Önce Konya sonra Malazgirt

Önce Konya sonra Malazgirt
Anadolu’nun anahtarı 1071 yılında, Sultan Alpaslan tarafından Muş sınırları içerisinde bulunan Malazgirt Ovası’nda alındı. Fakat daha önceki yıllarda, Alpaslan’ın öncü birlikleri Konya’ya kadar gelerek burada şehit edildi ve toplu şekilde gömüldü.
Tarihten bu yana şehitler yurdu olarak anılan Konya, Sultan Alparslan’ın Anadolu’yu fetih ettiği dönemle ilgili önemli izler taşıyor. Anadolu’nun fethi öncesinde Sultan Alpaslan’ın birlikleri Konya’ya kadar geliyor ve burada Bizanslılar tarafından şehit edilerek, toplu bir şekilde bataklık bir alana gömülüyor. Günümüzde Musalla Mezarlığı’nın içerisinde bulunan ve etrafında bazı evliyaların türbeleri olan alan, eskiden itibaren Cennet Çukuru olarak anılıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen alan, bir açık hava müzesi gibi değerlendirilebileceği de söyleniyor. Ayrıca Cennet Çukuru, Osmanlılar döneminde de kutsal kabul ediliyor. Hatta alan içerisindeki pembe renkli mezar taşlarının Osmanlı dönemine ait olduğu fakat Selçuklu zamanı mezar taşlarının çoğunun kaybolduğu aktarılıyor. Anadolu’nun Türkleşmesinde önemli bir evreyi anlatan bu alan aynı zamanda, Anadolu’da ilk toplu mezar olduğu da anlatılıyor. Bu bölgenin tanıtımına önem verilmesi gerektiği artık yetkili makamlar tarafından bile dillendiriliyor.
 
İLK TOPLU MEZAR BURASI MI?
 
Konya tarihi adına önemli araştırmalar yapan Mehmet Ali Uz, Cennet Çukuru ile ilgili, “Konya Musalla kabristanının en eski yerinin 141 nolu adada yer alan ve Cennet Çukuru olarak adlandırılan yeridir. Buranın kenarında birde kuyu vardır. Uzun yıllar Konyalıların, bu kuyudan aldıkları su ile zemzem aşıladıkları rivayet edilir. İç Anadolu Türklüğü’nün ilk toplu mezar şehitliğinin burası olduğunu söylenir. O zamanlar burası bataklık bir bölgedir. Sultan Alparslan’ın Anadolu’nun fethi öncesinde buralara gönderdiği öncü birliklerin, Bizanslılar tarafından şehit edilerek atıldıkları yer burası olduğu İsmail Hakkı Konyalı tarafından da dile getirildi. Burada bulunan kabir taşları gerçekten dikkat çekicidir.” ifadelerini kullanıyor.
 
GEREKLİ TANITIMLAR BAŞLAMALI
 
Bu esrarengiz mezarlığın daha detaylı araştırmalarla net şekilde bilgilerinin gün yüzüne çıkarılmasının, tarihi yönden önemli evreleri ortaya çıkarabileceği de konuşuluyor. Gerekli tanıtımlar yapılması dahilinde ise, özellikle Türk devletlerinin buraya ilgisinin olabileceği ifade ediliyor. Ayrıca Cennet Çukuru’na çok yakın olan ve Selçuklulardan günümüze kadar ulaşan tarihi Namazgah alanı ile birlikte mezarlığın değerlendirileceği önerisi sunuluyor. Konya’nın tarihi açısından önemli bir yer olan Cennet Çukuru’na 2006 yılında defin işlemleri durduruldu. Son olarak Konya Büyükşehir Belediyesi mezarlığa, eski yıllarda kullanılan kuyuya benzer sembolik bir kuyu yaptı. Cennet Çukuru’nun şuan en büyük eksikliğinin halk tarafından bilinmemesi ve detaylı araştırmaların yapılmaması olduğu söyleniyor.
 
Salih KÖPRÜLÜ / YENİ HABER GAZETESİ
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.