Makine ihracatında düşüş

Makine ihracatında düşüş
Türkiye makine ve aksamları ihracatının 2009 yılında 8 milyon 187 bin dolara gerilediği bildirildi.
Türkiye makine ve aksamları ihracatının 2009 yılında 8 milyon 187 bin dolara gerilediği bildirildi.
     Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği (OAİB) Başkan Yardımcısı Kutlu Karavelioğlu, Makine Tanıtım Grubu'nun ''Türk Makineleri tıkır tıkır çalışıyor'' kampanyası çerçevesinde Konya Sanayi Odası'nda gerçekleştirdiği toplantıda, nükleer reaktörler, kazanlar, makineler, mekanik cihaz ve aletler gibi kalemlerin yer aldığı ve büyük ölçüde makine sektörünü temsil eden 84. fasıl ihracat rakamlarını açıkladı.
     Karavelioğlu, 84. fasıl itibariyle 2008 yılında 10 milyar 24 milyon 411 bin dolar olan ihracatın, 2009 yılında 8 milyar 187 milyon 130 bin dolara gerilediğini belirtti.
     Konya'da da makine sektörü ihracatının 2009 yılında bir önceki yıla göre düştüğünü dile getiren Karavelioğlu, 2008 yılında Konya'dan makine sektöründe 257 milyon 841 bin 640 dolar ihracat yapıldığını, bu rakamın geçen yıl 254 milyon 134 bin 980 dolara gerilediğini bildirdi.
    
     -2010 YILINDA İHRACATTA ARTIŞ VAR-
    
     Karavelioğlu, 84. fasıl itibariyle 2010 yılı Ocak ayında da makine ve aksamları ihracatının 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 5 oranında artış sağlayacağını öngördüklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     ''Makine sektörü 2010 yılına ihracat açısından çok iyi başladı. 2010 Ocak ayının 590 milyon dolarlık ihracatla kapanmasını bekliyoruz. Bu, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 5'lik artışa işaret ediyor. Dünya ekonomisi 2009 yılını global anlamda önemli sarsıntılarla geçirdi. Ancak en kötünün geride kaldığı konusunda dünyanın her yerinden önemli sinyaller gelmeye başladı. Türkiye'nin de bu yıl önemli bir büyüme rakamı yakalayacağına ve istihdam anlamında da önemli adımlar atacağına inanıyoruz. 2010 yılı, yeni adımların atılacağı ve geleceğe daha umutlu bakmak için elimizi kuvvetlendireceğimiz bir dönem olacak. 2010 ve sonrası için iyimserliğimizi koruduğumuzu belirtmek isterim.''
     Şu anda makine konusunda en büyük oyuncuların Çin ve Almanya olduğunu, Türkiye'nin ise ilk 30 içerisinde olduğunu anlatan Karavelioğlu, ancak Türkiye'nin de 4 yıl içerisinde dünya ortalamasının üzerinde büyüme sağlayarak ilk 20'ye gireceğine inandığını bildirdi.
    
     -MTG BAŞKANI OKTAY-
    
     Daha sonra söz alan Makine Tanıtım Grubu Başkanı Ali Rıza Oktay da makine sektörünün, ihracatta özellikle 2000'li yıllardan başlamak üzere ihracatı en hızlı artan sektörlerin başında geldiğini belirtti.
     Bu kadar hızlı ihracat artışı gerçekleştiren sektör için ihracatçı birliği kurulduğunu anımsatan Oktay, bununla birlikte sektörün daha iddialı ve toplu şekilde üretim ve ihracat yapmaya başladığını bildirdi.
     Oktay, ardından da 2007 yılında sektörün hızlı gelişimine paralel şekilde tanıtımının yapılması amacıyla bir karar alındığını ve Makine Tanıtım Grubu'nun oluşturulduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
     ''Birçok sektörde tanıtım grupları vardır ama bizim grup en genci, en atak ve en hızlı olan gruplardan biridir. Grubumuzu kurduktan sonra 'nasıl tanıtım yapabiliriz' şeklinde düşündük. İlk göze çarpan ihracat ve ithalat rakamları. çok hızlı artan ihracata rağmen neredeyse 2,5-3 katı ithalatı var. Bu son derece yüksek bir rakam. İthal ürünlerin çoğu da Türkiye'de üretilen ürünler. Dolayısıyla biz neden bu kadar hem üretim yapıyoruz hem ithalat yapıyoruz, makine sektörü nasıl algılanıyor... Bunların üzerinde bir çalışma yaptık. Sanayici, makine üreticisi, kullanıcısı, siyaset dünyası ve toplumun diğer kesimlerinde yaptığımız 6 ay süren çalışma sonucunda Türkiye'de üretilen makinelerin kaliteli ve daha ucuz olduğu ancak Türkiye'de makine üretiminin ne çeşit üretildiği konusunda bir farkındalık olmadığını gördük. Kullanıcılar kalite, satış servisten memnun ama üretilip üretilmediğinin farkında değiller. Bu nedenle Türkiye'deki makine üretiminin tanıtımı için bir kampanya başlattık.''
     Bu çerçevede başlattıkları ''tıkır tıkır'' kampanyasında öncelikle Türkiye'de üretilen makineleri kullanan yabancı sanayicileri kullandıklarını dile getiren Oktay, ardından da Türkiye'deki önde gelen sanayicilerin desteğiyle kampanyayı sürdürdüklerini bildirdi.
     Oktay, makine üretiminin ağırlıkta olduğu şehirlerde kampanyayı sürdürmek istediklerini, bu çerçevede Konya'da bu toplantıyı düzenlediklerini vurgulayarak, ''Bu etkinlikten sonra yurt dışında önemli pazarlarda da benzer nitelikte bir algı çalışması yapacağız. Türkiye makine sektörü nasıl algılanıyor. Bizi nasıl görüyorlar, nerelerde eksikliğimiz, fazlalığımız var. Bunların tespitini yaptıktan sonra o hedeflere doğru kampanyalar yürüteceğiz'' diye konuştu.
     Toplantıya, Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ile çok sayıda sanayici katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.