Mevlana Üniversitesi Akif'i andı
Yayınlanma:
Mevlana üniversitesi Dil ve Edebiyat Topluluğu istiklal marşının kabulü ve Mehmet Akif Ersoyu anma konulu konferans düzenledi.
Mevlana üniversitesi Dil ve Edebiyat Topluluğu “istiklal marşının kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma” konulu konferans düzenledi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Fatih Üniversitesi Öğr. Gör. Mehmet Doğan “Osmanlı ruhu ölmez. Bu ruhu anlamadan İstiklal Harbini ve Mehmet Akif’i anlayamayız. Batının birçok yazarı Osmanlı aleyhinde propaganda yapmıştır. Bizim yazarlar ise Osmanlıya hasta adam dedikleri dönemde; güya medeni, sağlıklı ve güçlü Avrupa karşısındaki durumu hakkında ağız dolusu veryansın ettiler. Bizim kadar ecdadına kötü şeyler söyleyen ikinci bir millet daha yoktur.
Biz Koreliler kadar olamadık en basit entrikaları uzun bir seri haline getirip tarihlerini anlatıyorlar. Bizde ise son günlerde ‘Fetih 1453’ filmi yapıldı ve ilgi patlaması oldu. Bundan 50 sene önce filme alınsaydı acaba bugünkü nesil nasıl olurdu. Bir nesil böyle büyüseydi’’ diyerek görüş beyan etti.
Biz Koreliler kadar olamadık en basit entrikaları uzun bir seri haline getirip tarihlerini anlatıyorlar. Bizde ise son günlerde ‘Fetih 1453’ filmi yapıldı ve ilgi patlaması oldu. Bundan 50 sene önce filme alınsaydı acaba bugünkü nesil nasıl olurdu. Bir nesil böyle büyüseydi’’ diyerek görüş beyan etti.
Doğan: “Yahya Kemal ve Mehmet Akif ruh ikizidir. İkisi de aynı ruhu şiirlerine yansıtmıştır. iki yazarın mısralarından örneklerle benzerliklerini açıklayan Doğan: Yahya Kemal’e göre “Ya Devlet Başa Ya kuzgun Leşe” sözü İstiklal Harbi için kullanılmıştır. Dolayısıyla Türk Devleti hiçbir zaman esareti kabul etmemiştir. Akif de aynı ruh ile yazdı ve ‘’ Vatanda korkulu rüya içindeyiz gerçek, fakat bu çok süremez mutlaka şafak sökecek.’’ sözleriyle iki yazarın benzerliklerini aktardı. Konuşmasını şu sözlere dikkat çekerek bitiren Doğan: “Marş nedir? Marş, yürümek yani yürüyüş türküsü. Bu yürüyüş hakkıyla yapılıyor mu? Türkiye de iki şey garip; Minareler de ezan, okullar da İstiklal Marşı. Ruhi manada hiçbirimiz müstakil değiliz. Hepimiz esiriz. İnşallah ezan ve İstiklal gurbetten döner.’’ “Şu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli, ebedi yurdumun üstüne benim, inlemeli” mısralarını okudu. Ve ezan-ı Muhammediyi anlamayı Allah hepimizi muvaffak etsin temennisinde bulundu. Konferans Mevlana üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Sarı’nın Ögr. Gör. Mehmet Doğan’a semazen figürlü biblo takdimi ile sona erdi. HABER MERKEZİ
Eğitim
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.