Mısır sandık başında
Yayınlanma:
Mısır halkı bugün Mübarek rejimine karşı ayaklanma sonrasında sandık başına giderek ilk kez yeni cumhurbaşkanını seçmeye hazırlanıyor.
Mısır halkı bugün Mübarek rejimine karşı ayaklanma sonrasında sandık başına giderek ilk kez yeni cumhurbaşkanını seçmeye hazırlanıyor.
BBC'de yer alan habere göre; Mübarek'in devrilmesinden 15 ay sonra gelen ve iki gün sürecek seçimlerde 50 milyon seçmen oy kullanacak. Güvenliğin de sıkı olması bekleniyor.
Seçim, laiklerle İslamcıları, devrimcilerle Mübarek yanlılarını karşı karşıya getiriyor. Cumhurbaşkanlığı için yarışan 13 adaydan 5'i siyasi partiler tarafından desteklenirken, 8'i bağımsız yarışacak. Oy sayımına yarın akşam başlanacak. Seçimlerin birinci turunda adaylardan herhangi birinin yüzde 50'ı aşamaması durumunda, en çok oyu alan iki kişi arasında 16 ve 17 Haziran'da ikinci tur seçimler yapılacak.
Kırsal kesimin oyları
Financial Times gazetesi kırsal kesimdeki Mısır vatandaşlarının çoğunluğunu İslamcıların oluşturduğu meclisten memnun olmadıkları ve cumhurbaşkanlığı görevi için kime oy verecekleri konusunda bölündüklerini yazıyor: " Ebu Hamadi Ali köyündeki pek çok kişi gibi altı ay önceki meclis seçimlerinde Fayum eyaleti yakınlarında seçim merkezine giderek şeriat çağrısı yapan İslamcı Nur partisine verdi, oyunu.
"Ama bu hafta 47 yaşındaki bu fidancı, Mübarek'in son başbakanı Ahmed Şefik'e oy vereceğini söylüyor. "Geçen sefer intikam almaktı amacımız, eski rejime onların döneminin kapandığı mesajını vermekti. Ama bu kez iki şey istiyoruz: güvenlik ve istikrar." Bir grup taksici ise ılımlı İslamcı aday Abdülmuneym Ebul Futuh'dan yana. Financial Times her ne olursa olsun, kırsal kesimdeki Mısır vatandaşlarının seçmenlerin yüzde 57'sini oluşturduğunu ve tercihlerinin kentli seçmenler kadar çeşitli olacağını vurguluyor. Uzmanlar seçimlere katılımın yüksek olmasının beklendiğini, yüzde 70 ila 90'ı bulabileceğini vurguluyor. Bunun, Mısır tarihinin en demokratik seçimleri olacağı yorumları yapılıyor.
Dünya
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.