ÖTV zammı sonrası otomobil fiyatları
Otomobilde dün yapılan Özel Tüketim Vergisi’ndeki (ÖTV) artış sektörde soğuk duş etkisi yaratırken, özellikle kurdaki hızlı yükselişe rağmen hız kesmeyen ve yılın 10 aylık döneminde satışlarını yüzde 22 artıran lüks otomobillere darbe vuracak. ÖTV artışıyla birlikte 2000 cc’ye kadar olan otomobiller yüzde 12.5, üzerindekiler ise yüzde 25 oranında ÖTV zammı görecek. Bu da 100 bin Euro’luk 2000 cc’lik bir otomobilin 112.200 Euro’ya, 2000 cc’nin üzerindeki bir otomobilin fiyatının ise 125 bin Euro’ya yükselmesine neden olacak. Türkiye’de satılan otomobillerin yüzde 89’unu motor hacmi 1600 cc ve altındakiler oluşturuyor. 1600-2000 cc arasındakilerin payı yüzde 9, 2000 cc’nin üzerindekilerin payı ise yüzde 2 düzeyinde bulunuyor. Yani ÖTV artışından dolayı zam görecek otomobillerin toplam otomobil satışları içindeki payı yüzde 11 seviyesinde. Bu yılın 10 aylık döneminde toplam satılan otomobillerin 43 binini 2000 cc ve üzerindekiler oluşturdu.
Yıl sonuna kadar projeksiyon ise 57 bin adetti. Yani yıl sonuna kadar 13 bin adet civarında daha 2000 cc ve üzerinde motor hacmine sanip otomobil satılması bekleniyordu. Ancak sektör yetkilileri bu hedefin ÖTV artışı sonrasında tutturulamayacağını, son 3 ayda en fazla 7 bin adet lüks otomobil satılabileceğini belirtiyor. Yani lüks otoda satışların yüzde 50 oranında düşmesi bekleniyor. Kararın premium segmentteki bir başka olumsuz yansıması ise firmaların son üç aya yüksek stokla girmeleri olacak. Çünkü satışların geleneksel olarak arttığı son üç aya, otomotiv pazarında firmalar, genellikle yüksek stokla giriyorlar.
Hafif ticari de zamlanacak
ÖTV artışının bir başka boyutu da ticari araçlarda gerçekleşti. Buna göre, istiap haddi 850 kilogramı geçmeyip motor silindir hacmi 2000 cc’nin altındaki panelvanlar ile istiap haddi 850 kilogramı geçip motor silindir hacmi 2800 cc’nin altında araçlara uygulanacak vergi oranı yüzde 10’dan yüzde 15’e yükseltildi. Bu artış Fiat Doblo gibi Türk otomotiv pazarında çok tercih edilen modelleri de içeriyor. Bu tanıma giren ancak elektrikli motorlu araçlarda ise vergi oranı yüzde 10’da sabit tutuldu.
Sürücü dahil 9 kişilik oturma yeri olanlardan motor silindir hacmi 3200 cc’yi geçmeyen araçlarda da ÖTV yüzde 10’dan 15’e yükseltildi. 9 kişilik oturma yeri olan elektrik motorlu araçların yüzde 10’luk vergi oranında ise değişikliğe gidilmedi.
Vergi artışı sonrası siparişi iptal ettiler
Otomobil ithalatçıları ÖTV artışını sürpriz karşılarken, bazıları da siparişleri iptal etti. ÖTV’deki artıştan en çok etkilenmesi beklenen markaların başında gelen Mercedes Benz’in Müdürü Şükrü Bekdikhan, düzenlemenin belirli modellerin satışlarını geriletirken, belirli modellerin de talebini olumlu etkileyeceğini söyledi. Bekdikhan “Herhangi bir geçiş periyodu tanımlanmadan, bu şekilde ani bir vergi artışına maruz kalmak gerek bizlerde, gerekse bayilerimizde ek maliyet üstlenmeyi gerektirecek” dedi. Kia’nın distribütörü Çelik Motor’un Genel Müdürü Bora Koçak, ÖTV artışının ilk etapta satışları durduracağını söyledi. Koçak, ÖTV artışının kapsadığı 50 civarında otomobilin ithalatını iptal ettiklerini belirtti. Volvo Car Türkiye Müdürü Torben Eckardt da “Birçok otomotiv şirketi için bu kararın adil olmadığını düşünüyorum” dedi. Toyota CEO’su Ali Haydar Bozkurt “Artış toplam pazarın yüzde 35’sini olumsuz yönde etkileyecek” dedi. Citroen Genel Müdürü Bahattin Tatoğlu “Ticari araçlarımızda kısa vadede farkı karşılayarak, müşteri memnuniyetsizliğini engelleme kararı aldık” diye konuştu.
2000 cc üzerinde oto satışları durur
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar, sektör olarak yapılan değişiklik ve uygulamalara her zaman saygı duyduklarını açıklayarak “Ancak biz, Otomotiv Strateji Belgesi kapsamında meselenin tüm yönleriyle ele alınmasını ve sektördeki tüm paydaşların görüşlerinin bir arada değerlendirilmesini bekliyorduk ve bunu yeğlerdik” dedi. Sektörün köklü vergi düzenlemelerine ihtiyaç duyduğunu, bu düzenlemeleri her zaman kendilerinin de istediğini hatırlatan Bayraktar “Ancak bu değişiklik basit değil, etkisi çok büyük bir değişiklik. Bu nedenle, kısa da olsa bir geçiş sürecinin olmasını tercih ederdik” dedi. En son değişikliğin 2000 cc üzerindeki araç satışını durma noktasına getireceğini, 1600-2000 cc arasındaki araç satışlarının yavaşlayacağı ve büyük ölçüde 1600 cc segmentinin altına kaymasına yol açacağını belirten Bayraktar, esas olumsuz etkilerin ise 2012’de hissedileceğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.