On bir ayın sultanı Ramazan'ın en güzel sembollerinden olan mahyalar, baş döndürücü bir hızla gelişen teknolojiye yenildi. Türkiye'nin birkaç camiinde kurulan mahyaların yerini cami girişlerine konulan dijital ekranlar aldı. Birçok camide artık hadis, ayet ve öğütlerin yer aldığı dijital ekranlar yer alıyor. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte cami minarelerinde yanan, 'Hoş geldin ya şehri Ramazan', 'Oruç tut sıhhat bul', 'On bir ayın sultanı Ramazan' yazılı mahyalara artık çok az camide rastlanıyor.
Sadece mahya yaparak hayatını sürdüren mahyacılar ise bir elin parmağını geçmiyor. Mahyaların günümüzde yaşatılamamasının birçok sebebi bulunuyor. Bazılarına göre cami minarelerine asılan mahyaların maliyetini karşılayacak bir ödeneğin bulunmaması, bazılarına göre ise mahyalara bağlanan çelik halatlar minarelere zarar veriyor. Tüm bunlara bir de teknolojik yeniliklerin eklenmesi yüz yıllardır devam eden mahya geleneğini bitirme noktasına getirdi.
Konya Müftüsü Şükrü Özbuğday, mahya geleneğinin İstanbul ve Edirne gibi birkaç ilde devam ettiğini, birçok ilde ise artık dijital ekranların mahya görevi yaptığını söyledi.
Camilere yapılacak mahyaların maliyetinin karşılanamamasının bu geleneğin yok olmasında pay sahibi olduğunu hatırlatan Müftü Özbuğday, "Ramazan ayında gözlerimizi kamaştıran güzelliğiyle minarelerde yanan mahyalar artık birkaç ildeki camilerde yaşatılıyor. Bunun birçok sebebi var. En önemli sebeplerinin başında mahyalar için bir ödenek kalemi yok. Bazı cami dernekleri kendi imkanlarıyla bu geleneği yaşatmaya çalışsa da İstanbul, Edirne gibi illerde hala mahyalar var." diye konuştu.
Mahya geleneğinin günden güne unutulması ve bu geleneğin mimarı ustalarının her geçen gün sayısının azalması camilerde yeni bir dönem başlattı.
Teknolojinin sayesinde artık camilerin dış cephelerine dijital ekranlar yerleştiriliyor.
Hadis, ayet, güzel sözler, namaz vakitleri gibi birçok görevi yerine getiren elektronik ekranların sayısı her geçen gün artıyor.
Müftü Şükrü Özbuğday, Konya'da da birçok camide artık mahyanın yerine dijital sistemlerin kullanıldığını doğruluyor.
Özbuğday, "Mahyalar hem maliyetli hem de bazı deprem bölgelerinde risk oluşturabileceği yönünde endişeler var. Bu nedenle dijital ekranlar kullanılıyor. Konya'nın tarihi İplikçi Camii başta olmak üzere birçok camide artık bu sistemler kullanılıyor." dedi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.