Modern çağın en büyük sorunu Konya'da tartışılıyor

Modern çağın en büyük sorunu Konyada tartışılıyor
Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin her yıl geleneksel hale getirdiği kültür sempozyumları çerçevesinde düzenlenen Modern Çağda Ahlak sempozyumu Konya Alaaddin Keykubat Salonunda başladı.
Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin her yıl geleneksel hale getirdiği kültür sempozyumları çerçevesinde düzenlenen “Modern Çağda Ahlak” sempozyumu Konya Alaaddin Keykubat Salonu’nda başladı.
 
Kuran tilaveti ile başlayan programa Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haşmet Okur, Ak Parti Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun, Konya Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, Konya Müftüsü Şükrü Özbuğday, Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Önkal, öğretim üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.
 
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan, Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin Erdem, insanlığın günümüze gelinceye kadar en büyük sorunun ahlak olduğunu ve ahlakın her dönemde, her devlet tarafından tartışıldığını söyledi.
 
İlahi dinlerin geliş nedenin de ahlak olduğunu vurgulayan Hüsamettin Erdem, “Her dönemde olduğu gibi bu dönemde de gerek kişisel, gerek toplumsal, gerekse kurumsal olmak üzere ahlak sorununu görmekteyiz. Dünyada anarşi, terör ve bazı devletlerin baskıcı tutumlarını ahlakla ilişkilendirmek mümkündür. Ahlak, birey-toplum-siyaset hayatının vazgeçilmez düzenleyicisidir. Bu noktada ahlakı araştırmak ilahiyat fakültelerini, din görevlilerini ve duyarlı vatandaşları ilgilendirmektedir. İnsanların ahlaki kurallarını belirleme noktasında Modern Çağda Ahlak Sempozyumu’nun da faydalı olacağına inanmaktayım” dedi.
 
Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Önkal ise, ilahiyat fakültesi olarak 5. ulusal sempozyumlarını düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Gerek toplumumuzda gerekse diğer ülkelerdeki sorunlar dikkatlice incelendiğinde bunların temelinde ahlak sorununun olduğu görülmektedir. Gerek bireysel ilişkilerde gerek toplumsal çerçevede ahlak mahrumiyetinin açtığı yaraları hepimiz biliyoruz. Toplumun temel dinamiklerini oluşturan ahlak unsurlarının bir toplumda mevcut olmaması o toplumun huzurunu bozmaktadır. Bağımsızlıktan, haktan, hürriyetten ve ideolojik yaklaşımlardan bahseden kesimlerin ne tür zulümler inşa ettiklerini hepimiz görüyoruz. Bu durumların hepsi ahlak ile ilgilidir. Olumsuz davranışların temelinde gayri ahlaki davranışlar vardır. Böylesi önemli bir konuyu ele alan sempozyumumuzun insanlığa çok faydalı olacağına inanmaktayım” diye konuştu.
 
Günümüz çağının bilgi çağı olduğuna ve insanların ciddi bir şekilde bilgi bombardımanı altında kaldığına dikkat çeken Konya Valisi Aydın Nezih Doğan’da, bilgi bombardımanlarının insanların yapısını bozduğunu, bu noktada ahlakın gelişmesi ve değerini kaybetmemesi için insanlara doğru bilgilerin verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
 
Protokol konuşmalarının ardından Prof. Dr. Hüsamettin Erdem’in başkanlığında “Ahlak-Siyaset-Modernite” başlıklı ilk oturum başladı.
 
Oturumda, Yrd. Doç. Dr. Fazıl Karahan “Niçin ahlaklı olmalıyım?”, Prof. Dr. Hüsamettin Erdem, “Siyasi ahlak bağlamında uluslar arası siyaset ahlakı” , Yrd. Doç Dr. Fatih Toktaş, “Modernitenin dini ahlaka meydan okumasına ilişkin bir çözümleme” , konularını ele alırken, Doç. Dr. Mehmet Akgül ise bu konuların genel değerlendirmesini yaptı.
 
Konuşmalarında, Yrd. Doç. Dr. Fazıl Karahan, “Niçin ahlaklı olmalıyım?” sorusuna en güzel cevabın “Allah rızası için ahlaklı olmalıyım” olduğunu belirtirken, Yrd. Doç. Dr. Fatih Toptaş’da, modern insanın günümüzde sığınacağı bir liman aradığını ve beşeri, sosyal ahlakın bu noktada geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
 
Konuşmaların genel bir değerlendirmesini yapan Doç Dr. Mehmet Akgül’de, günümüzde her şeyin süratli bir şekilde değiştiğini ve değiştirilmesi gerektiğine inanıldığını ifade ederek, “Çağımızda değişmeyen kıymetleri konuşmak çok önemli. Günümüzde din ve ahlakı savunmak ateşten gömlek giymek olarak değerlendirilmekte. Ahlakın gündemi getirdiği en önemli ilke evrenselliktir. Ama çağımızda ahlakın hiçbir evrensel yanı kalmadı. Ahlak denince ilk akla gelen insan eylemleridir. Modern dünyada tartışılan, özgürlük, eşitlik, zevk gibi kavramlar ahlakın daralmasına neden olmuştur. Eşitliğin ve özgürlüğün savunulduğu dünyada insanların ahlaki anlamda eşit olması mümkün değildir” şeklinde konuştu.
 
İki gün sürecek olan sempozyumda 14 üniversiteden 50'ye yakın öğretim üyesi bildiri sunacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.