Mezhepçiliğin bedelini İslam Dünyası ödüyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Al Jazeera Arapça kanalına yaptığı açıklamada, Irak’ın Musul’daki Türk askeri birliğinin değişimine verdiği tepkiyi değerlendirdi. Irak Başbakanı İbadi’nin 2014’teki talebi üzerine Musul’daki Başika Kampı’nı kurduklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu: “Şimdi adama sormazlar mı, Başika Kampı kurulduğu zaman siz neredeydiniz? O günden bugüne hiç sesiniz çıkmadı ve şimdi bölgedeki bazı yeni gelişmeler üzerine böyle bir adım atıyorsunuz. Başika Kampı’nı güçlendirmek üzere eğitim ekiplerimizi artırmış olduk. Bunlar muharip güç olarak değil, daha çok eğitici olarak oradalar. Olayın hava, kara ve eğit-donat boyutu var. Eğit-donatı bizim bu askerlerimiz yerine getirecekler. Muharip güç olarak ise zaten Peşmergeler bunu yürütecek.”
SAMİMİYETSİZ TAVIR
Irak’ın konuyu BM Güvenlik Konseyi’ne taşıma hazırlığı içinde bulunmasının Irak’ın en doğal hakkı olduğunu belirten Erdoğan ancak bunun samimi bir adım olmayacağını açıkladı. Erdoğan, “Irak’ın bu adımını şu anda İran’ın, Rusya’nın bölgedeki attığı adımlar üzerine atılmış bir adım olarak görüyorum. BMGK, bu atılan adımın samimi olmadığını zaten görecek ve onlar da kararlarını buna göre vereceklerdir” dedi.
SAYI ARTABİLİR
Erdoğan, Başika Kampı’ndaki Türk askerlerinin sayısının artıp artmayacağının sorulması üzerine, eğitimi verecek subayların ve askerlerin sayısının belirleyici olacağını söyledi. Eğit-donat çalışmasını yürütenlerin güvenliğinin de söz konusu olacağını belirten Erdoğan, “Bu eğit-donatı yaptıracağınız asker, subay, bunların sayısına göre bu değişir. Yani bu sayı yetmeyebilir, daha da bunun artması gerekebilir. Dolayısıyla yeterli sayı neyse o sayı kadar orada eleman, araç-gereç bulundurulacaktır” ifadesini kullandı.
MEZHEPÇİ POLİTİKA
Bölgede mezhepçilik temelli politika güden ülkelere işaret eden Erdoğan, Türkiye’nin mezhepçilik karşıtı olduğunu vurguladı. Erdoğan, Rusya-İran-Irak yönetimlerinin üçlü olarak bölgede ekip oluşturduğunu ve gelişmeleri Irak merkezinden, Bağdat’tan takip ettiğini anlattı. Bunun içinde İran ve Rusya’nın zaten olduğuna dikkati çeken Erdoğan, “Irak’ta mezhebi otoritenin ihdas edilmesi olayı var” dedi. Bu durumun Irak ve çevre ülkeleri ciddi olarak üzdüğünü söyleyen Erdoğan, “İşte bunun sıçradığı yerlerden bir tanesi de Suriye’dir, Suriye’deki gelişmelerin altında da maalesef bu mezhepçi yaklaşım yatmakta. Bunun bedelini de ne yazık ki çok ağır bir şekilde bölge, İslam dünyası ödemektedir” görüşünü paylaştı. Erdoğan, Suriye rejimine destek veren aktörlerin başında İran’ın yer aldığına işaret etti. İran’ın yaklaşım tarzını mezhepçi bulduğunu dile getiren Erdoğan, bu nedenle Türkiye ile İran’ın karşı karşıya geldiğini kaydetti.
DÜNYAYA ÇAĞRI: SORUMLULUK ALIN
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan’ın tarafsızlığının 20. yıldönümü kutlamaları kapsamında Aşkabat’ta düzenlenen Tarafsızlık Konferansı’n katıldı. Burada konuşan Erdoğan, “Güvenlik sorunlarının arttığı, terörizm tehdidinin giderek yaygınlaştığı bir dönemde gerçekleştirilen bu konferans zamanlaması bakımında da önemlidir. Uluslararası toplumun ve kuruluşların en fazla sorumluluk üstlenmesi gereken bir süreçten geçiyoruz” dedi.
Türkmenistan’daki “Tarafsızlık Konferansı”na katılan Erdoğan’ı Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov karşıladı.
Güvenli bölge görüşülecek
Esad’ın Suriye’de 400 bin insanı katlettiğini dile getiren Erdoğan, “Topraklarına dönmek isteyen insanlara bunun yolunu açmamız lazım, bir proje ortaya koymamız lazım, işte proje bu. Orada 500’er metrekare içinde herkese birer konut yapsak, bu insanlar hem kendi topraklarına dönerler hem de Suriye dışına göç hareketini durdururuz. Türkiye’nin bütçesine para yardımı değil, oradaki Suriyeli kardeşlerimize destek istiyoruz. Terörden arındırılmış bölgede konutlar yapalım, bu konutlara bu kardeşlerimizi yerleştirelim, Batı’yı da mülteci akınından kurtaralım. Hepsi bana sözde katılıyor ancak beklenen adımı atmıyorlar “ diye konuştu. Erdoğan, güvenli bölge oluşturulması konusunda Türk askeri birimleriyle ABD’nin askeri yetkililerinin görüşeceklerini de dile getirdi.
Rusya Türkmenleri bombalıyor
Erdoğan, “Rus savaş uçağının düşürülmesi Washington’un bilgisi ve koordinasyonuyla mı oldu?” sorusuna “Öyle bir şey yok ama daha sonra tabii ki bilgilendirdik” yanıtını verdi. Bölgenin ateş çemberi içinde olduğunu ve DAEŞ bahanesiyle bölgeye, Suriye’ye girildiğini belirten Erdoğan, “DAEŞ’le Rusya’nın ciddi manada çatışması veya DAEŞ’e yönelik bir operasyon söz konusu değil” dedi. Rus uçaklarının ağırlıklı olarak Türkmenlerin yaşadığı bölge, Lazkiye’nin kuzeyi, Kızıldağ ve Türkmendağı bölgesinde uçtuğunu ve buraları vurduğuna işaret eden Erdoğan, asıl DAEŞ’in olduğu yerlerde Rus uçaklarının böyle bir girişimde bulunmadığını dile getirdi. STAR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.