Okul fobisi başarısızlığa davetiye!

Okul fobisi başarısızlığa davetiye!
Uzman Psikolojik danışman Gözde Aydın , "Çocukları anneden ayırarak sınıfa almak oldukça zordur''
Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla anne babalar da çocukları kadar heyecanlı ve telaşlı bir sürece girdi. Çocuklarda eğitimin doğumdan sonra başlamasıyla birlikte, her yaşta farklı motor becerilerinin gelişmesi psikolojik durumları hakkında ipucu verdiğini anlatan Niyazi Usta İlkokulu Uzman Psikolojik danışmanı Gözde Aydın; “ Sevgi, şefkat, empati, aynı zamanda kurallar, sınırlar ve sorumlulukları güzel bir aile ortamında harmanlayıp huzurlu ve mutlu büyümelerini sağlamak okul öncesi eğitimde yaşanılacak sıkıntıların önüne geçecektir. Çocuk ne kadar huzurlu bir ortamda yaşamını sürdürürse yeni bir çevreye geçmesi de o kadar kolay olacaktır. Okul korkusu sendromu yaşamadan bu dönemi de kolaylıkla ailesinin desteğiyle  atlatacaktır ”şeklinde konuştu.
 
 “EĞİTİM DESTEKLEYİCİ OLMALI”
Doğru eğitimin; sıcak, ilgili, geliştirici ve destekleyici olmasını savunan psikolog  Gözde Aydın , destekleyici ailenin çocuğa kendi sorumluluklarını göstererek, onun ilerideki hayatında korkusuzca kendi ayakları üzerinde duran, güvenli ve bağımsız bir kişilik oluşturmasını sağlayacağını belirtti.Uzman Aydın, ebeveynlerin çocuklarına kendi yaşantısı ve davranışlarıyla olumlu bir örnek sergileyerek de rol model oluşturabileceğini” anlattı.
 
ANNE-BABA ÇOCUĞUN KİŞİLİĞİNİ YANSITIR
Anne-babaların çocukların okul korkularını yenebilmesi için yapılabilecekleri anlatan Aydın, aile okul öncesi okulun ve okumanın çocuğa kazançları hakkında örneklerle konuşabilirler, kendilerinden de örnekler vererek ömür boyu arkadaşlıklar, hoş anılar, eğlenceler, okulda öğrendiklerini özel hayatta nasıl uyguladıklarını; okulun daha sonraki meslek ve eğitim için gerekliliğini ve kazançlarını anlatarak sevdirebilirler” ifadelerini kullandı.
 
AİLE  KONTROLÜ ŞART
Anne-baba kontrolünün ; sınırları tanıma ve kuralları öğrenmenin temeli olduğunu anlatan Aydın,  “Her şeyi çocuğunuzun yerine yapar, önüne hazır koyarsanız normal gelişmesini ve öğrenmesini engellersiniz. Çocuk gelişemez, olgunlaşamaz ve beklemeyi öğrenemez. Bu çocuklar okula başladıklarında dersin sonuna kadar oturmayı başaramazlar” uyarısında bulundu.
 
BİRLİKTE ZAMAN GEÇİRİLMELİ
Okul çağındaki çocukla nasıl ilgilenilmesi konuşunda Aydın, ailelere şu tavsiyelerde bulundu. “Ailece birlikte zaman geçirmek,birlikte oyunlar oynayarak eğlenceli bir birlikteliğe dönüştürmek etkili olacaktır.Çocuğu okul seçiminde de karar aşamasına katarsanız çocuk, kendisinin geleceği ile ilgili bir kararda sorumluluk alarak, okulu ve okul hayatını daha fazla sahiplenir ve özgüveni artar.Okulun bir sorumluluk ve kişisel gelişme aracı olduğunu unutmamak, anne-baba olarak çocukları yarışa çıkmış bireyler olarak görmemek, sadece okulla ilgili ortak konu yapmayıp, çocuğun başka gereksinimlerini de gözlemlemek, çocuğa moral verip, güvenini artırmak, kaygı ve endişelerini azaltmak ailelere düşen başlıca görevdir” dedi.
 
OKUL FOBİSİ BASARİSİZLİGA DAVETİYE
Çocuklarda okul korkusunun meydana getirdiği sorunların zamanında çözümlenememesi durumunda, bu korkunun hayat boyu başarısızlığa davetiye çıkardığını da anlatan Aydın,bireylerin birbirlerine çok fazla bağımlı olduğu ailelerde okul fobisinin olma olasılığının yüksek olduğunu söyledi. Yoğun kaygı nedeniyle çocuğun okula gitmek istememesine ya da gitmemesine okul fobisi dendiğini hatırlatan Saygın,okul korkusundan eve dönen çocuk için yapılacak en iyi şeyin, onu en kısa sürede okula geri götürmek olduğunu kaydetti.MERVE ATEŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.