaydedildi. İngiltere ve Hollanda ise IŞİD'e karşı Kürtlerden ve Irak hükümetinden gelecek silah yardımı isteğine olumlu bakacaklarını bildirmişti.

İran'ın 81. Ordusu Irak'ta

İran, IŞİD'in Şii bölgelere yönelmesi üzerine Irak'ın Hanekin bölgesine askeri çıkarma gerçekleştirdi. IŞİD'in Musul'un güneydoğu istikametinden Mahmur ve Güver kentlerinden doğrudan Kürt yönetimini hedef alması üzerine harekete geçen ABD, havadan operasyonlarla IŞİD'i püskürtürken, bir yandan da karadan istihbarat sağlamıştı. Batı'nın bu desteği karşında geri adım atan IŞİD, Şii Araplar, Türkmenler ve Kürtlerin yoğunlukta

yaşadığı Hanekin

kentini hedef aldı.

130 PİLOT GİTMİŞTİ

IŞİD'in bu hamlesi karşında İran dün sabah saatlerinde resmen bölgeye zırhlı birliklerini gönderdi. İran'ın '81. Ordu' diye tanımladığı zırhlı birlikleri dün sabah saatleri itibariyle Hanekin kentine girdi. İran'ın devrik lideri Şah Rıza Pehlevi döneminden bu yana Kirmanşah'ın Serpoli Zehap bölgesinde konuşlandırdığı zırhlı birliğinin bölgedeki Şiilerin korunması için konuşlandırıldığı ifade ediliyor. Irak'ta IŞİD saldırılarının başladığı ilk günlerde Kudüs Gücü gibi paramiliter birliklerini ve hava kuvvetlerinden 130 pilotunu Bağdat'ın yardımına gönderen İran, IŞİD karşında ilk resmi üniformalı pilotunu haziran ayında kaybetmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.