Mevlana, kültür köprüsü olacak
Yayınlanma:
Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma Enstitüsü ve Hollanda merkezli Avrupalı Türk Demokratlar Birliği işbirliğinde Mevlana Celaleddin Rumi ve ailesinin Konyaya gelişinin 784. yıldönümü anısına...
Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma Enstitüsü ve Hollanda merkezli Avrupalı Türk Demokratlar Birliği işbirliğinde Mevlana Celaleddin Rumi ve ailesinin Konya’ya gelişinin 784. yıldönümü anısına ‘Uluslararası Konya Kriterleri Sempozyumu’ düzenlenecek. Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi Malazgirt Salonu’nda 7 Mayıs Pazartesi günü gerçekleştirilecek olan uluslar arası sempozyum, iki oturum halinde gerçekleştirilecek ve Mevlana’nın yol gösterici ışığında evrensel mesajları ‘Konya Kriterleri’ çerçevesinde tartışılacak.
FİKİRLERİ, KÜLTÜREL KÖPRÜ OLUŞTURACAK
Büyük mutasavvufun insanı merkez alan mistik felsefesinin, Hollanda ve Türkiye arasında kültürel köprü oluşturacağını ifade eden Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, “Enstitü olarak önemli ve gururlu bir misyon üstlendiğimizin bilinciyle yeni çalışmalar yapma gayretindeyiz. Bu sempozyumda da Mevlana’nın yol gösterici ışığıyla Hollanda-Türkiye arasındaki iyi ilişkilerin hatırlatılması, pekiştirilmesi için güncel yaşam, kültürel ve akademik alanlarda fikir alışverişinde bulunmak amacıyla bir araya geleceğiz. Ayrıca Mevlana’nın evrensel mesajları, ‘Konya Kriterleri’ başlığıyla gündeme getirilecek ve duyurulacak.” dedi.
“MESNEVİYİ HOLLANDACA’YA ÇEVİRDİK”
Hollanda’da başlattıkları Mevlana’nın fikirleri ışığında ‘Konya Kriterleri’ sempozyumlarının birini de Mevlana’nın şehrinde gerçekleştirmekten büyük bir onur duyduklarını belirten Hollanda Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Hollanda Şubesi Başkanı Veyis Güngör, “25 yıldır Hollanda’da ülkemizi ve değerlerimizi tanıtan etkinlikler düzenlemekteyiz. Bu etkinliklerimizin en başında Mevlana düşüncesi ve Konya gelmektedir. 2010 yılından itibaren Mevlana’nın düşünceleri çerçevesinde ‘Konya Kriterleri’ toplantıları düzenlemekteyiz. Bu çerçevede Mesnevi’nin tamamını Hollandacaya tercümesini yaptırdık. Bu alandaki çalışmalara elimizden geldiğince destek vermeye çalıştık. Türk-Hollanda ilişkilerinin 400. yıldönümü kutlamalarının Türkiye etkinliklerini Anadolu’dan, Konya’dan başlatıyoruz.” dedi.
“SEMPOZYUM HOLLANDA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNE KATKI SAĞLAYACAK”
Selçuk Üniversitesi’nin Mevlana araştırmalarına verdiği öneme değinen Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel, “1985 yılından bu yana aralıksız olarak mayıs ve aralık aylarında Mevlana ile ilgili bilimsel etkinlikler düzenliyor ve tebliğlerini yayınlayarak bilim dünyasının istifadesine sunuyoruz. Mevlana Celaleddin Rumi ve ailesinin Konya’ya teşriflerinin 784. yıldönümü anısına Avrupalı Türk Demokratlar Birliği ile birlikte ‘Konya Kriterleri’ sempozyumu düzenleyeceğiz. Sempozyumda Hz. Mevlana’nın yaşam felsefesini oluşturan birlik, beraberlik, barış, hoşgörü ve insani değerlerin günümüz insanına sağladığı katkıları dile getiren bildiriler sunulacak. Sempozyumun her iki ülke ilişkilerine önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum.” dedi.
MEVLANA IŞIĞINDA KONYA KRİTERLERİ TARTIŞILACAK
Oturum başkanlığını Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Hollanda Şubesi Başkanı Veysi Güngör’ün yapacağı sempozyumun ilk oturumunda Hollanda Türk Yazarlar Kulübü Başkanı Sadık Yemni, ‘Avrupa Değerleri ve Konya Kriterleri Kavramının Doğuşu’, Mesnevi’yi Hollandacaya kazandıran Araştırmacı-Yazar Abdulwahidvan Bommel ‘Konya Kriterleri Kavramına Giriş’ ve Bahreyn Ahlia Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kuşpınar ‘Konya Kriterlerinin Teorik Temelleri: Rumi, Ibn Arabi ve İsmail Ankaravi’ konulu sunumlarını paylaşacak. Sempozyumun ikinci oturumunda ise Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Örs ‘Yeni Bir İnsan, Toplum ve Medeniyet Tasavvuru: Konya Kriterleri’, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emine Yeniterzi ‘İnsanî İlişkiler ve Konya Kriterleri’, Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler ise ‘13’üncü Yüzyıldan Modern Dünyaya Işık Tutacak Konya Kriterleri’ konularında bilgi verecek.
Eğitim
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.