Mide sorunları olanlara özel iftar ve sahur menüsü

Mide sorunları olanlara özel iftar ve sahur menüsü
Ramazan Ayında doğru beslenin, mide rahatsızlıklarından korunun

İftarda çok yemek tüketimi, sahurda yemek yedikten hemen sonra yatmak reflü hastalarının şikayetlerini çoğaltıyor. Oruç tutarken mide sağlığını korumak isteyenlerin ağır hamur işlerinden, tatlılarından, çay- kahve tüketiminden ve yağlı gıdalardan uzak durmaları öneriliyor. Ramazan ayında dikkatsiz beslenenlerin çoğunda mide yanması, gaz, ekşime, kabızlık gibi şikayetlerin artığına dikkat çeken Özel BSK Konya Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Hayri Karaarslan, mide hastalarının oruç tutarken nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlattı: “Oruç tutarken sağlıklı olmak için beslenme düzeninden ödün vermemek gerekiyor. Bu dönemde özellikle lifli gıdalarla beslenmek, bol sıvı alınmak, yemekleri yavaş yemek ve hazmı kolay besinler seçmek Ramazan sofralarının vazgeçilmez kuralı olmalı. Hafif bir iftar, akşam yemeği ve sonrada hafif bir sahur yapılmalı. İftar yaparken özellikle dikkat edilmesi gereken sindirimi zor, ağır yemeklerden ve hayvansal gıdalardan kaçınmak olmalı.”

Mide rahatsızlığı olanlar, sahuru atlamamalı!
Toplumun %20’sinde görülen reflü hastalığı sağlıksız ve dengesiz beslenilen zamanlarda artıyor. Reflü hastalarının oruç tutmalarının sakıncalı olabileceğini belirten Dr. Karaarslan, reflü hastalarının oruç tutacaklarsa sahura mutlaka kalkmaları gerektiğini söyledi: “Reflü hastası oruç tutmak istiyorsa sahuru kesinlikle atlamamalı, sahurda da hemen yemek yiyip yatmamalı, yatma saatinden en az bir saat önce yemeğini bitirmiş olmalı. Ayrıca iftardan sahura kadar geçen süre içerisinde aşırı çay, kahve tüketiminden, hamur işi ve ağır tatlı gıdalardan kaçınılmalı. Eğer pidenin üzerindeki susam fazlaysa ve kişiyi rahatsız ediyorsa pide yenmemeli. Ayrıca mide hastalığı olanların, ağrı kesicileri bu dönemde bilinçsizce tüketmemeleri gerekiyor. Ağır şerbetli hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar ya da az şekerli kompostolar tercih edilmeli. Ülser ve gastriti olanlar ise doktor kontrolünde ilaç takviyesi ile sağlıklı bir beslenme programı izleyerek oruç tutabilirler.”

Mide şikayetleri olan kişilerde oruç tutulmayacak haller!
Hafif mide şikayetleri olanların alınacak önlemler ile oruç tutabileceklerini belirten Uzm. Dr. Hayri Karaarslan, ağır mide rahatsızlıkları olanları uyardı: “Hastanın, ciddi reflü şikayeti varsa, mide ya da bağırsakların ağır iltihabi bir hastalığı söz konusu ise, aktif ülser hastalığı varsa ya da karaciğerle ilgili önemli bir hastalığı bulunuyorsa oruç tutmaktan kaçınılmalıdır.”

Sigaraya dikkat!
Sigara içmenin irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde ciddi sorunlara yol açtığını belirten Dr. Hayri Karaarslan, “Sigara mideye de ciddi zarar veriyor. Özellikle reflü hastalığı olanlar sigaradan uzak durmalılar. İftarın sigarayla açılması ise insanın kendine yapabileceği en büyük kötülük olacaktır ” dedi.

Mide sorunları olanlara özel iftar ve sahur mönüsü
İftar: - 1 – 2 küçük hurma - 1 kase çorba - 1 - 2 dilim kepekli ekmek - 1 parça yağsız peynir, zeytin 15 – 20 dakika sonra - 1 porsiyon beyaz et (tavuk, hindi ya da balık) - ekmek yerine az miktarda kepekli pirinçten yapılmış pilav ya da makarna - zeytinyağlı sebze yemeği - yoğurt - salata 2 – 3 saat sonra - Bir porsiyon meyve Sahur - 1 tabak zeytinyağlı sebze - 1 –2 dilim kepekli ekmek - sütlü tatlı ya da az şekerli komposto - meyve - bol miktarda su

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.