Organik patates hasat şenliği yapıldı

Organik patates hasat şenliği yapıldı
İl Genel Meclis Başkanı Ali Selvi 160 Dekar alanda üretimi yaptırılan organik geçiş sertifikalı patateslerin dekar başına 2,5 ton verimle toplam ürünün 400 ton

 

İl Genel Meclis Başkanı Ali Selvi “160 Dekar alanda üretimi yaptırılan organik geçiş sertifikalı patateslerin dekar başına 2,5 ton verimle toplam ürünün 400 ton civarında olacağını tahmin ediyoruz” dedi.

 

Konya Özel İdaresinin ''Tarladan Sofraya Gıda Güvenliği Projesi'' kapsamında düzenlenen ''Güneydere ve Evliyatekke Köyü Organik Patates Hasat Şenliği'' yapıldı.

 

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Güneydere köyünde düzenlenen törende, tarımsal üretimi dünya ölçeğinde düşünmek gerektiğini belirterek, dünyadaki örneklerden faydalanarak talebi karşılamak gerektiğini ifade etti.

Doğan, tarımda dünyada iki modelin öne çıktığını dile getirerek, ''Bu modellerden biri, birim alandan daha çok ürün almayı hedefler. Artan dünya nüfusunun üretimini karşılamayı amaçlar. Bir diğeri de üst gelir grubunun sağlıklı gıda tüketmesini sağlamak amacıyla uygulanan organik tarımdır. Organik tarım, alt gelir gurubundaki vatandaşların, nispeten daha varlıklı vatandaşların sofralarına sağlıklı gıda yetiştirme çabasıdır. Dünya bu iki tip tarımı da bir arada götürmek zorundadır'' dedi.

 

Konya İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, Köydes projesiyle köylere alt yapı desteği sağlandığını belirterek, köylerden kente göçü azaltmayı hedeflediklerini ifade etti.

Selvi, insanların köylerinde hayatlarına devam etmeleri için projeler hazırladıklarını dile getirerek, dağlık alanlardaki gelir seviyesi düşük yaklaşık 30 köyde, damlama sulamalı çilek üretimi gibi projeler yürüttüklerini söyledi.

 

Meram Ziraat Odası, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliğiyle Güneydere ve Evliyatekke köylerinde damlama sulamalı organik patates yetiştirilmesi projesinin hayata geçirildiğini ifade eden Selvi, şunları kaydetti:

''Damlama sulama alt yapıları hazır olan Güneydere köyünden 44, Evliyatekke köyünden 17 çiftçiyle sertifikalı organik köy patatesi üretimi projesi başlatıldı. Toplam 52 ton patates tohumu için İl Özel İdaresi kaynaklarından 28 bin 886 lira kaynak kullanıldı. Organik patates ekimi öncesi ve yetiştirilmesi sırasında İl Özel İdaresi ve Tarım İl Müdürlüğü ekipleri tarafından eğitim verildi. 160 dekar alanda üretimi yaptırılan organik geçiş sertifikalı patateslerden dekar başına 2,5 ton verimle toplam rekoltenin 400 ton civarında olacağını tahmin ediyoruz.''

 

Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, bölgede organik ürünlerin yaygınlaştırılması ve bölge halkının kalkındırılmasını amaçladıklarını belirtti.

Konuşmaların ardından patates üreticileri adına köy muhtarlarına yarım altın hediye edildi.

Daha sonra davetliler ve çiftçiler, kurdele keserek patates hasadını başlattılar.

Meram Güneydere ve Evliyatekke köylerinde yetiştirilen organik patateslerin Konya’da Muhacir ve Melikşah pazarlarında satışa sunulacağı belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.