Özel hakimden çifte standart

Özel hakimden çifte standart
Uzun tutukluluk nedeniyle 'hak ihlali' hükmüne varılan ve tahliye edilen Mustafa Balbay ile BDP'li vekillere uygulanan kural, 5 yılı aşkın süredir tutuklu bulunan işadamı Nusret Argun'a uygulanmadı.
Hukuk skandallarıyla gündeme gelen Okyanus operasyonu davasında bir skandal karar daha alındı. Beş yılı aşkın zamandır tutuklu olan Nusret Argun'un tahliye talebi, 'hak ihlali' gerekçesiyle tahliye edilen Mustafa Balbay, BDPli vekiller gibi örneklere rağmen reddedildi. Özel Yetkili Mahkeme statüsünde olan Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi, talebi reddederken polisin adli kontrol hükümlerini uygulamakta yetersiz kalacağını savunarak bir başka skandala imza attı. Konya'da turizm, enerji, inşaat gibi birçok alanda hizmet veren Okyanus Şirketler Grubu'nun cemaatin taleplerine cevap vermemesiyle başlayan soruşturma dava sürecine yeni hukuk skandalları eklendi.
 
GEREKÇEYİ 7 AYDA YAZAMADI
 
Adana Özel Yetkili 8. Ağır Ceza, cebir ve şiddetten beraat ettirdiği Okyanus davasına bakmaya devam etmiş, 27 Haziran 2013'te verdiği kararda Türk Ceza Kanunu'nun sanık lehine olan 43. maddesindeki zincirleme suç bahsini görmezden gelerek Argun'u 180 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Mahkeme Haziran ayından bu yana geçen yaklaşık 7 aylık süre sonunda gerekçeli kararı dün UYAP'a yükledi. Mahkemenin 7 aylık bir sürede gerekçeli kararı yayınlamaması tepkiye neden oldu.
 
YARGITAY'A BİLE GİTMEDİ
 
Nusret Argun'un avukatları, Argun'un 2008 yılında yapılan operasyonun ardından tutuklandığını ve tutukluluk süresinin yasal süreyi aştığını belirterek mahkeme kararı henüz Yargıtay'a bile gönderilmeyen Argun'un tahliyesini talep etti. Argun'un serbest bırakılmasını isteyen avukatlarına mahkemeden gelen cevap ise skandallara bir yenisini daha ekledi. Tahliye talep eden avukatlara mahkemeden 'adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı ve tutukluluk süresinin hükümle birlikte yasal sınırlar içerisinde olduğu göz önünde bulundurularak sanık müdafinin tahliye talebinin reddine' cevabı verildi. Cevap hakimlerin polise güvenmediği düşüncesine sahip olduğu şeklinde yorumlandı.
 
İKİ KARDEŞE TAZMİNAT
 
Mahkeme, cezası Yargıtay'da onay beklerken uzun tutukluluk sürelerine ilişkin karar ve 'hak ihlali' ifadeleriyle serbest bırakılan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın yanısıra aynı gerekçeyle tahliye olan BDP'li vekillerin durumunu da emsal olarak kabul etmedi. Anayasa Mahkemesi, İstanbul'da 5 yıl önce silahlı terör örgütüne üye olmaktan tutuklanıp davaları hala devam eden iki kişinin, bireysel başvurularını değerlendirmiş, iki kişiye, 8 bin 200 lira tazminat ödenmesine hükmetmişti. Benzer durumda birçok başvuru da yine AYM tarafından haklı bulunmuştu. Davanın başından beri hukuk skandallarına imza atan mahkemenin tutukluluk süresinin uzaması için adeta çaba göstermesi Yargıtay'ca bozulacağı kanatinin güçlü olması şeklinde yorumlandı. İhaleye fesat karıştırma suçunu tanımlayan TCK 235. maddede yapılan değişikliğin ardından birçok sanığın tahliye edilmesine rağmen Argun halen cezaevinde olması da bu görüşü destekliyor. Argun'un avukatlarının bugün bir üst mahkemeye başvuracağı öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.