Öğrenme şenliği özendirecek

Öğrenme şenliği özendirecek
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından Türkiyede ilk Öğrenme şenliği tanıtım toplantısı düzenlendi.
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’de ilk Öğrenme şenliği tanıtım toplantısı düzenlendi. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Biçerli, ‘’25-60 yaş arası bireylerin öğrenme yetisini kuvvetlendirmek ve özendirmek amacıyla bu program düzenlenmiştir’’ dedi. 

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’de ilk olarak düzenlenecek olan Hayat boyu öğrenme şenliği çalışmaları başladı. Türkiye’de 25-60 yaş aralığı öğrenme oranı 2,9 olarak karşımıza çıkarken Konya’da bu oran 3,2 olarak karşımıza çıkıyor. 

Program hakkında bilgi veren Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Biçerli, ‘‘Öğrenme şenliklerini bu sene başlatacağız. Bunun için 4 il tespit ettik. Bunlar; Eskişehir, Bursa, Kocaeli ve Konya. Bu çerçevede daha evvel 3 tanıtım toplantısını bahsettiğimiz diğer illerimizde yaptık. Yapacağımız bugünkü tanıtım toplantısıyla öğrenme şenliklerinin tanıtım ayağını bitirmiş olacağız. MEB olarak temel ilkemiz hayat boyu öğrenmenin yaygınlaştırılması ve bu konudaki farkındalığın, vatandaş bilincinin yükseltilmesidir. Çünkü malumunuz uluslar aslında bir ekonomik ve siyasal rekabet içerisindeler. Ve bu rekabet içerisinde mesafe kat edebilmek, önde yer alabilmek için, vatandaşların ve halkın eğitim seviyesinin yüksek olması gerekiyor’’ dedi.
Eğitimle insanların beşikten mezara her alanda kendilerini geliştirmesi gerektiğini söyleyen Biçerli, ‘‘Çünkü eğitim beşikten mezara yaşamımızın her alanında yapmamız gereken, okullarımız bittikten sonra da kendimizi yenilememiz ve yeni becerilere açık olmamız gereken bir hadise. Bu itibarla Türkiye'de aslında çok da parlak bir durumda da değiliz. Uluslararası arenada karşılaştırmalar yapıldığında Avrupa Birliği ülkeleri açısından bakıldığında Türkiye hayat boyu öğrenmeye katılma oranları açısından sondan 6. sırada yer alıyor. Bizim ortalamamız %2,9’dur. Bu 2,9’luk oran 25-60 yaş grubunda olupta herhangi bir eğitim faaliyetine katılan kişilerin oranı. Zaten 25 yaşına kadar olanlar bir şekilde okullaşmanın içerisindeler. Esas mühim olan bu yetişkin nüfusun eğitim hedeflerine ilgisinin devam edip etmemesi. Maalesef bu 2,9’luk oran ki Avrupa ortalaması yaklaşık %9 civarında (%8.9) ona bakıldığında oldukça düşük. Üçte bir mesafesinde bir orandayız. Halkımızın belli yaş sonrasında eğitim faaliyetlerine çok da istekli olmadığını gösteriyor. Belki biz onlara yeterince eğitim fırsatı sunamıyoruz. Biz bunun adını Öğrenme Şenliği koyduk çünkü burada bir vurgu yapmak istiyoruz. Vurgumuz da şu; öğrenmek keyifli ve şenlikli bir iştir. Bu aktiviteyle bir taş ile bir kaç kuş vurmayı hedefliyoruz. Hem öğrenmenin keyifli bir şey olduğunu göstermek hem de bir merak uyandırmak. Bu belki hobi kurslarıyla başlayabilir. Kişisel gelişim ve mesleki eğitim kurslarına da yönelebilir. Bir şekilde özellikle 25 yaş yukarısındaki grubun eğitim faaliyetlerini arttırmak istiyoruz. Konya bu noktada iyi bir noktada, onu hemen söyleyim. Türkiye ortalaması 2,9 iken Konya ortalaması 3,2 olarak Türkiye ortalamasının üzerinde bir il. Konya'yı seçme sebeplerimizden bir tanesi de bu. Çünkü Konya bizim Milli Eğitim Bakanlığımızın ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüzün yürüttüğü 'Okullar Hayat Olsun' projesinde de bir hayli aktif rol oynadı ve bize göre başarısını ispatladı’’ diye konuştu. SAMİ GEDİZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.