Minibüsçüler madde bağımlılığına savaş açtı!
Konya Minibüsçüler ve Umumi Servis Araçları Esnaf Odası, Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Konya Halk Sağlığı Müdürlüğü ortaklığında gerçekleştirilecek olan ‘Hayattan Kopma’ Projesi ile 5-18 yaş grubunu oluşturan anaokulu, ilköğretim, ortaöğretim ve lise çağındaki çocuk ve gençlerin zararlı madde bağımlılığından uzak tutmak amaçlanıyor. Projenin hedef kitlesini Konya’da il merkezinde servis taşımacılığı yapan 1200 şoför, 300 rehber personel ve 480 okuldaki tüm öğrenciler hedef kitlesini oluşturuyor.
AMAÇ, FARKINDALIK YARATMAK
Zararlı madde kullanımının bireyler ve toplum üzerinde oluşturduğu negatif etkilerin farkında olan çocuk ve gençlerin önderliğinde farkındalık yaratmak ve madde bağımlığının özendirici etkisini ortadan kaldırmak projenin hedefleri arasında yer alıyor. Projede maksimum düzeyde bireye ulaşarak kullanılan maddeler sonucunda artan cinayet, boşanma, hırsızlık, intihar, taciz gibi suçların oluşturulan farkındalık ile düşüşünü sağlayarak toplumun refah seviyesini en üst düzeye çıkarmak da hedefleniyor.
“GENÇLERİN MADDE BAĞIMLISI OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALIYORUZ”
Konya Minibüsçüler ve Umumi Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Muharrem Karabacak proje ile ilgili açıklamalarda bulundu. Karabacak, “Madde bağımlılığından kurtulmanın en etkin yolu hiç başlamamaktır sloganını çıkış noktası belirleyerek ailelerin emanet ettiği gençleri güvenli bir şekilde okul ve evlerine taşıyan servis aracı şoförlerin ve rehber personellerin zararlı madde kullanım yaşı sınırındaki gençlerin madde kullanımına başlamadan önce tedbir alınmasına yönelik servis şoförleri ve rehber personellerinin bu sürece etkin katılımlarını sağlamak projenin asıl amacıdır” diye konuştu.
ÇOCUKLARIMIZI TERÖRLE ALAMADILAR, UYUŞTURUCU İLE ALMAK İSTİYORLAR
Geleceğimizin temeli çocuklarımızın madde bağımlılığı tuzağına düşmeden önce bir şeyler yapmak istedikleri için harekete geçtiklerini söyleyen Minibüsçüler ve Umum Servis Şoförleri Odası Başkanı Muharrem Karabacak, ‘Sayın Cumhurbaşkanımızın da söyledikleri gibi ‘Terörle mücadele ne kadar önemliyse uyuşturucuyla mücadele de o kadar önemlidir’ Bunun da etkisiyle konu bizim için çok daha önemli bir hal aldı. Bu bizim çıkış noktamız oldu. Geleceğimiz olan çocuklarımıza yön verme çalışmaları ve elimizden alma çalışmamaları iyiden iyiye hız kazandı. Terörle alamadılar, uyuşturucu ile çocuklarımızı elimizden almaya çalışıyorlar. Bizde servis şoförleri olarak eğitimin bir parçasıyız. Çocuklarla ilgili birçok şeyi ilk gören kişi servis şoförüdür. Hatta bazen çocukları en çok gören, onlardaki değişimi ilk fark edenler onlardır. Bir öğrencide 10 gün önceki değişiklikle, 10 gün sonraki değişikliği gören kişidir servis şoförü. Hem öğrenciyi hem okulun fark eden insan. Bu nedenle konu ile ilgili en fazla şey yapabilecek kişi de servis şoförleri olmalı diye düşündük. Madde bağımlısı bir genci ifşa etmeden onun ve ailesi için bir şeyler yapmak istedik. Ve o sebeple böyle bir çalışma başlattık. 12 aylık bir eğitim programı. Çocuklarımızı madde bağımlılığından kurtarma odaklı bir hizmet olacak. Önlem amaçlı bir hizmet. Milli Eğitim, Sağlık ve Ulaştırma Bakanının olduğu bir ortamda anlattık projeyi çok beğendiler. Konya’da başlayalım sonra tüm Türkiye’ye yayalım dediler. Mutlu oldum” diye konuştu.
“KONYA’DA TÜRKİYE’YE YAYILACAK”
Kurulacak olan Madde Kullanımından Koruma ve Kurtarma Ofisleri (MAKKO) ile madde kullanmaya başlamamış gençleri servis şoförleri ve rehber personellerine verilecek eğitimlerle korumanın amaçlandığını belirten Karabacak, “Proje kapsamında eğitim alan şoförler ve rehber personellerin hem kendileri hem gençleri hem de çevrelerinin madde kullanımı noktasında farkındalık oluşturacak. Projenin ilk aşamasının Konya merkezde tamamlanmasının ardından gelecek dönemlerde de Konya ilçeleri başta olmak üzere tüm Türkiye’de dalga dalga büyüyecektir. Şoförler ve rehber personellerin özendirici davranışlardan uzak durma konusunda bilinçlendirilerek gençleri gözlem görevini aile ve öğretmenlerden arda kalan zamanlarda üstlenmelerini sağlamaktır” şeklinde konuştu.
“PROJE İLE GENÇLER MADDE KULLANIMINDAN UZAKLAŞACAK”
“Projenin onaylanması ile birlikte servis araçlarına “Bu araç Hayattan Kopma’ projesi kapsamında eğitim almıştır” şeklinde çıkartmalar ve kimlik kartları kullanılarak vatandaşların bu kişileri tercih etmesi sağlanacaktır” diyen Başkan Karabacak, “Bu projeyle birlikte zararlı madde kullanımından korunma ve kurtulma sayısı her geçen gün artacaktır. Ailelerin ve öğretmenlerin gözlem zamanlarının dışında kalan ulaşım zamanlarında etkileşim içinde bulundukları servis şoförleri ve rehber personeller hedef kitlenin ilk basamağını oluşturuyor. Projenin yapılma sebebi 5-18 yaş grubunu oluşturan anaokulu, ilköğretim, ortaöğretim ve lise çağındaki çocuklar ve gençler bu basamağı oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.
İSMAİL POÇAN / YENİ HABER
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.