Makedonya sevgi de ticarette bekliyor
Son birkaç yıldır tüm dünyada etkili olan kriz, Konya ile Makedonya arasındaki ilişkileri sekteye uğrattı. Artık kriz etkisinin giderek azalmaya başlamasıyla birlikte Makedonya ile Konya arasında köprü vazifesi gören Makedonya Konya Fahri Konsolosluğu, Konya’daki işadamlarıyla Makedonya’daki işadamları arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi için çalışmalara başladı.
Yaptıkları çalışmalarla ilgili Yeni Meram’a bilgi veren Makedonya Konya Fahri Konsolosu Ahmet Ziya Gündüz, bağımsızlığını kazandığı günden beri, Makedonların Türkiye’ye ve Konya’ya sempati ile baktığını belirterek, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için çeşitli projeleri olduğunu söyledi. 2010 yılının ilişkilerin geliştirilmesinde milat olduğunu kaydeden Gündüz, her geçen gün gelişen ticari ilişkilerden dolayı 2011’den umutlu olduklarını belirtti.
AMAÇ EKONOMİK
İLİŞKİLERİN İYİLEŞTİRİLMESİ
Konsolosluğun Konya ile Makedonya arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek üzere kurulduğunu vurgulayan Gündüz, Konyalı sanayici ve işadamlarını Makedonya’da yatırımlara özendirmek üzere çeşitli faaliyetlerde bulunacaklarına dikkat çekti. Özellikle son iki yıldır Makedonya ve Konya arasında ticari ilişkilerin kötü olduğunu kaydeden Gündüz, “Açıkça söylemek gerekirse iki ülke arasında sevgi var ama ticari ilişki yok denilecek kadar az. Zaten bizim Konya’da bir fahri konsolosluk kurmamızın en önemli sebeplerinden birisi de bu ilişkileri iyileştirmekti. Özellikle küresel mali krizin patlak vermesi Konyalı sanayici ve işadamlarını dışarıya yatırımda çekimser davranmaya itti. Şu an için en önemli kriterimiz Konyalı müteşebbisler” dedi.
2010 BASAMAK OLDU,
2011 VERİMLİ OLACAK
İki ülke arasında karşılıklı iş gezileri düzenlemeyi, seminer, panel ve konferanslarla ülkeleri tanıştırmayı hedeflediklerini belirten Gündüz, 2010 yılının ilişkileri geliştirmek için önemli bir başlangıç olduğunu söyledi.
Gündüz, “Bu yıl geçtiğimiz son iki yıla nazaran Makedonya ile ilişkilerimiz daha iyi. Başta konsolosluğumuzun önemli çalışmaları, işadamlarının karşılıklı olarak birbirlerini daha iyi tanıma imkanı bulması ve mali krizin kısmen de olsa atlatılması etkili oldu. Her geçen gün ilişkilerimiz daha da sağlamlaşıyor. Bu yüzden 2010 yılı bizim için bir basamak şu an için. 2011 yılı ise daha iyi olacak diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
YATIRIM İÇİN ÇOK
FAZLA NEDEN VAR
Konyalı sanayici ve işadamlarının Makedonya’ya yatırım yapması için çok fazla neden olduğunu dile getiren Gündüz, bunun başında pazara olan yakınlık ve erişim kolaylığının geldiğini söyledi.
650 milyonluk Avrupa pazarına gümrüksüz erişim imkanının bulunduğunu kaydeden Gündüz, 8 ve 10 nolu Avrupa transit yollarının Makedonya’dan geçtiğini bildirdi.
Makedonya’nın rekabet açısından da en uygun ülkelerden biri olduğunu belirten Gündüz, “Makedonya Avrupa ile fiyat konusunda en çok rekabet edilebilecek konuma sahip ülkelerden biri. Genelde 35 yaş altı insan potansiyelinin yüzde 50 olması, eğitilmiş işgücü, güçlü iş ahlakı ve olağanüstü endüstriyel iletişim rekoru ile çok cazip bir ülke olma özelliği taşıyor” dedi.
DÜŞÜK VERGİ VE
DÜZENLİ ALTYAPI
Ayrıca 4 saatte tek yerden kolay şirket kaydı yapılmasının da önemli bir ayrıcalık olduğuna dikkat çeken Gündüz, “Teşvik paketleri üzerinde madde madde görüşülüp anlaşmaya varılabilme olanaklarının yanı sıra hızlı şirket kayıtlarının olması da ülkenin ayrı bir özelliği. Ayrıca Makedonya, ülke çapında kablosuz alt yapı ve dijital telekomünikasyon sistemi, geniş şehirlerarası karayolu ağı ve Avrupa’nın en önemli ulaşım merkezleriyle düzenli bağlantıları olan iki uluslararası havaalanına sahip” diye konuştU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.